Πέμπτη 09 Ιανουαρίου 2025 -

Έτοιμο να εκραγεί το ηφαίστειο Μπαρδαρμπούνγκα – Απειλεί την Ευρώπη



Συναγερμός έχει σημάνει για το μεγαλύτερο ηφαίστειο στην Ισλανδία, το Μπάρδαρμπουνγκα, το οποίο ετοιμάζεται να εκραγεί.

Σύμφωνα με διεθνή δημοσιεύματα, στην περίπτωση που το ηφαίστειο εκραγεί, η Ευρώπη θα καλυφθεί με ένα τεράστιο σύννεφο τέφρας, επηρεάζοντας τα ταξίδια, την ποιότητα του αέρα και τη γεωργία.

Εγκλωβισμένο κάτω από παγετώνα, το ηφαίστειο ύψους 2.000 μέτρων έχει πληγεί από τέσσερις σεισμούς την προηγούμενη εβδομάδα, με τον ισχυρότερο να έχει ένταση 4,7 στην κλίμακα Ρίχτερ.

«Ο λόγος για τους σεισμούς σε αυτό το μέρος είναι ότι το ηφαίστειο διαστέλλεται, δηλαδή η πίεση του μάγματος στο θάλαμο του μάγματος αυξάνεται», δήλωσε ο σεισμολόγος Παλ Έιναρσον σε βρετανικά μέσα. «Αυτό συμβαίνει από τότε που η τελευταία έκρηξη σταμάτησε τον Φεβρουάριο του 2015», πρόσθεσε.

Η τελευταία έκρηξη

Η τελευταία έκρηξη στο Μπάρδαρμπουνγκα, το 2014, ήταν η μεγαλύτερη στην Ευρώπη τα τελευταία 240 χρόνια. Αν και η έκρηξη δεν επηρέασε τα ταξίδια, επηρέασε αρνητικά την ποιότητα του αέρα σε όλη την Ευρώπη. Πριν από μερικά χρόνια, το 2010, οι εκρήξεις του ηφαιστείου Εϊγιαφιαλαγιόκουλ της Ισλανδίας εξάπλωσαν ένα τεράστιο σύννεφο τέφρας, το οποίο προκάλεσε τεράστιες διαταραχές στις μετακινήσεις σε όλη την Ευρώπη. Κατά τη διάρκεια των σχετικά μικρών εκρήξεων, 20 χώρες έκλεισαν τον εναέριο χώρο τους για εμπορικές πτήσεις, ενώ δέκα εκατομμύρια ταξιδιώτες επηρεάστηκαν.

Αν και οι πρόσφατοι σεισμοί είναι σημάδια μιας μελλοντικής ηφαιστειακής έκρηξης, αυτό δεν σημαίνει ότι η έκρηξη είναι θα συμβεί άμεσα. «Το ηφαίστειο προετοιμάζεται σίγουρα για την επόμενη έκρηξη, που μπορεί να συμβεί μέσα στα επόμενα χρόνια», δήλωσε ο Έιναρσον.
«Οι σεισμοί της περασμένης εβδομάδας είναι απλώς τα συμπτώματα αυτής της διαδικασίας, δεν προκαλούν την έκρηξη του ηφαιστείου», πρόσθεσε.
Ωστόσο, οι αρχές οφείλουν να λάβουν προληπτικά μέτρα καθώς η σύνδεση του ηφαιστείου με τον παγετώνα σημαίνει ότι θα υπάρξει έκρηξη υδρατμών μαζί με το σύννεφο ηφαιστειακής τέφρας, προκαλώντας προβλήματα σε μεγαλύτερο εύρος και χρόνο από την έκρηξη του Εϊγιαφιαλαγιόκουλ το 2010.