Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2024 -

FT: Χαμηλότερες των προσδοκιών οι επιστροφές προσφύγων στην Τουρκία



Πολύ μικρότερο των προσδοκιών χαρακτηρίζουν οι Financial Times τον αριθμό των προσφύγων που επέστρεψε από την Ελλάδα στην Τουρκια.

Όπως επισημαίνει σε σημερινό δημοσίευμά της μάλιστα η εφημερίδα, το γεγονός αυτό, πυροδοτεί φόβους ότι ένα νέο κύμα προσφύγων θα μπορούσε να κατακλύσει τα ελληνικά νησιά το καλοκαίρι.

Σύμφωνα με το Συντονιστικό Όργανο της κυβέρνησης, μετά τις 20 Μαΐου και τη συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, από τους 8.500 πρόσφυγες και μετανάστες που έφτασαν στα ελληνικά νησιά, έχουν επιστρέψει στη γείτονα χώρα λιγότεροι από 400.

Από την άλλη, η Αθήνα έχει ήδη εγκρίνει το 30% των αιτήσεων ασύλου που έκαναν Σύροι πρόσφυγες που έφτασαν στη χώρα μετά την υπογραφή της συμφωνίας. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι χαρακτηρίζουν το ποσοστό αυτό υψηλότερο από ότι αναμενόταν.

Ενώ ο αργός ρυθμός επιστροφών θα ενοχλήσει πολλούς στις Βρυξέλλες, Ελληνες αξιωματούχοι λένε ότι αντανακλά την πολιτική τους στις αιτήσεις ασύλου. Απορρίπτουν φόβους ότι η συμφωνία μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας θα καταρρεύσει αν η τάση συνεχιστεί -οδηγώντας σε αύξηση των ροών- και τονίζουν ότι ο ελληνικός μεταναστευτικός νόμος δεν αναγνωρίζει την Τουρκία ως «ασφαλή τρίτη χώρα» για τους πρόσφυγες.

«Κατανοούμε πλήρως τις [ευρωπαϊκές] ανησυχίες αλλά αν το δεις από την πλευρά της τήρησης του νόμου, πηγαίνει όπως ακριβώς θα έπρεπε», λέει η Μαρία Σταυροπούλου, πρώην αξιωματούχος του ΟΗΕ που ηγείται της ελληνικής υπηρεσίας ασύλου στους FT . «Έχουμε πολλούς ευάλωτους ανθρώπους στα νησιά… πολλούς πολύ άρρωστους. Βάση νόμου εξαιρούνται από τη διαδικασία επιστροφής», συνεχίζει.

«Οι Βρυξέλλες θέλουν να ομαδικές επιστροφές αλλά η Ελλάδα εξετάζει τις αιτήσεις για άσυλο κατά περίπτωση (case-by-case)», λέει από την πλευρά του ο Επαμεινώνδας Φαρμάκης της «Solidarity Now.

Η αδυναμία της Ελλάδας να εφαρμόσει πλήρως τη συμφωνία για τις επιστροφές προστίθεται στις εντάσεις μεταξύ ΕΕ και Άγκυρας για την βοήθεια των 3 δισ. ευρώ και το αμφιλεγόμενο θέμα της χορήγησης βίζας Σένγκεν σε Τούρκους πολίτες.

Όπως αναφέρει πάντως το δημοσίευμα, από τον Μάρτιο 130 αξιωματικοί ασύλου από την υπηρεσία της ΕΕ δουλεύουν στην Ελλάδα μαζί με τοπικούς ειδικούς και μεταφραστές, ενώ αναμένεται να καταφθάσει περισσότερο προσωπικό από την ΕΕ. Ταυτόχρονα όμως η FT κάνουν λόγο και για κακές συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στη Χίο και τη Λέσβο, όπου τα κέντρα κράτησης που ελέγχει η αστυνομία είναι υπερπλήρη και έχουν ελλείψεις.

Ξεχωριστά για τη Χίο αναφέρεται στις παράτυπες κατασκηνώσεις μεταναστών γύρω από το λιμάνι, ενώ όσον αφορά στη Λέσβο, φιλοξενεί δηλώσεις εργαζόμενου που κάνει λόγο ακόμα και για καβγάδες για «μικρά θέματα όπως η σειρά για το φαγητό».

Παρά την «κωλυσιεργία», όπως αντιλαμβάνονται τη στάση της Αθήνας, οι ροές προς την Ελλάδα έχουν μειωθεί κατά σχεδόν 90% από τότε που συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας μπήκε σε ισχύ με ημερήσιες αφίξεις 100 ή και λιγότερων, ενώ την Κυριακή δεν υπήρξαν καθόλου αφίξεις.

Παρόλα αυτά υπάρχει έντονη ανησυχία ότι το πρόβλημα έχει απλώς μεταφερθεί αλλού και πιο συγκεκριμένα στην Ιταλία, καθώς τον Απρίλιο, ο αριθμός των μεταναστών που έφτασαν στην χώρα ξεπέρασαν στο σύνολο αυτούς στην Ελλάδα για πρώτη φορά από το 2015.