Ο Μουμπάρακ Αχμέντ μπορεί να θεωρηθεί «τυχερός»: σώθηκε από τη ρατσιστική μανία του Αντερς Μπρέιβικ, σε μία από τις πιο ανατριχιαστικές τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ιστορία της Ευρώπης. Τέσσερα χρόνια μετά τις εφιαλτικές στιγμές που έζησε στο νησί Ουτόγια, δεν έχει ξεπεράσει το σοκ. Ανάμεσα στους 69 παιδιά που έπεσαν από τα πυρά του Μπρέιβικ ήταν και ο αδελφός του Ισμαήλ. Αυτό ωστόσο δεν στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τα σχέδια των νορβηγικών Αρχών, οι οποίες επιδιώκουν την απέλασή του.
Η περίπτωση του Αχμέντ έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στη Νορβηγία: οι Αρχές επιδιώκουν την απέλαση ενός από τους λίγους μουσουλμάνους που επέζησαν από την επίθεση, λίγες μόλις μέρες αφότου έδωσαν το πράσινο φως στον Μπρέιβικ να σπουδάσει μέσα από τη φυλακή.
«Όλα είναι άδικα σε αυτήν την υπόθεση», υπογραμμίζει στην Washington Post ο Ρούνε Μπέργλουντ Στιν, διευθυντής του Νορβηγικού Κέντρου κατά του Ρατσισμού. «Ο Μπουμπάρακ είναι ένας επιζών της Ουτόγια, ένας άνθρωπος που παλεύει καθημερινά με αυτά που συνέβησαν εκείνη την ημέρα, όταν έχασε τον αδελφό του από το μίσος. Εάν τελικά απελάσουμε κάποιον από τους επιζώντες της Ουτόγια, θα είναι ντροπή που θα μας κυνηγάει», επισημαίνει ο Στιν για να προσθέσει ευθύς αμέσως ότι απεναντίας αυτό που θα έπρεπε να κάνει η κοινωνία της Νορβηγίας γι’ αυτούς τους ανθρώπους είναι να τους προστατεύσει.
Ο Μουμπάρακ μετανάστευσε στη Νορβηγία στην ηλικία των 10 ετών. Η οικογένειά του κατάγεται από το Τζιμπουτί, αλλά αργότερα έζησε στην Υεμένη. Αμφότεροι ο πατέρας του και ο μεγαλύτερος αδελφός του ωστόσο, ο Χαλίντ (ο οποίος επίσης επέζησε στο Ουτόγια), αντιμετώπιζαν αρκετά προβλήματα στην Υεμένη λόγω της πολιτικής τους δραστηριότητας.
Σε μία προσπάθεια να εξασφαλίσουν ότι θα γίνουν δεκτοί στη Νορβηγία, αποφάσισαν να πουν ψέματα στις Αρχές ότι κατάγονταν από τη Σομαλία, η οποία εκείνη την περίοδο θεωρούνταν πολύ πιο επικίνδυνη από την Υεμένη. Πριν από δύο χρόνια όμως, ο Χαλίντ παραδέχθηκε ενώπιον των νορβηγικών Αρχών ότι είχε πει ψέματα και έφυγε οικειοθελώς από τη χώρα πριν από μερικούς μήνες.
Η απόφαση της αρμόδιας υπηρεσίας φαίνεται αμετάκλητη για όλη την οικογένεια. «Ολόκληρη η οικογένεια έχασε τη νορβηγική υπηκοότητα από τη στιγμή που αποκαλύφθηκε ότι κατάγεται από το Τζιμπουτί και όχι από τη Σομαλία», απάντησε σε σχετική ερώτηση της Washington Post η γενική διευθύντρια Κέτιλ Λάρσεν. Όσο για την ψυχολογική κατάσταση του Μουμπάρακ, η υπηρεσία υποστηρίζει ότι έπαιξε ρόλο στην τελική απόφαση, «αλλά όχι καθοριστικό».
Ηδη έχουν αφήσει πίσω τους τη Νορβηγία με τη θέλησή τους τα δύο αδέλφια του Μουμπάρακ. Ο πατέρας του πέθανε πέντε μέρες αφότου απελάθηκε στο Τζιμπουτί. Σειρά έχει ο Μπουμπάρακ και η αδελφή του με τα παιδιά της…
Ο δικηγόρος της οικογένειας επιμένει ότι τα επιχειρήματα των Αρχών δεν έχουν κανένα απολύτως νόημα. Πέραν του ότι επί της ουσίας τιμωρούν παιδιά για σφάλματα που έκαναν οι γονείς τους, τιμωρούν επίσης δύο γενιές μεταναστών που έχουν ενταχθεί πλήρως και επιτυχώς στη νορβηγική κοινωνία.