Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2024 -

Η Κολομβία αξιολογεί την αναστολή της εκεχειρίας με αντιφρονούντες λόγω της κράτησης 60 στρατιωτών



Ο υπουργός Άμυνας της Κολομβίας, Iván Velásquez, προειδοποίησε ότι η κατάπαυση του πυρός της κυβέρνησης με το μέτωπο «Jorge Suárez Briceño», του Κεντρικού Γενικού Επιτελείου (EMC), του μεγαλύτερου αντιφρονούντος των FARC, πρέπει να επανεξεταστεί εάν οι 60 στρατιώτες που κρατούσε αυτός ο αντάρτης στο τμήμα του Γκουαβιάρε δεν απελευθερώνονται.

«Η συνέχιση της απαγωγής των στρατιωτών στο San José del Guaviare θα μας αναγκάσει να επανεξετάσουμε την κατάπαυση του πυρός με το μπλοκ Jorge Suárez Briceño», δήλωσε ο επικεφαλής του χαρτοφυλακίου Άμυνας στον λογαριασμό του X.

Ο Βελάσκεθ πρόσθεσε ότι «η τρίμηνη παράταση, που ισχύει έως τις 15 Οκτωβρίου, πρέπει να ανασταλεί εάν δεν υπάρχει πραγματική δέσμευση από την πλευρά αυτής της παράνομης ομάδας» να διατηρήσει τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση.

Ο διοικητής των Στρατιωτικών Δυνάμεων, ναύαρχος Francisco Cubides, κατηγόρησε αυτό το μέτωπο των αντιφρονούντων, με επικεφαλής τον Alexander Díaz, γνωστό και ως «Calarcá», για τη διατήρηση των στρατιωτών το Σάββατο.

Σύμφωνα με τον ναύαρχο Cubides, ο πληθυσμός του Guaviare, ενός διαμερίσματος στο νότιο-κεντρικό τμήμα της χώρας, αναγκάζεται από τους αντάρτες να διατηρήσει τα στρατεύματα.

Η κυβέρνηση της Κολομβίας ανακοίνωσε στις 16 Ιουλίου τον τερματισμό της διμερούς εκεχειρίας που διατήρησε με το Κεντρικό Γενικό Επιτελείο (EMC) λόγω των συνεχών επιθέσεων κατά του άμαχου πληθυσμού και της αστυνομίας στα νοτιοδυτικά της χώρας, αλλά είπε ότι θα τη διατηρήσει για τρεις μήνες με άλλους τρεις οργανισμούς από την εν λόγω ομάδα.

Οι τρεις οργανώσεις με τις οποίες διατηρήθηκε η κατάπαυση του πυρός είναι τα μπλοκ Magdalena Medio «Comandante Gentil Duarte» και «Comandante Jorge Suárez Briceño» και το μέτωπο «Raúl Reyes».

Ο στρατός ανέφερε το Σάββατο ότι σχεδόν 100 στρατιώτες, οι οποίοι εκτελούσαν καθήκοντα καταγραφής και ελέγχου, συνελήφθησαν σε μια αγροτική περιοχή του Γκουαβιάρε, από άτομα που αυτοπροσδιορίστηκαν ως μέλη της «αγροτικής φρουράς».

Οι «αγροτικοί φρουροί» είναι κοινοτικές ομάδες που δρουν σε διάφορα μέρη της χώρας ως φορείς υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Αυτά τα άτομα απαιτούν την παρουσία του δημάρχου του San José del Guaviare, καθώς και εκπροσώπων από το MAPP-OAS, τον ΟΗΕ, το Γραφείο του Διαμεσολαβητή και την Εισαγγελία, ως προϋπόθεση για να επιτραπεί η απελευθέρωση μιας ομάδας στρατιωτών που απήχθησαν από αυτές τις κοινότητες», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Στρατός.

Αργότερα, ο Στρατός ανέφερε ότι «μια πρώτη ομάδα περίπου 40 από αυτούς (στρατιώτες) είναι ήδη ελεύθεροι» και ότι συνέχισαν αμέσως το έργο περιπολίας σε αγροτικές περιοχές του San José del Guaviare, της πρωτεύουσας του νομού.

Τα στρατεύματα βρίσκονταν σε αυτό το μέρος για να καταπολεμήσουν την παρουσία ενός αντιφρονούντα των FARC με διοικητή το ψευδώνυμο «Cancharino» που τον περασμένο Ιούλιο ανάγκασε τους εμπόρους από το διαμέρισμα της Meta και του San José del Guaviare να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους για πέντε ημέρες.