Η Σαουδική Αραβία επιβάλλει φόρους για πρώτη φορά, καθώς μέχρι τώρα οι πολίτες της απαλλάσσονταν, αλλά τώρα πλέον έχει δημιουργηθεί η ανάγκη δημιουργίας έξτρα εσόδων.
Ο λόγος είναι φυσικά η δραματική μείωση των τιμών του πετρελαίου, η οποία έχει πλήξει σε μεγάλο βαθμό την οικονομία του βασιλείου.
Ολα άλλαξαν όμως μετά το 2014, όταν έγινε το κραχ στις τιμές του μαύρου χρυσού οι οποίες μέχρι τότε διαμορφώνονταν πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι.Ο φορολογικός συντελεστής θα είναι 5% και θα επιβληθεί σε σειρά προϊόντων τα οποία θα ανακοινωθούν σύντομα.
Η Σαουδική Αραβία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο και η ισχυρότερη οικονομία της περιοχής. Η χώρα τα τελευταία χρόνια αποφάσισε να παγώσει την κατασκευή έργων υποδομής, να μειώσει τις αποδοχές του υπουργικού συμβουλίου και να παγώσει τις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τα δημοσιονομικά της προβλήματα.
Η Σαουδική Αραβία προχώρησε επίσης σε χωρίς προηγούμενο περικοπές στις επιδοτήσεις καυσίμων και εταιρειών κοινής ωφέλειας. Πέρυσι το έλλειμμα του προϋπολογισμού της Σαουδικής Αραβίας έφτασε τα 97 δισ. δολάρια.
Την ίδια στιγμή το Ριάντ έχει αρχίσει να αυξάνει την επενδυτική του βάση και να αναζητά δημόσια έσοδα από άλλες πηγές εκτός των πωλήσεων πετρελαίου. Ολα αυτά γίνονται στο πλαίσιο προσπάθειας να εξαφανιστούν τα ελλείμματα του προϋπολογισμού έως το 2020.
Η κίνηση της Σαουδικής Αραβίας να επιβληθούν επιπλέον φόροι έγινε σε συνεννόηση με το ΔΝΤ. Το Ταμείο έχει προτείνει στις χώρες του Κόλπου να αρχίσουν να υιοθετούν μέτρα αύξησης των δημοσίων εσόδων.
Για πρώτη φορά είχε γίνει προσπάθεια φορολόγησης (υψηλού εισοδήματος, εταιρειών κ.α.) τόσο των υπηκόων της Σαουδικής Αραβίας όσο και αυτών που δεν είχαν την εθνικότητα, το 1950. Τελικά φορολογήθηκαν μόνο οι δεύτεροι ενώ το 1975 απαλλάχθηκαν και αυτοί εξαιτίας των υψηλών εσόδων στα δημόσια ταμεία, πάντα εξαιτίας των υψηλών τιμών του πετρελαίου.