Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2024 -

Η Βενεζουέλα στα πρόθυρα εμφυλίου μετά το «πραξικόπημα» Μαδούρο κατά της εισαγγελέως



Σε κλίμα ακραία πολωτικό, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο προχωρεί ακάθεκτος στην εγκατάσταση των 545 μελών της Συντακτικής Συνέλευσης που προέκυψε από τις εκλογές της περασμένης Κυριακής, κίνηση που φαίνεται να μην αποδίδει.

Φυγή προς τα εμπρός δεν υπάρχει. Μόνο περαιτέρω απονομιμοποίηση της προεδρικής εξουσίας, εμβάθυνση του πολιτικού αδιεξόδου, παράταση της καταστροφικής οικονομικής κρίσης και, βέβαια, περισσότερες χαμένες ζωές στα νέα βίαια επεισόδια της τελευταίας εβδομάδας.

Η ίδια η ψηφοφορία της Κυριακής για την ανάδειξη της Συντακτικής Συνέλευσης μποϊκοταρίστηκε από την αντιπολίτευση (η οποία υποδέχθηκε την προγραμματισμένη εγκαθίδρυση του νέου Σώματος με τον προγραμματισμό νέων ογκωδών διαδηλώσεων) και παράλληλα καταγγέλθηκε ως νοθευμένη. Πρωταγωνιστής της καταγγελίας ήταν ούτε λίγο ούτε πολύ η ίδια η εταιρεία πληροφορικής την οποία το βενεζολάνικο κράτος χρησιμοποιεί τα τελευταία χρόνια για τη διοργάνωση των εκλογικών του αναμετρήσεων.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο διαβεβαίωσε ότι η χώρα του δεν θα αποκλεισθεί «ποτέ» από τη Mercosur, παρά την απόφαση που ανακοινώθηκε λίγες ώρες πριν για την πολιτική αναστολή της συμμετοχής της Βενεζουέλας για «διάρρηξη της δημοκρατικής τάξης».

Η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας κατήγγειλε την «αιχμαλωσία» των θεσμών έπειτα από την καθαίρεση της γενικής εισαγγελέως Λουίσα Ορτέγα από την νέα Συντακτική Συνέλευση.

«Αυτό που συμβαίνει στην Βενεζουέλα είναι μια ολοκληρωτική αιχμαλωσία όλων των θεσμών από ένα στρατόπεδο, από ένα μοναδικό πολιτικό κόμμα», δήλωσε ο Χούλιο Μπόρχες, πρόεδρος του κοινοβουλίου, όπου η αντιπολίτευση έχει την πλειοψηφία.

Η γενική εισαγγελία ζήτησε την Παρασκευή την ακύρωση της εναρκτήριας συνεδρίασης της Συντακτικής και η Ορτέγα ήταν η σημαντικότερη εκπρόσωπος θεσμού στη χώρα που εναντιωνόταν στον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο.

Τα ιδρυτικά μέλη έχουν θέσει ως προϋπόθεση για την άρση της αναστολής «την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων, την αποκατάσταση των αρμοδιοτήτων της νομοθετικής εξουσίας, την τήρηση του χρονοδιαγράμματος των εκλογών και την ακύρωση της Συντακτικής Συνέλευσης».

Η Λουίζα Ορτέγκα είχε ζητήσει από τοπικό δικαστήριο να εμποδίσει την τελετή ορκωμοσίας του νέου νομοθετικού οργάνου των 545 μελών, επικαλούμενη ισχυρισμούς για τη νόθευση του εκλογικού αποτελέσματος από την κυβέρνηση.

Πρόβλημα νομιμοποίησης

"Πρόκειται για σεισμό", έκρινε ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου το οποίο από τις βουλευτικές εκλογές του 2015 ελέγχει η αντιπολίτευση και προορίζεται κατά τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς να παραγκωνισθεί από τη Συντακτική Συνέλευση.

Για "ανεύθυνη καταγγελία που βασίζεται σε αβάσιμες εκτιμήσεις σχετικά με στοιχεία που έχει στην κατοχή του αποκλειστικά το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο", έκανε λόγο από την άλλη πλευρά η πρόεδρός του, Τιμπισάι Λουκένα, ενώ ο ίδιος ο πρόεδρος Μαδούρο θεωρεί η καταγγελία αποτελεί "αντίδραση του διεθνούς εχθρού", ενώ η ψηφοφορία υπήρξε "διαφανής".

Ωστόσο, η Γενική Εισαγγελέας Λουίσα Ορτέγα, η οποία έχει στραφεί εναντίον της κυβέρνησης, έκανε γνωστό ότι όρισε δύο δικαστές για να ερευνήσουν τους τέσσερις διευθυντές του Εθνικού Εκλογικού Συμβουλίου σχετικά με αυτό το "σκανδαλώδες", όπως το χαρακτήρισε, και πρωτοφανές αδίκημα. Η ίδια από τη Δευτέρα είχε αποκηρύξει την τη Συντακτική Συνέλευση, κάνοντας λόγο για "δικτατορική φιλοδοξία" του Μαδούρο.

Ομόθυμα απορριπτική υπήρξε και η ρωμαιοκαθολική εκκλησιαστική ιεραρχία της Βενεζουέλας, μολονότι σε προηγούμενη φάση η Αγία Έδρα είχε προθυμοποιηθεί να μεσολαβήσει μεταξύ βενεζολάνικης κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Στο στόχαστρο οι Λόπες και Λεντέσμα

Ωστόσο, η διεξαγωγή της ψηφοφορίας την Κυριακή άνοιξε τον δρόμο για περαιτέρω εμπρηστικές κινήσεις, καθώς πεδίο επαφής και συνεννόησης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης (και των αντίστοιχων κοινωνικών συμμαχιών) μοιάζει να μην υφίσταται, ενώ η διαδικασία της "φυγής προς τα εμπρός" δεν μπορεί να συνεχιστεί παρά διά της πλειοδοσίας.

Η κρισιμότερη για τη διεθνή θέση του Μαδούρο κίνηση έγινε με τη σύλληψη στις αρχές της εβδομάδας των εκ των ηγετών της αντιπολίτευσης Αντόνιο Λεντέσμα (πρώην δημάρχου Καράκας) και Λεοπόλδο Λόπες (ιδρυτή της "Λαϊκής Θέλησης") οι οποίοι συνελήφθησαν εκ νέου, ενώ ήδη βρίσκονταν σε κατ' οίκον περιορισμό, έπειτα από μετατροπή προηγούμενης ποινής τους για τον ρόλο τους στις διαδηλώσεις του 2014.

Σε κατ'οίκον περιορισμό τέθηκε ωστόσο σήμερα Κυριακή, εκ νέου στη Βενεζουέλα ο Λεοπόλδο Λόπες, ένας εκ των ηγετών της αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με τη σύζυγό του Λίλιαν Τιντόρι που είναι επίσης εξέχον στέλεχος της αντιπολίτευσης, ο Λόπες αποφυλακίστηκε το Σάββατο το βράδυ από την στρατιωτική φυλακή στην οποία τον είχαν μεταφέρει την Τρίτη. «Τον μετέφεραν στο σπίτι», έγραψε στο twitter η Τιντόρι.

Ο Λόπες, η πιο εμβληματική μορφή της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα είχε αποφυλακιστεί στις 8 Ιουλίου μετά από τρία χρόνια και πέντε μήνες ,για λόγους υγείας και είχε τεθεί σε κατ' οίκον περιορισμό στο σπίτι του στο Καράκας. Ωστόσο, είχε μεταφερθεί ξανά σε στρατιωτική φυλακή από την οποία αφέθηκε ελεύθερος χθες το βράδυ για να τεθεί εκ νέου σε κατ'οίκον περιορισμό.

Επέστρεψε υπό περιορισμό στο σπίτι του ο Αντόνιο Λεντέσμα

Σε κατ' οίκον κράτηση επέστρεψε ο αντιπολιτευόμενος δήμαρχος του Καράκας, Αντόνιο Λεντέσμα, αφού οι μυστικές υπηρεσίες της Βενεζουέλας τον συνέλαβαν την Τρίτη και τον οδήγησαν στη φυλακή.

Ο Λεντέσμα, μαζί με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης, Λεοπόλδο Λόπεζ, είχαν συλληφθεί  από πράκτορες της Sebin, δύο ημέρες μετά τις αιματοβαμμένες εκλογές για την σύσταση συντακτική συνέλευσης.

Δεν κατέστη αμέσως σαφές αν θα αποκατασταθεί το καθεστώς της κατ'οίκον κράτησης και για τον Λόπες.

«Πριν από μερικά λεπτά, ο Αντόνιο επέστρεψε απροσδόκητα στο σπίτι μας από την Σεμπίν (υπηρεσία πληροφοριών)», έγραψε στο Twitter η σύζυγός του Μίτσι Καπρίλες ντε Λεντέσμα. «Ευχαριστούμε τον λαό της Βενεζουέλας και τη διεθνή κοινότητα για το ενδιαφέρον και την αλληλεγγύη τους».

Ο Αντόνιο Λεντέσμα είχε κατηγορηθεί για διαφθορά και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, ενώ ο Λεοπόλντο Λόπες είχε καταδικασθεί το 2014 σε φυλάκιση 14 ετών για τον ρόλο του στο κύμα των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας κατά τις οποίες σκοτώθηκαν 43 άνθρωποι.