Τρίτη 16 Απριλίου 2024 -

Η Disney κοντά σε συμφωνία εξαγοράς της 21st Century Fox



Σε μια στρατηγική κίνηση που θα αλλάξει ριζικά την παγκόσμια βιομηχανία ψυχαγωγίας, η Walt Disney βρίσκεται πολύ κοντά στην επιβεβαίωση της συμφωνίας για την εξαγορά των δραστηριοτήτων ψυχαγωγίας της 21st Century Fox, όπως μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ.

Με βάση τη συμφωνία της Disney με την 21st Century Fox, η αξία των κινηματογραφικών και τηλεοπτικών δραστηριοτήτων της Fox υπολογίζεται στα 60 δισ. δολάρια, όπως εκτιμούν πηγές του CNBC. Οι μέτοχοι της Fox θα διακρατούν το 25% της νέας Disney, ανέφεραν οι πηγές.

Η πώληση περιλαμβάνει το κινηματογραφικό στούντιο 20th Century Fox, καθώς και τα δορυφορικά δίκτυα Sky και Star που εκπέμπουν σε Ευρώπη και Ασία. Η Disney απέμεινε βασικό φαβορί για την 21st Century Fox αφότου η Comcast -ιδιοκτήτρια του NBC- αποσύρθηκε στις αρχές της εβδομάδας. Σύμφωνα με τους «FT», οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών συνεχίζονταν, με ενδεχόμενο να ανακοινώσουν σήμερα επισήμως τη συμφωνία. Το CNBC μετέδωσε ότι Fox και Disney βρίσκονται σε κοινή πορεία πλεύσης που θα μπορούσε να οδηγήσει στην επίσημη ανακοίνωση μιας συμφωνίας την Πέμπτη.

 

Η οικογένεια Μέρντοχ φέρεται να προτιμά μια συμφωνία με την Disney, καθώς το τίμημα θα καταβληθεί με μετοχές του κολοσσού ψυχαγωγίας αντί για μετοχές της Comcast. Επιπλέον, μια συμφωνία με την Disney θα αντιμετωπίσει λιγότερα εμπόδια από τις ρυθμιστικές αρχές. Ερωτήματα γεννώνται και σχετικά με την προσφορά που έχει υποβάλει η 21st Century Fox για την εξαγορά του εναπομείναντος ποσοστού 61% της Sky, έχοντας ήδη υπό τον έλεγχό της το υπόλοιπο ποσοστό.

Το deal Disney-21st Century Fox βρίσκεται ήδη υπό το «μικροσκόπιο» της βρετανικής αρχής Ανταγωνισμού και Αγορών (CMA), που αναμένεται να κοινοποιήσει τα προκαταρκτικά της συμπεράσματα τον Ιανουάριο. Δεν είναι σαφές εάν η Disney θα προχωρήσει με την εξαγορά εάν αγοράσει ποσοστό 39% από την 21st Century Fox, στο πλαίσιο ευρύτερης συμφωνίας.

Οι δραστηριότητες που πωλεί η Fox περιλαμβάνουν επίσης και τα καλωδιακά κανάλια FX και National Geographic, 22 περιφερειακά δίκτυα αθλητικού περιεχομένου, καθώς και το μερίδιο της εταιρείας στην πλατφόρμα Hulu στις ΗΠΑ.

Με την εξαγορά, η Disney θα διευρύνει την ήδη εκτεταμένη «βιβλιοθήκη» ταινιών και τηλεοπτικών εκπομπών, περιλαμβάνοντας ταινίες όπως το «Avatar» και «Deadpool», καθώς και επιτυχημένες τηλεοπτικές σειρές όπως οι «Simpsons» και «Μοdern Family». Η Disney, εκτός από το ομώνυμο κινηματογραφικό στούντιο, διαθέτει επίσης και το δίκτυο αθλητικών καναλιών ESPN, καθώς και κανάλια καλωδιακής τηλεόρασης.

Το δίκτυο Fox, Fox News και Fox Sports θα παραμείνουν υπό τον έλεγχο του μεγιστάνα των media Ρούπερτ Μέρντοχ. Η απόφαση του κ. Μέρντοχ να πωλήσει το μεγαλύτερο κομμάτι της Fox ήταν έκπληξη για πολλούς σχολιαστές, δεδομένης της επιθυμίας του μεγιστάνα των media να επεκτείνει συνεχώς την «αυτοκρατορία» του στη διάρκεια της τελευταίας πεντηκονταετίας.

Με βάση το κλείσιμο μετοχής στη συνεδρίαση της Τρίτης, η χρηματιστηριακή αξία της Disney αποτιμάται στα 162 δισ. δολάρια, ενώ της Fox στα 62,6 δισ. δολάρια.

Οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών είχαν αρχίσει από το φθινόπωρο. Η συμφωνία αποτελεί ουσιαστικά παραδοχή ότι μόνο μέσω συγχωνεύσεων μεγάλης κλίμακας μπορούν οι όμιλοι ψυχαγωγίας να ανταγωνιστούν τους κολοσσούς τεχνολογίας όπως Facebook, Google της Alphabet, Amazon και Netflix.

Για την Disney, πρόκειται για μια ευκαιρία να εμπλουτίσει το κινηματογραφικό της στούντιο και τηλεοπτικές της δραστηριότητες, καθώς προετοιμάζεται για τη δική της, άμεση προς τον καταναλωτή προσφορά. Παράλληλα, τα περιουσιακά στοιχεία της Fox προσφέρουν σημαντική έκθεση σε διεθνείς αγορές, συμπεριλαμβανομένου και του ποσοστού 39% που διατηρεί στη βρετανική Sky.

H Fox που απομένει μετά τη συμφωνία είναι μια ολοκληρωμένη εταιρεία, με δραστηριότητες ειδήσεων και αθλητικών εκπομπών και με EBITDA κέρδη 2,8 δισ. δολαρίων. Η αξία της θα υπολογίζεται στα δέκα δολάρια ανά μετοχή, ανέφεραν πηγές στο CNBC.