![](https://www.briefingnews.gr/sites/default/files/styles/slider__638x287_/public/field/image/2015_11_19_russia_-_ukraine.jpg?itok=mL9JdjM8)
Η κυβέρνηση της Ρωσίας πήρε απόφαση να εφαρμόσει από την 1 Ιανουαρίου το εμπάργκο τροφίμων από την Ουκρανία, δήλωσε ο Υπουργός οικονομικής ανάπτυξης της Ρωσίας Ανδρέι Ουλιουκάγιεφ, μεταδίδει το πρακτορείο TASS.
"Επειδή η Ουκρανία στήριξε τις κυρώσεις κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας, οικονομικές, χρηματοοικονομικές, πήραμε απόφαση να εφαρμόσουμε προστατευτικές κυρώσεις σε μορφή του εμπάργκο τροφίμων. Αυτή η απόφαση έχει ανασταλτικό χαρακτήρα. Έχει ανασταλεί μέχρι την 1η Ιανουαρίου", είπε.
"Με υψηλό βαθμό πιθανότητας θα αναγκαστούμε μονομερώς να προστατέψουμε την αγορά μας από την ανεξέλεγκτη πρόσβαση προϊόντων μέσω των τελωνείων της Ουκρανίας, προϊόντων από τρίτες χώρες και πρωτίστως από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τόνισε ο Υπουργός.
Με τη σειρά του ο βοηθός του επικεφαλής του Rosselkhoznadzor Αλεξέι Αλεξέενκο δήλωσε ότι οι Ρώσοι δεν πρέπει να φοβούνται την έλλειψη προϊόντων λόγω της εφαρμογής του εμπάργκο τροφίμων από την Ουκρανία.
Ο ουκρανός πρθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ δήλωσε ότι η Ουκρανία εκτίμησε τις απώλειες από το εμπάργκο τροφίμων σε ποσό των в $600 εκατ. Ο πρωθυπουργός αποκάλεσε το εμπάργκο της Ρωσίας "παράνομο" και πρόσθεσε "ότι είναι άλλη μία εκδήλωση της οικονομικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας ".
Ταυτόχρονα ο Γιατσενιούκ δεν ανέφερε ότι τα μέτρα της Ρωσίας σχετικά με την Ουκρανία είναι απαντητικά στις ενέργειες των ουκρανικών αρχών οι οποίες ακολουθώντας την πολιτική της Δύσης, στήριξαν τις δυτικές κυρώσεις ενάντια στη Ρωσία. Στις 16 Σεπτεμβρίου του 2015 ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πιότρ Ποροσσένκο υπέγραψε το διάταγμα περί εισαγωγής εν ισχύ των κυρώσεων κατά των 388 φυσικών και 105 νομικών προσώπων οι οποίες νωρίτερα επικυρώθηκαν από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας και Αμύνης της Ουκρανίας. Οι οικονομικές κυρώσεις άγγιξαν 29 ρωσικές τράπεζες, πάνω από 20 ρωσικές αεροπορικές εταιρίες, μερικές επιχειρήσεις του στρατιωτικού και βιομηχανικού τομέα, μεγάλους ρώσους παραγωγούς λογισμικού για ιούς.
Το ρωσικό εμπάργκο τροφίμων θα γίνει πολύ επώδυνο για την ουκρανική γαλακτοβιομηχανία, βιομηχανία ζαχαροπλαστικής, πλήρως θα καταστρέψει τη βαριά βιομηχανία, θεωρεί ο πρόεδρος του Ουκρανικού Αναλυτικού Κέντρου, οικονομολόγος Αλεξάνδρ Οχριμένκο.
Ταυτόχρονα η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε ότι δε θα αποζημιώσει στην Ουκρανία την απώλεια της ρωσικής αγοράς μετά την εισαγωγή της ζώνης ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της Ουκρανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την 1ηΙανουαρίου του 2016. Για το γεγονός αυτό, ειδικά, δήλωσε ο Ευρωεπίτροπος σε θέματα διεύρυνσης και ευρωπαϊκής πολιτικής γειτνίασης Ιοχάννες Χαν στη συνέντευξη στην "Ευρωπαϊκή Αλήθεια ".
"Βεβαίως, ήμασταν και είμαστε κατά οποιωνδήποτε ενεργειών που δυσχεραίνουν το εμπόριο. Όμως έχουμε δώσει ήδη πολλά χρήματα για να προετοιμαστεί η ουκρανική επιχειρηματικότητα σε νέες δυνατότητες εξαγωγών και σε νέες συνθήκες της αγοράς", τόνισε. "Ας μιλήσουμε ειλικρινά, ήδη από τον καιρό που συμφωνήσαμε για τη ζώνη ελεύθερου εμπορίου, δεν ήταν καθόλου άγνωστο ότι μετά την εισαγωγή της η Ρωσία μπορεί να ενεργήσει απαντητικά, αν μας αρέσει ή όχι", τόνισε ο Χαν, αφού πρόσθεσε ότι "υπήρξε αρκετός ο χρόνος για να προετοιμαστούν ".