Η γερμανική κυβέρνηση δημοσίευσε μία 30ετή κλιματική στρατηγική για την απεξάρτηση της οικονομίας από τον άνθρακα, αλλά οι περιβαλλοντικές οργανώσεις αντιδρούν έντονα στην κυβερνητική πρόταση.
Οι ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι το λεγόμενο «Σχέδιο Δράσης για το Κλίμα 2050» δε θα πλησιάσει καν την επίτευξη των κλιματικών στόχων, και κατηγορούν το Υπουργείο Περιβάλλοντος της χώρας ότι υπέκυψε στην πίεση από το Υπουργείο Οικονομικών και την Άνγκελα Μέρκελ και χαμήλωσε αρκετούς φιλόδοξους στόχους, παραλείποντας επίσης σημαντικές λεπτομέρειες, όπως την προθεσμία για την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.
Συγκεκριμένοι στόχοι που περιλαμβάνονταν σε προηγούμενα σχέδια της πρότασης έχουν πλέον αφαιρεθεί, με αποτέλεσμα το Κόμμα των Πρασίνων να περιγράψει το έγγραφο ως «παραδοχή της αποτυχίας της κυβέρνησης».
Το Σχέδιο Δράσης για το Κλίμα ανακοινώθηκε κατά την περσινή σύνοδο κορυφής για το κλίμα στο Παρίσι, ως πλαίσιο για το πώς η Γερμανία θα εκπληρώσει τον στόχο της μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 80 με 95% ως το 2050.
Η Γερμανία ήδη αντιμετωπίζει δυσκολίες στο να καλύψει τους κλιματικούς στόχους για το 2020, και βρίσκεται υπό πρόσθετη πίεση αφού η καγκελάριος Μέρκελ δήλωσε επανειλημμένα ότι η κλιματική πολιτική θα αποτελεί προτεραιότητα της γερμανικής προεδρίας της G20 το επόμενο έτος.
Οι αλλαγές στο σχέδιο δράσης προέκυψαν αφού οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας εξέφρασαν επανειλημμένα την κριτική τους για τους στόχους του τομέα και τον φόβο τους ότι τα νέα μέτρα θα βλάψουν την οικονομία και την ανταγωνιστικότητα της Γερμανίας.
Μεταξύ άλλων αλλαγών, η υπουργός Περιβάλλοντος Χέντρικς έκανε παραχωρήσεις για τη μετάβαση των μεταφορών σε ανανεώσιμες πηγές, όπως το να αφαιρέσει μέτρο που προέβλεπε ότι η πλειοψηφία των νέων οχημάτων που εγγράφονται θα πρέπει να είναι ηλεκτρικά ή να λειτουργούν με βιοκαύσιμα.
Η Γερμανία αύξησε την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές σε πάνω από 30%το 2015, αλλά οι συνολικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, καθώς και οι εκπομπές από τον τομέα της ενέργειας και των μεταφορών, έχουν παραμείνει στάσιμες ή αυξήθηκαν ελαφρά κατά τα τελευταία πέντε χρόνια.
Οι περιβαλλοντικές κατηγορούν την κυβέρνηση ότι έχει αναβάλλει επείγουσες αποφάσεις για μετά τις βουλευτικές εκλογές του επόμενου έτους, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ασφαλής προγραμματισμός.