«Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ανταποκριθεί μόνο στο 5% του στόχου για την επανεγκατάσταση προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία» είναι ο τίτλος του άρθρου της Τζένιφερ Ράνκιν από τις Βρυξέλλες που δημοσιεύεται σήμερα από τη βρετανική εφημερίδα The Guardian. Εκεί επισημαίνεται πως μόνο 8.162 άνθρωποι έχουν επανεγκατασταθεί από τις δύο αυτές χώρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μεταναστευτικής κρίσης, αντί των 160.000 που είχε προβλεφθεί πριν από περισσότερο από έναν χρόνο να επανεγκατασταθούν.
Η Guardian επισημαίνει πως οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν επανεγκαταστήσει μόνον έναν στους 20 από τους πρόσφυγες στους οποίους είχαν υποσχεθεί πως θα προσφέρουν καταφύγιο, καθώς επιμένουν οι βαθιές διαιρέσεις για το πώς η Ευρώπη θα πρέπει να βοηθήσει τους ανθρώπους αυτούς που διαφεύγουν από τον πόλεμο και τις διώξεις. Συνολικά 6.212 πρόσφυγες έχουν επανεγκατασταθεί από την Ελλάδα και 1.950 από την Ιταλία.
Παρόλο που η ΕΕ έχει επιτύχει μόλις το 5% του στόχου, ο Eυρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη Μετανάστευση Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε πως είναι δυνατόν ο στόχος να επιτευχθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2017. Χαιρέτισε την αύξηση του αριθμού των επανεγκαταστάσεων που παρατηρήθηκε τον Νοέμβριο και προέβλεψε πως η τάση θα βελτιωθεί. «Όλο και περισσότερα κράτη-μέλη ανοίγουν τις πόρτες τους», δήλωσε. «Πιστεύω πως πολύ σύντομα θα είμαστε σε θέση να πούμε πως το πρόγραμμα επανεγκατάστασης λειτουργεί».
Στο μεταξύ ωστόσο, όπως επισημαίνει η Guardian, η Ουγγαρία και η Πολωνία δεν έχουν δεχθεί κανέναν αιτούντα άσυλο από την Ελλάδα και από την Ιταλία. Η Σλοβακία, η οποία ασκεί μέχρι το τέλος του μήνα την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, έχει προσφέρει καταφύγιο μόλις σε 9 ανθρώπους, ενώ η Τσεχική Δημοκρατία σε 12.
Η Βρετανία επέλεξε να μην συμμετάσχει στο πρόγραμμα, όπως έχει δικαίωμα βάσει της ειδικής συμφωνίας που έχει συνάψει με την ΕΕ.
Οι βαθιά ριζωμένες διαιρέσεις της Ευρώπης σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση εκτίθενται σήμερα στο φως κατά τη συνεδρίαση των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, οι οποίοι συζητούν το νόημα της «αποτελεσματικής αλληλεγγύης», όπως έχει αποκληθεί η προσπάθεια να βρεθεί ένας τρόπος για να μοιραστούν οι χώρες της Ένωσης το κόστος της υποδοχής των αιτούντων άσυλο.
Τον Μάιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ζητήσει από τις χώρες που αρνούνται να δεχθούν αιτούντες άσυλο να πληρώσουν «συνεισφορά αλληλεγγύης» 250.000 ευρώ για κάθε πρόσωπο που οι Βρυξέλλες θεωρούν πως θα έπρεπε να είχαν δεχθεί. Το Κουαρτέτο του Βίσεγκραντ, στο οποίο μετέχουν τέσσερις χώρες της κεντρικής Ευρώπης, κατήγγειλε την ιδέα ως εκβιασμό.
Η Σλοβακία προσπαθεί να κατευθύνει τις χώρες προς έναν συμβιβασμό, όμως διπλωμάτες έχουν παραδεχθεί πως δεν πρόκειται να υπάρξουν σημαντικές πρόοδοι σήμερα ή την ερχόμενη εβδομάδα, όταν το θέμα συζητηθεί την Πέμπτη από τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ.
Τα τελευταία στοιχεία της Επιτροπής δείχνουν επίσης πως 748 άνθρωποι εστάλησαν από τα ελληνικά νησιά πίσω στην Τουρκία βάσει της αμφιλεγόμενης συμφωνίας που συνήφθη τον Μάρτιο ανάμεσα στην Άγκυρα και την ΕΕ και έχει βοηθήσει να μειωθούν σημαντικά οι μεταναστευτικές ροές.