Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Ιαπωνία: Της φυλακής τα σίδερα είναι για τις γιαγιάδες...



Μια παράξενη  στατιστική έρχεται από τη μακρινή Ιαπωνία και το σωφρονιστικό της σύστημα, καθώς μία στις πέντε φυλακισμένες της χώρας είναι πάνω από 65 ετών.

Και ο λόγος γι’ αυτό είναι ακόμα πιο περίεργος. Η Ιαπωνία είναι μια χώρα που περισσότερο από το 30% του πληθυσμού της είναι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας, κι αυτό ακριβώς το δημογραφικό δεδομένο στερεί τη χώρα από επαρκείς κοινωνικές παροχές για τους ηλικιωμένους.

Οι ηλικιωμένες, κυρίως, στρέφονται λοιπόν στο μικροέγκλημα, ώστε να βρεθούν στη φυλακή και να έχουν κάπου να μείνουν και κάτι να φάνε. Αλλά και την αίσθηση της ασφάλειας και της κοινότητας. Όπως μας λέει το Bloomberg, εκεί που κάποτε οι οικογένειες και η γειτονιά νοιάζονταν για την τρίτη ηλικία, όλα αυτά έχουν πια αλλάξει, καθώς μεταξύ 1985-2015 ο αριθμός των 65χρονων που ζουν μόνοι έχει εξαπλασιαστεί και είναι σήμερα πάνω από 6 εκατ. άνθρωποι.

Κι έτσι μια νέα τάση έχει εγκαθιδρυθεί, καθώς το μικροέγκλημα των ηλικιωμένων έχει τετραπλασιαστεί στην ίδια περίοδο. Κρατική μελέτη του 2017 στο Τόκιο και μόνο ανακάλυψε πως περισσότερους από τους μισούς ηλικιωμένους της πόλης που πιάστηκαν να κλέβουν προϊόντα από καταστήματα ζούσαν μόνοι, ενώ το 40% δεν είχαν παιδιά ή είχαν αποξενωθεί από τους οικείους τους.

Μην έχοντας πού να στραφούν για βοήθεια λοιπόν, η φυλακή φαντάζει καταφύγιο, ένας σωστός παράδεισος. Όπως δήλωσε μάλιστα στο Bloomberg η υπεύθυνη γυναικείων φυλακών Yumi Muranaka, ακόμα και ηλικιωμένες που έχουν κάπου να πάνε φαίνεται πως προτιμούν τη φυλακή: «Μπορεί να έχουν σπίτι, μπορεί να έχουν οικογένεια. Αλλά αυτό δεν σημαίνει πως έχουν ένα μέρος που να νιώθουν ασφάλεια. Αισθάνονται πως δεν τις καταλαβαίνουν. Νιώθουν πως τις αντιμετωπίζουν σαν κάποιον που είναι εκεί μόνο για να κάνει τις δουλειές του σπιτιού».

Η μοναξιά και η οικονομική ανέχεια σπρώχνει τις ηλικιωμένες της Ιαπωνίας στη φυλακή, μια φυλακή που μοιάζει μονόδρομος για ένα από τα πιο ευάλωτα στρώματα του πληθυσμού. Δεσμοφύλακες μάλιστα γυναικείων φυλακών εξομολογούνται πως τα σωφρονιστικά καταστήματα μοιάζουν περισσότερο με οίκους ευγηρίας παρά με φυλακές.

Η ιαπωνική κυβέρνηση εγκαινίασε ένα πρόγραμμα κοινωνικών παροχών για τους αποφυλακισμένους ηλικιωμένους, φάνηκε όμως πως δεν είναι μόνο το οικονομικό που σπρώχνει την τρίτη ηλικία στη «στενή»...