Τρίτη 07 Ιανουαρίου 2025 -

Χωρίς δημοσιογράφους η γερμανική αντιπροσωπεία στο Ικόνιο της Τουρκίας



Η αντιπροσωπία του γερμανικού κοινοβουλίου που θα επισκεφθεί την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου τους Γερμανούς στρατιώτες που βρίσκονται σταθμευμένοι στο Ικόνιο δεν θα συνοδεύεται από δημοσιογράφους. Σύμφωνα με τη νατοϊκή συμμαχία ούτε δημοσιογράφοι του ΝΑΤΟ δεν θα λάβουν μέρος στην επίσκεψη. 

Για αρκετές εβδομάδες η άρνηση της Τουρκίας να χορηγήσει την απαραίτητη άδεια για την καθιερωμένη επίσκεψη στους Γερμανούς στρατιώτες του Ικονίου απασχολούσε την γερμανική κοινή γνώμη. Μόλις τον Ιούλιο η Άγκυρα απέρριπτε την επίσκεψη που σχεδίαζε το γερμανικό κοινοβούλιο επικαλούμενη τις κακές διμερείς σχέσεις Γερμανίας-Τουρκίας. 

Αντιδρώντας το Βερολίνο είχε απειλήσει ακόμα και με απόσυρση των στρατιωτών από το Ικόνιο, που βρίσκεται 200 χλμ νοτίως της Άγκυρας. Μια τέτοια κλιμάκωση θα έφερνε ωστόσο σε δύσκολη θέση το ΝΑΤΟ, διότι οι Γερμανοί στρατιώτες συμβάλλουν καθοριστικά στην αποστολή των σταθμευμένων συμμαχικών δυνάμεων κατά του Ισλαμικού Κράτους. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι οι Γερμανοί στρατιώτες στελεχώνουν τα αμερικανικά αναγνωριστικά αεροσκάφη AWACS ή εργάζονται ως προσωπικό εδάφους.

Το Βερολίνο εξέτασε ακόμα και την απόσυρση στρατιωτών από το Ικόνιο

Αιτία των συνεχιζόμενων εντάσεων μεταξύ Βερολίνου και Άγκυρας θεωρείται, μεταξύ άλλων, και η αυστηρή κριτική της Γερμανίας στις αποφάσεις της τουρκικής ηγεσίας μετά την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016. 

Το γεγονός ότι οι γερμανικές αρχές χορήγησαν άσυλο σε Τούρκους αξιωματικούς, οδήγησε στην απόφαση της Άγκυρας να απαγορεύσει την επίσκεψη Γερμανών βουλευτών, μελών της κοινοβουλευτικής επιτροπής Αμυντικών Ζητημάτων στην τουρκική αεροπορική βάση του Ινσιρλίκ. Απαντώντας στην αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας η γερμανική βουλή αποφάσισε εν τέλει τη μεταφορά της γερμανικής δύναμης στην Ιορδανία. Το ΝΑΤΟ δεν είχε δυνατότητα παρέμβασης διότι η αεροπορική βάση στο Ιντσιρλίκ δεν ανήκει στη δικαιοδοσία του.

Τόσο η γερμανική κυβέρνηση όσο και το γερμανικό κοινοβούλιο εμμένουν στο δικαίωμα επίσκεψης των βουλευτών σε Γερμανούς στρατιώτες που βρίσκονται σταθμευμένοι στο εξωτερικό, διότι τον τελικό λόγο στις αποστολές του γερμανικού ομοσπονδιακού στρατού έχει το ομοσποδνιακό κοινοβούλιο (Βundestag) και όχι η κυβέρνηση.

Άγνωστο παραμένει αν το πράσινο φως που έδωσε για την επίσκεψη στις αρχές Αυγούστου η Άγκυρα θα ισχύει και στο μέλλον. Η τουρκική κυβέρνηση είχε επιτρέψει μια πρώτη επίσκεψη βουλευτών στο Ινσιρλίκ το περασμένο φθινόπωρο, αρνήθηκε ωστόσο να δώσει πράσινο φως και στη δεύτερη κατά το τρέχον έτος.