Ένα άγαλμα του Βούδα από την Κίνα ηλικίας 1.000 χρόνων εξετάστηκε από επιστήμονες με ακτινογραφία...
Ανακάλυψαν ότι το άγαλμα περιείχε έναν ταριχευμένο μοναχό, ο οποίος φαίνεται να πέθανε, ενώ διαλογιζόταν. Η μούμια ανακαλύφθηκε όταν ο αγοραστής του αγάλματος το πήγε σε ειδικό για αποκατάσταση.
Ωστόσο, δεν είναι γνωστό το πότε ή το πώς έφυγε το άγαλμα από την Κίνα. Μια ομάδα ερευνητών έκανε αξονική τομογραφία στο άγαλμα και ανακάλυψε την μούμια. Σημείωσαν επίσης ότι έλειπαν τα όργανα του μοναχού.
Επιστήμονες έκαναν αξονική τομογραφία σε ένα αρχαίο άγαλμα του βούδα. Αυτό που ανακάλυψαν; Τους έκανε να παγώσουν!
«Οι Ολλανδοί επέστρεψαν κλεμμένη “μούμια του Βούδα” σε κινεζικό χωριό.»
«Νομίζαμε ότι θα ήταν ιστός από τους πνεύμονες, αλλά αντίθετα βρήκαμε μικρά κομμάτια χαρτί καλυμμένα με κινεζικούς χαρακτήρες», είπε ο Vincent van Vilsteren, έφορος στο μουσείο Drents. Η μούμια καθόταν πάνω σε πανί, το οποίο είχε πάνω του κινεζική γραφή. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η μούμια ήταν ο βουδιστής μοναχός Liuquan.
Κάποιοι αναρωτήθηκαν πώς γίνεται ο μοναχός να πέθανε σε τέτοια στάση. Η απάντηση βρίσκεται στην παράδοση. 1.000 χρόνια πριν, ήταν πολύ δημοφιλές να ταριχεύεται κανείς μόνος του στην Ιαπωνία, την Κίνα και την Ταϊλάνδη.
«Δεν ήταν ασυνήθιστο για τους μοναχούς να ταριχεύονται μόνοι τους, αλλά είναι πραγματικά ασυνήθιστο να βρίσκεις έναν ταριχευμένο μοναχό μέσα σε ένα άγαλμα», είπε ο Wilfrid Rosendahl, ο παλαιοντολόγος που ήταν επικεφαλής της έρευνας. «Είναι το μόνο γνωστό παράδειγμα στον κόσμο. Είναι ολόκληρη μούμια, όχι απλά ο σκελετός. Ήταν περίπου 30-50 χρονών.»
«Υποψιαζόμαστε ότι τα πρώτα 200 χρόνια ήταν έξω και λατρευόταν σε βουδιστικό ναό στην Κίνα.. Τον 14ο αιώνα έκαναν ό,τι ήταν απαραίτητο για να μεταμορφωθεί σε άγαλμα», πρόσθεσε ο van Vilsteren. O Rosendahl είπε ότι πιθανόν ο μοναχός να πέθανε κατά την διάρκεια της ταρίχευσης.
«Τις τελευταίες βδομάδες πρέπει να είχε αρχίσει να τρώει λιγότερο φαγητό και να πίνει μόνο νερό. Τελικά πρέπει να πέρασε σε έκσταση, σταμάτησε να αναπνέει και πέθανε. Στην ουσία πέθανε από την πείνα.»