Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2025 -

Για «παγκόσμια Μακεδονία» σύμμαχο του ΝΑΤΟ μιλά ο Ζάεφ στο Πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του



Για μια «παγκόσμια Μακεδονία» σύμμαχο του ΝΑΤΟ και μέλος της ΕΕ, έκανε λόγο την Κυριακή ο Ζόραν Ζάεφ στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του.

«Φτάνουμε στο τέλος μια από τις σημαντικότερες και πιο ευαίσθητες χρονιές της πατρίδας μας. Ήταν η χρονιά της ενσωμάτωσης. H χρονιά που επιλέξαμε το μέλλον, αντίθετα από μια αβέβαιη απομόνωση. Ας την υποστηρίξουμε κι ας δώσουμε μια ευκαιρία για να πραγματοποιηθεί το όνειρο γενεών» τόνισε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός αναφερόμενος στο Σκοπιανό.

Στην συνέχεια ο Ζάεφ, ευχήθηκε «να μετατρέψουμε τις ευχές μας σε πραγματικότητα – μια ειρηνική χώρα με σταθερότητα, σύμμαχος του ΝΑΤΟ και μέλος της ΕΕ, μια παγκόσμια και δίκαια «Μακεδονία’’ με μια οικονομία που λειτουργεί για όλους. Σάς εύχομαι ένα επιτυχημένο οικονομικό έτος, καλή υγεία».

Στο μεταξύ, όπως γράφεται στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής Σε «περιδίνηση» βρίσκεται η κυβέρνηση, με τον Αλέξη Τσίπρα να έχει χάσει πλέον τον έλεγχο των πολιτικών εξελίξεων.

Η νέα χρονιά βρίσκει τον πρωθυπουργό «όμηρο» του κυβερνητικού του εταίρου, Πάνου Καμμένου, ο οποίος, παρά τις διαβεβαιώσεις του, έχει εξελιχθεί πλέον σε απρόβλεπτο παράγοντα, την ώρα μάλιστα που η Τουρκία κλιμακώνει τις προκλήσεις της. Την ίδια στιγμή, η παραμονή του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία εξαρτάται πλέον και από τους βουλευτές της Κεντροαριστεράς, τους οποίους η κυβέρνηση σχεδόν «εκλιπαρεί» να ψηφίσουν τη συμφωνία των Πρεσπών.

Μπορεί το Μαξίμου να εκπέμπει μήνυμα αισιοδοξίας, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να εξασφαλίσει τις 6 ψήφους που χρειάζεται (επιπλέον των 145 του ΣΥΡΙΖΑ) για την κύρωση της συμφωνίας, όταν έρθει στην ελληνική Βουλή.

Μετά τον Χάρη Θεοχάρη, ο οποίος προσχώρησε στη Νέα Δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ βολιδοσκοπεί τις προθέσεις των υπόλοιπων βουλευτών στους οποίους στηρίζεται για την κύρωση της συμφωνίας. Ομως, οι οιωνοί δεν είναι καθόλου καλοί, καθώς ακόμη και οι 4 βουλευτές του ΠΟΤΑΜΙΟΥ, που έχουν εκφραστεί θετικά για τη συμφωνία των Πρεσπών, διαμηνύουν ότι η θετική τους ψήφος δεν είναι δεδομένη.

Μάλιστα, με συνέντευξή του στον «Ε.Τ.» και ο Σπύρος Λυκούδης υποστηρίζει ότι είναι επιφυλακτικός για την τελική του στάση. Η αβεβαιότητα για την τελική έκβαση της ψηφοφορίας στη Βουλή προκαλεί αγωνία στο Μαξίμου. Καθόλου δεδομένη δεν θεωρείται και η στάση του προέδρου της ΔΗΜ.ΑΡ. Θανάση Θεοχαρόπουλου, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, περιμένει να δει το τελικό πολιτικό τοπίο για να σταθμίσει την απόφασή του.

Η αναφορά του Δημήτρη Τζανακόπουλου, προ ολίγων ημερών, ότι οι «προοδευτικοί βουλευτές του Ποταμιού και ο επικεφαλής του δεν θα αφήσουν αυτή τη μοναδική ευκαιρία αναξιοποίηση», φανερώνει το κλίμα αγωνίας που επικρατεί στην κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα.

 

Σενάρια εκλογών

Οι εξελίξεις στο Μακεδονικό αναδεικνύονται καθοριστικές για τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας, καθώς πλέον ο πρωθυπουργός έχει χάσει την πρωτοβουλία των κινήσεων. Εμπειροι αναλυτές του κυβερνητικού παρασκηνίου εκτιμούν ότι ο Αλέξης Τσίπρας πράγματι θα ήθελε η κυβέρνηση να εξαντλήσει τη συνταγματική της θητεία και οι εκλογές να γίνουν τον επόμενο Οκτώβριο. Ομως, ο χρόνος των εκλογών δεν εξαρτάται πλέον από τις προθέσεις του πρωθυπουργού.

Όπως όλα δείχνουν, αν η συνταγματική αναθεώρηση ολοκληρωθεί στα Σκόπια εντός του Ιανουαρίου, το Μαξίμου θα υποχρεωθεί μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου να φέρει τη συμφωνία προς έγκριση στη Βουλή. Σε περίπτωση που η συμφωνία τελικά δεν περάσει από το ελληνικό Κοινοβούλιο, τότε θεωρείται σχεδόν αδύνατον ο κ. Τσίπρας να παραμείνει πρωθυπουργός μιας κυβέρνησης μειοψηφίας, ακόμη και αν ο ίδιος το επιδιώξει.

Τα νέα σκάνδαλα που κλυδωνίζουν το Μαξίμου, αλλά και οι ισχυρές πιέσεις της αντιπολίτευσης καθιστούν αδύνατη την παραμονή του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία και φέρνουν πιο κοντά το σενάριο των πρόωρων εκλογών, ακόμη και πριν από τον Μάιο του 2019. Στην περίπτωση που η συμφωνία των Πρεσπών ναυαγήσει, η κυβέρνηση είναι πολύ πιθανόν να επιδιώξει να στήσει κάλπες πριν από το Πάσχα.

Ως πιθανές ημερομηνίες για τις πρόωρες εκλογές είναι η 7η ή η 14η Απριλίου 2019. Σύμφωνα με πληροφορίες, το κυβερνητικό επιτελείο έχει συζητήσει το ενδεχόμενο και των πολλαπλών εκλογών τον Μάιο. Σε κάθε περίπτωση, ανάλογα και με τις εξελίξεις που θα προκύψουν, ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει το «μαρτύριο» των εκλογικών αναμετρήσεων να έχει ολοκληρωθεί τον Μάιο του 2019.

Στην περίπτωση που το Μαξίμου συγκεντρώσει τις ψήφους για την κύρωση της συμφωνίας, η επόμενη μέρα θα είναι εξίσου δύσκολη για τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς η επικείμενη αποχώρηση του Πάνου Καμμένου από την κυβέρνηση αναμένεται να προκαλέσει σοβαρά πολιτικά προβλήματα.

Ο Πάνος Καμμένος φέρεται να έχει δηλώσει πως αμέσως μετά την παραίτησή του από το υπουργείο Αμυνας, την οποία προανήγγειλε και την παραμονή των Χριστουγέννων από την Κύπρο, αλλά και την απόσυρση των υπουργών του, ο κ. Τσίπρας θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό. Όμως, ούτε και αυτή η κίνηση θα μπορούσε να διασώσει την κυβέρνηση, ενώ θεωρείται σχεδόν βέβαιη μια ρήξη εντός των ΑΝ.ΕΛ. αλλά και στις σχέσεις του κ. Τσίπρα με τον κ. Καμμένο.

Στους ΑΝ.ΕΛ. μέχρι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ενιαία γραμμή για τη στάση που πρέπει να τηρήσουν όταν έρθει η συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή. Ακόμη και η συμφωνία που φέρεται να έχουν κάνει οι Τσίπρας και Καμμένος, ώστε κανένας βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ. να μη συμμετέχει στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές, φαίνεται να βρίσκεται στον αέρα. Ηδη ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος έχει δηλώσει ότι θα ψηφίσει τη συμφωνία και θα παραδώσει την έδρα του.

Η Ελενα Κουντουρά μέχρι στιγμής δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της, αποφεύγοντας επιδεικτικά πάντως να πάρει θέση ενάντια στη συμφωνία και να συνταχθεί με την επίσημη γραμμή του κόμματος. Είναι ενδεικτικό ότι στην τελευταία συνέντευξη που έδωσε (ΑΠΕ), την επομένη των Χριστουγέννων, ούτε ρωτήθηκε ούτε έκανε οποιαδήποτε αναφορά στη συμφωνία των Πρεσπών και στις πολιτικές εξελίξεις.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ, ο οποίος έχει διαχωρίσει εδώ και καιρό τη θέση του από τους ΑΝ.ΕΛ., όπως όλα δείχνουν, διεκδικεί πολιτικό ρόλο ακόμη και μετά την ψήφιση της συμφωνίας. Σε περίπτωση αποχώρησης των ΑΝ.ΕΛ. από την κυβέρνηση, ο ίδιος δεν έχει κανένα λόγο να παραιτηθεί από τη θέση του, ενώ σε περίπτωση που ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος παραδώσει την έδρα του, ο κ. Κουίκ θα μπορούσε να την πάρει, κάτι που θα χρησιμεύσει και στον ΣΥΡΙΖΑ για την παραμονή του στην εξουσία.

Με ανάρτησή του στο twitter τις ημέρες των Χριστουγέννων, ο κ. Κουίκ αφήνει αιχμές και κατά του Πάνου Καμμένου, ενώ αφήνει να εννοηθεί πως ο ίδιος θα αγωνιστεί προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να παραμείνει στην εξουσία και οι εκλογές να γίνουν το φθινόπωρο του 2019. «Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να τραβήξει το χαλί της προόδου κάτω από την Ελλάδα. Αυτοί που μας γκρέμισαν δεν γυρίζουν πίσω. Αυτή η κυβέρνηση θα φθάσει μέχρι τον Σεπτέμβριο για να τους δώσει την απάντησή της στις κάλπες».