Πέμπτη 09 Μαΐου 2024 -

Η αναβίωση της Arthur Andersen



Η ολική επαναφορά του πάλαι ποτέ κολοσσού στον τομέα της παροχής υπηρεσιών, της Arthur Andersen είναι πλέον γεγονός.

Ήταν η αρχαιότερη λογιστική εταιρεία της Αμερικής με έδρα το Σικάγο, ιδρυθείσα το 1913 από τον Arthur Andersen, έναν άνθρωπο υπέρμαχο της υψηλής ποιότητας και επαγγελματικών προτύπων καθώς και της συνεχούς εκπαίδευσης των λογιστών και με το γνωστό σλόγκαν του τη ρήση “Think Straight, Talk Straight”.

Η Arthur Andersen κατέστη σταδιακά ένας από τους πέντε μεγαλύτερους διεθνείς λογιστικούς οίκους στον κόσμο, τους τότε γνωστούς ως  “Big 5” και μάλιστα από τους πρωτοπόρους στην διαμόρφωση των λογιστικών προτύπων. Με τον τελευταίο καταγεγραμμένο κύκλο εργασιών της τα 9.3δις δολάρια Αμερικής το έτος 2002, είχε παρουσία σε όλες τις ηπείρους του κόσμου προσφέροντας ένα ευρύ φάσμα επαγγελματικών υπηρεσιών εκτός από τον νενομισμένο έλεγχο (statutory audit) δημοσίων και ιδιωτικών εταιρειών ανά το κόσμο.   

Το 2002 η εταιρεία δέχθηκε μια καταστροφική απόφαση από το πρωτόδικο Δικαστήριο της Αμερικής η οποία την καταδίκασε σε σχέση με την απάτη στελεχών της ΕΝRON, και η οποία είχε ως αποτέλεσμα την ανάκληση της επαγγελματικής της άδειας στην Αμερική και τον ανεξέλεγκτο επηρεασμό των δραστηριοτήτων της  ανά το παγκόσμιο με συνέπεια το κλείσιμο της. 

Μια απόφαση η οποία αναμφισβήτητα  επηρέασε στη συνέχεια ολόκληρο το λογιστικό επάγγελμα τόσο στις δραστηριότητες των υπολοίπων πλέον “Big 4” οι οποίοι απορρόφησαν το πελατολόγιο της Arthur Andersen αλλά και του λογιστικού επαγγέλματος γενικότερα, αφού οι αλλαγές σε κανονισμούς και κώδικες ηθικής δεοντολογίας και πρακτικών άλλαξαν δραστικά. 

Βεβαίως, λογιστικές απάτες από στελέχη δημοσίων εταιρειών ανά τον κόσμο συνέχισαν να συμβαίνουν, και συμβαίνουν μέχρι σήμερα, μάλιστα δε, κάποιες από αυτές ήταν πολύ μεγαλύτερες από αυτές της ENROΝ με αρκετούς λογιστικούς οίκους να καταβάλλουν τεράστια πρόστιμα.  Η Arthur Andersen ήταν αναμφίβολα ο μεγάλος (άδικα) χαμένος της όλης ιστορίας.

Στις 31 Μαΐου 2005, το Ανώτατο Δικαστήριο της Αμερικής με ομόφωνη (9-0 ψήφοι) απόφαση του ανάτρεψε την πρωτόδικη απόφαση του Δικαστηρίου αθωώνοντας την Arthur Andersen πλην όμως ήταν πλέον αργά γι αυτήν.  Μια απόφαση η οποία έδωσε έναυσμα συζητήσεων κατά πόσον τελικά οι όλοι χειρισμοί ,εντός και εκτός της Arthur Andersen ήταν λανθασμένοι και άδικοι για αυτήν.

Μια δεκαετία μετά, η Arthur Andersen ανακοίνωσε την αναγέννηση της, από πρώην μέλη της Arthur Andersen, αυτή τη φορά από την Ευρώπη και συγκεκριμένα το Παρίσι.  Με πρωτοσέλιδο στους Financial Times του Λονδίνου στις 9 Σεπτεμβρίου 2015, γινόταν αναφορά για πρώτη φορά στην επανασύσταση του δικτύου της Arthur Andersen.  Η νέα Arthur Andersen, έχοντας κατοχυρώσει όλα τα πνευματικά δικαιώματα της χρήσης του ονόματος και των λογότυπων της τόσο σε Παγκόσμιο αλλά και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, επανασχεδιάζεται.  

Η έναρξη των εργασιών της ανακοινώνεται στο Παρίσι, την 1.3.2017 μέσω διεθνής διάσκεψης τύπου με παρουσία και στις πέντε ηπείρους και με την Κύπρο να φαίνεται να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην επαναλειτουργία της.