Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2024 -

Χαλέπι: Επιθέσεις με αέριο χλωρίου του συριακού στρατού



Οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις είναι υπεύθυνες για επιθέσεις με αέριο χλωρίου που πραγματοποιήθηκαν σε περιοχές του Χαλεπιού οι οποίες ελέγχονταν από τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις, κατά την διάρκεια των μαχών για την ανακατάληψη της πόλης στα τέλη του περασμένου έτους, ανέφερε μια έκθεση του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) που δημοσιεύτηκε σήμερα.

Τα ευρήματα της έκθεσης προστίθενται στις ολοένα και περισσότερες αποδείξεις για την χρήση απαγορευμένων χημικών όπλων στον εξαετή συριακό πόλεμο και ενδεχομένως να ενισχύσουν τις εκκλήσεις της Βρετανίας, της Γαλλίας και των ΗΠΑ για επιβολή κυρώσεων σε βάρος Σύρων αξιωματούχων.

Ελικόπτερα της Πολεμικής Αεροπορίας της συριακής κυβέρνησης έριξαν βόμβες με αέριο χλωρίου «σε κατοικημένες συνοικίες στο Χαλέπι σε τουλάχιστον οχτώ περιπτώσεις μεταξύ της 17ης Νοεμβρίου και της 13ης Δεκεμβρίου» υπογραμμίζεται στην έκθεση.

Ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ), που σε συμπεράσματα του έχει καταλήξει ότι ο συριακός στρατός έκανε χρήση επανειλημμένα τοξικών ουσιών το 2014 και το 2015, δεν προέβη σε κάποιο άμεσο σχόλιο για την έκθεση.

Η Συρία και η σύμμαχος της Ρωσία, τα στρατεύματα της οποίας υποστήριξαν τα συριακά στρατεύματα στην επιχείρηση ανακατάληψης του Χαλεπιού, έχουν επανειλημμένα αρνηθεί την χρήση χημικών όπλων στις πολεμικές συγκρούσεις.

Το Παρατηρητήριο στην έκθεση του, που βασίστηκε σε συνεντεύξεις αυτόπτων μαρτύρων, σε αναλύσεις βίντεο και φωτογραφιών και σε αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δεν εντόπισε αποδεικτικά στοιχεία για ρωσική εμπλοκή στις χημικές επιθέσεις, αλλά υπογράμμισε τον βασικό ρόλο που διαδραμάτισε η Μόσχα με την στήριξη της στην κυβέρνηση για την κατάληψη της πόλης.

«Οι επιθέσεις, μερικές εκ των οποίων περιλάμβαναν την χρήση πληθώρας πυρομαχικών σκότωσαν τουλάχιστον εννέα αμάχους, ανάμεσα τους τέσσερα παιδιά και τραυμάτισαν περίπου 200 ανθρώπους», σημειώνει η έκθεση.

Ο 'Ολε Σόλβανγκ, αναπληρωτής διευθυντής του τμήματος Εκτάκτων Καταστάσεων του HRW, τόνισε σε συνέντευξη του ότι ο τρόπος που διεξήχθησαν οι χημικές επιθέσεις σε συντονισμό με την πρώτη γραμμή του μετώπου καταδεικνύει ότι ήταν αναπόσπαστο μέρος της επιθετικής εκστρατείας.

«Αυτή είναι μια ισχυρή ένδειξη ότι αυτές οι επιθέσεις με αέριο χλωρίου ήταν οργανωμένες με βάση την συνολική στρατιωτική στρατηγική. Και αποτελεί ισχυρή ένδειξη όταν αυτοί οι ανώτεροι στρατιωτικοί αξιωματούχοι, οι διοικητές αυτής της στρατιωτικής επίθεσης στο Χαλέπι, γνώριζαν ότι γινόταν χρήση χλωρίου», δήλωσε ο Σόλβανγκ.

Στα τέλη Οκτωβρίου μια έρευνα που διεξήγαγαν ειδικοί του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και του ΟΑΧΟ, κατέληξε στα συμπεράσματα της ότι η κυβέρνηση της Συρίας χρησιμοποίησε χημικά όπλα τουλάχιστον τρεις φορές το 2014 και το 2015.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ αποφάσισε την συνέχιση της έρευνας της Κοινής Αποστολής Έρευνας (JIM), που δημιουργήθηκε τον Αύγουστο του 2015 από τον ΟΗΕ και τον ΟΑΧΟ και εδρεύει στη Χάγη, έως τον Νοέμβριο αυτού του έτους. Η JIM αναμένεται να δημοσιεύσει την νέα έκθεσή της έως το Σάββατο.

Έπειτα από τα ευρήματα της Κοινής Αποστολής Έρευνας, οι ΗΠΑ τον περασμένο μήνα επέβαλαν κυρώσεις σε 18 ανώτερους Σύρους αξιωματούχους, οι οποίοι που όπως τόνισε η Ουάσιγκτον συνδέονται με το πρόγραμμα Όπλων Μαζικής Καταστροφής της χώρας.

Τον περασμένο Γενάρη το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς τόνισε ότι ηγετικά στελέχη της συριακής κυβέρνησης, ανάμεσα τους και ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ και ο αδερφός του ταυτοποιήθηκαν ως πιθανοί ύποπτοι για τις χημικές επιθέσεις.

Η χρήση χλωρίου απαγορεύεται με βάση τη Σύμβαση για τα Χημικά Όπλα του 1997 που απαγορεύει την ανάπτυξη, παραγωγή, αποθήκευση και χρήση χημικών όπλων.