Δευτέρα 06 Ιανουαρίου 2025 -

Η ανακάλυψη του αιώνα: Ο Άρης διαθέτει οξυγόνο!



Μέσα από τις έρευνες, προέκυψε κάτι πολύ μεγάλο. Κάτι που ενδέχεται να αλλάξει τα πάντα στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση της επιχείρησης «Μετοίκιση στον Άρη».

Σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Geoscience, ο «κόκκινος πλανήτης» διαθέτει ικανές ποσότητες οξυγόνου, προκειμένου να στηρίξει… ζωή!

Πρόκειται για την ανακάλυψη του αιώνα, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Ο Άρης δεν διαθέτει ατμόσφαιρα όμως η Γη. Πώς, παρόλα αυτά, διαθέτει οξυγόνο; Πρόκειται για μία ακόμη επιστημονική υπερβολή; Και όμως, η απάντηση είναι «όχι, δεν πρόκειται για υπερβολή». Κοντά στους πόλους του «κόκκινου πλανήτη», διαπιστώθηκε πρόσφατα πως «κρύβεται» ένα παχύ στρώμα πάγου. Ένα στρώμα από νερό, σε στερεά μορφή, που βρίσκεται πολύ κοντά στην επιφάνεια του πλανήτη.

Η συγκεκριμένη διαπίστωση ήταν μία έκπληξη για τους επιστήμονες. Ως εκ τούτου, μελέτησαν πιο προσεκτικά τα νέα δεδομένα. Τα αποτελέσματα ήταν κάτι παραπάνω από εντυπωσιακά. Λόγω του πάγου κοντά στην επιφάνεια, ο Άρης βρέθηκε ότι διαθέτει ελάχιστες ποσότητες οξυγόνου. Ελάχιστες, μεν, ικανές δε να συντηρήσουν ζωή για οργανισμούς όπως τα μικρόβια, ή μεγαλύτερα μονοκύτταρα πλάσματα, όπως τα… σφουγγάρια!

Πρόκειται για τεράστια υπόθεση. «Έτσι εξηγούνται οι οξειδωμένοι βράχοι που βρέθηκαν στον κόκκινο πλανήτη», δήλωσε ένας εκ των επικεφαλής της έρευνας, η οποία αναμένεται να αλλάξει δραματικά τα δεδομένα στην εξερεύνηση του πλανήτη, που οι επιστήμονες πιστεύουν ότι είναι δυνατόν να αποτελέσει το επόμενο «σπίτι» του ανθρώπινου είδους. «Η δουλειά βρίσκεται μόλις στο πρώτο της βήμα σε σχέση με το δόγμα που θέλει να πανηγυρίζουμε για τη σημασία του… νερού στον Άρη. Είναι όμως ένα βήμα», πρόσθεσε.

«Κανείς δεν γνωρίζει αν στον Άρη υπήρξε, υπάρχει ή θα υπάρχει ζωή. Τέτοιες διαπιστώσεις, ωστόσο, μας δείχνουν τις προοπτικές», τόνισε ο επικεφαλής της έρευνας, προσθέτοντας ότι «μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι στο Άρη μπορούν να επιβιώσουν μόνο μικρόβια που δεν χρειάζονται οξυγόνο για να ζήσουν. Τώρα…».

Επόμενο βήμα; Ο εντοπισμός οι άλμες, τα σημεία που ο πάγος δεν είναι τόσο… κρύος, ώστε να γίνουν έρευνες και να καταλήξουν σε συμπεράσματα που μπορεί να «ξεκλειδώσουν» πολλά από τα μυστήρια του «κόκκινου πλανήτη».