Πώς η ομίχλη του 1952 σκότωσε 12.000 ανθρώπους μέσα σε τέσσερις ημέρες στο Λονδίνο. Μπορεί να φαίνεται περίεργο για τους επιστήμονες να ερευνούν μια ατμοσφαιρική εκδήλωση που συνέβη πριν από 64 χρόνια πριν, όταν υπάρχουν πολλά σύγχρονα θέματα για να καταπιαστούν, αλλά μερικές φορές τα διδάγματα από το παρελθόν μπορούν να μας βοηθήσουν με τα τρέχοντα προβλήματα, ούτως ώστε να αποτραπούν τα ίδια λάθη.
Σύμφωνα με το Βusiness Insider αυτό αποδεικνύει η νέα μελέτη του πανεπιστημίου A&M του Τέξας, στην οποία συμμετείχαν ερευνητές που έφτασαν στην ουσία ενός ιστορικού προβλήματος και τα αποτελέσματά τους θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμα για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στις σύγχρονες βαριά μολυσμένες πόλεις του κόσμου.
Το ατμοσφαιρικό φαινόμενο που εξέτασαν οι ερευνητές είναι εκείνο της «δολοφονικής ομίχλης» που χτύπησε το Λονδίνο το 1952. Πρωτοεμφανίστηκε στις 5 Δεκεμβρίου και τέσσερις μέρες αργότερα εκτιμάται ότι έστειλε εσπευσμένα στο νοσοκομείο περίπου 150.000 άτομα ενώ άφησε πίσω της 12.000 ανθρώπους νεκρούς και ταυτόχρονα προκάλεσε τον θάνατο πολλών ζώων.
Αν και ο ομοσπονδιακός νόμος Clean Air Act ο οποίος προέβλεπε τη χρήση άκαπνων καυσίμων στα σπίτια και τη μετεγκατάσταση των σταθμών ενέργειας ακόμη πιο έξω από τα αστικά κέντρα ήρθε για να δώσει λύση στο πρόβλημα, τα αίτια από τα οποία προκλήθηκε το τελευταίο θεωρούνταν άγνωστα μέχρι σήμερα.
Μέσω των ατμοσφαιρικών μετρήσεων που έγιναν σε ομίχλη στην Κίνα καθώς και μέσω εργαστηριακών πειραμάτων ο ερευνητής Δρ. Ρένγι Ζανγκ και η ομάδα του κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το διοξείδιο του αζώτου μετατρέπει το διοξείδιο του θείου σε θανατηφόρο θειικό οξύ.
«Οι άνθρωποι γνωρίζουν ότι το θειικό συμβάλλει κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό στη δημιουργία της ομίχλης. Τα σωματίδια του θειικού οξέος που σχηματίζονται από το διοξείδιο του θείου, το οποίο απελευθερώνεται από την καύση του άνθρακα για οικιακή χρήση καθώς και από σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας», εξήγησε ο Ζανγκ. «Αλλά το πώς το διοξείδιο του θείου μετατράπηκε σε θειικό οξύ αυτό παραμένει ασαφές».
«Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι αυτή η διαδικασία επιταχύνθηκε μέσω του διοξειδίου του αζώτου, μία άλλη χημική ένωση που παράγεται από κατά την καύση του άνθρακα και παρατηρήθηκε σε μία κανονικής μορφής ομίχλη. Ένα άλλο βασικό στοιχείο κατά τη μετατροπή του διοξειδίου του θείου σε θειικό οξύ αποτελούν τα όξινα σωματίδια που αναστέλλονται κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας. Η φυσική ομίχλη που σχηματίστηκε τότε περιείχε μεγάλα σωματίδια και το οξύ που παράχθηκε ήταν αρκετά αραιό. Η εξάτμιση αυτών των σωματιδίων ομίχλης απελευθέρωσε στη συνέχεια όξινα σωματίδια που κάλυψαν ολόκληρο το Λονδίνο».
«Ανάλογα πράγματα συμβαίνουν και στις πιο μολυσμένες πόλεις της Κίνας σήμερα. Ο λόγος που μέχρι σήμερα δεν έχει σημειωθεί στην Κίνα ένα αντίστοιχο περιστατικό σαν αυτό του Λονδίνου οφείλεται καθαρά στην τύχη όσον αφορά στις χημικές ενώσεις που λαμβάνουν χώρα. Ενώ λοιπόν στο Λονδίνο η ομίχλη ήταν πολύ όξινη στην Κίνα ουσιαστικά η σύσταση της ομίχλης είναι ουδέτερη» περιέγραψε ο επιστήμονας.
ΠΗΓΗ: apocalypsejohn.com