Σάββατο 27 Απριλίου 2024 -

Επιπλέον μέτρα ασφαλείας για τους βουλευτές της Βρετανίας καθώς αυξάνονται οι απειλές για την ασφάλειά τους



Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα νέα μέτρα για την εγγύηση της ασφάλειας βουλευτών, που δηλώνουν ότι είναι αντιμέτωποι με περισσότερες απειλές μεταξύ άλλων και λόγω του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Γάζα.

«Κανένας από εμάς δεν θα πρέπει να δέχεται ότι το να υφίσταται εγκλήματα μίσους, παρενόχληση ή απειλές αποτελεί μέρος της δουλειάς», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εσωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι ανακοινώνοντας τα νέα μέτρα.

Συνολικά 31 εκατ. λίρες (36,2 εκατ. ευρώ) θα δαπανηθούν για την προστασία των βουλευτών. Αυτοί θα μπορούν να έχουν έναν άμεσο σύνδεσμο στην αστυνομία, με τον οποίο θα επικοινωνούν για ζητήματα ασφαλείας. Για τους βουλευτές που αντιμετωπίζουν περισσότερο κίνδυνο, θα μπορεί να διατίθεται υπηρεσία ιδιωτικής προστασίας. Η ένταση, που έχει οξυνθεί μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα, παρατηρείται στη Βρετανία λίγους μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν ως το τέλος του έτους.

Στα τέλη Ιανουαρίου ο βουλευτής Μάικ Φριρ, που εκλέγεται σε περιφέρεια του Λονδίνου όπου ζουν πολλοί Eβραίοι, ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις εκλογές, αφού δέχθηκε απειλές από ισλαμιστική ομάδα και μετά την πυρπόληση του πολιτικού του γραφείου. Επεσήμανε ότι ήδη πριν από τα περιστατικά αυτά φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο σε συναντήσεις του με πολίτες.

Στα μέσα Φεβρουαρίου δεκάδες φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί μπροστά από το σπίτι του συντηρητικού βουλευτή Τομπίας Έλγουντ, ωθώντας την αστυνομία να ζητήσει από τον ίδιο και την οικογένειά του «να μείνουν μακριά» από εκεί.

Η βουλεύτρια των Εργατικών Ντον Μπάτλερ επεσήμανε από την πλευρά της ότι ζήτησε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο «επιπλέον αστυνομική προστασία», αφού δέχθηκε απειλές από την ακροδεξιά. Η βουλεύτρια αυτή είναι μαύρη και κατηγόρησε τη δεξιά πτέρυγα του Συντηρητικού κόμματος ότι υποκινεί το μίσος και την ισλαμοφοβία.

«Τις τελευταίες εβδομάδες παρακολουθήσαμε επονείδιστες απόπειρες εκφοβισμού βουλευτών και αμφισβήτηση των δημοκρατικών μας διαδικασιών», κατήγγειλε ο υπουργός Ασφαλείας Τομ Τάγκεντχατ. «Αυτή η συμπεριφορά αποτελεί απειλή για τη δημοκρατία μας και είναι τοξική για την κοινωνία μας», πρόσθεσε.

Οι απειλές αυτές λαμβάνονται ακόμη πιο σοβαρά υπόψη καθώς μέσα σε οκτώ χρόνια έχουν δολοφονηθεί δύο Βρετανοί βουλευτές. Το 2021 ο Συντηρητικός βουλευτής Ντέιβιντ Αμές σκοτώθηκε από μέλος του Ισλαμικού Κράτους και πέντε χρόνια νωρίτερα η Εργατική βουλεύτρια Τζο Κοξ δολοφονήθηκε από νεοναζί πριν από το δημοψήφισμα για το Brexit.