Τρόμος επικράτησε το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου στον Ελληνορθόδοξο ναό στην πρωτεύουσα του Σουδάν, Χαρτούμ, καθώς σύμφωνα με πληροφορία την οποία έκανε γνωστή ο Μητροπολίτης Νουβίας κ. Σάββας έπεσε ρουκέτα λίγο μετά το τέλος της ακολουθίας του Εσπερινού του Πάσχα και της Θείας Λειτουργίας του Μεγάλου Βασιλείου (Πρώτη Ανάσταση).
Στο Σουδάν επικρατεί χάος όπως μεταδίδουν και διεθνή μέσα καθώς έχει ξεσπάσει εμφύλιος. Την ώρα της Λειτουργίας της πρώτης Ανάστασης η εκκλησία ήταν περικυκλωμένη από τεθωρακισμένα και έπεσε ρουκέτα που προκάλεσε τον τραυματισμό τους. Το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών απηύθυνε σύσταση στα μέλη της ελληνικής κοινότητας να αποφεύγουν περιττές μετακινήσεις και να τηρούν τα μέγιστα δυνατά μέτρα ασφαλείας.
Δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και εκατοντάδες τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις που μαίνονται. Μεταξύ των τραυματιών ήταν και δύο Έλληνες που τραυματίστηκαν από την πτώση της ρουκέτας στον Ελληνορθόδοξο ναό.
Coup attempt in Sudan, action of MiG-29 SE of the regular army against the coup plotters (rapid reaction force) in the city of Khartoum.
By the way, a few months ago, Sudan gave permission to the Russian Federation to build a base in the Red Sea. Is this the West's answer? pic.twitter.com/KWUPDsIGdM— Spriter (@Spriter99880) April 15, 2023
Μητροπολίτης Νουβίας Σάββας: “Χτυπάνε τη Μητρόπολη με σφαίρες. Δεν έχει ξαναγίνει ποτέ αυτό”
Μητροπολίτης Νουβίας Σάββας: “Χτυπάνε τη Μητρόπολη με σφαίρες. Δεν έχει ξαναγίνει ποτέ αυτό”
Την ώρα της λειτουργίας της πρώτης Ανάστασης η εκκλησία ήταν περικυκλωμένη από τεθωρακισμένα και έπεσε ρουκέτα που τραυμάτισε δύο Έλληνες, ανέφερε μιλώντας αποκλειστικά στην ΕΡΤ ο Μητροπολίτης Νουβίας κ. Σάββας.
«Ήρθαν δυο Έλληνες και μας ειδοποίησαν ότι πρέπει να σταματήσουμε γιατί έξω από το ναό έχει πολλά τάνκ, πολύ στρατό και είναι επικίνδυνη η κατάσταση. Συντομεύσαμε τη λειτουργεία όμως είχαμε ένα δυσάρεστο γεγονός καθώς αυτοί οι Έλληνες βγαίνοντας έξω από την εκκλησία και κατευθυνόμενοι προς το σπίτι τους, γιατί μένουν μέσα στην ελληνική κοινότητα, έπεσε δίπλα τους μια ρουκέτα και τους τραυμάτισε πολύ σοβαρά. Είναι στο νοσοκομείο, περιμένουμε να δούμε αν θα τους χειρουργήσουν ή όχι.
Χτυπάνε τη Μητρόπολη με σφαίρες, υπάρχουν Ελληνικές σημαίες απ’ έξω και ποτέ δεν έχει γίνει ξανά αυτό. Η κατάσταση είναι πολύ άσχημη από παντού βγαίνουν καπνοί. Προφανώς έχουν χτυπήσει υπουργεία γιατί γύρω από τη Μητρόπολη είναι τα υπουργεία εξωτερικών, εσωτερικών, δικαιοσύνης, το παλάτι. Προφανώς χτυπάνε τα υπουργεία απ’ ότι φαντάζομαι γιατί δεν μπορείς να βγεις έξω είναι πολύ επικίνδυνο.»
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το βίντεο:
Συστάσεις από το Υπουργείο Εξωτερικών
«Το υπουργείο Εξωτερικών λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση ασφαλείας στο Σουδάν, συνιστά στους Έλληνες πολίτες να αποφεύγουν τα μη απολύτως αναγκαία ταξίδια στη χώρα αυτή», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.
«Παράλληλα συνιστάται στους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται ήδη εκεί να ενημερώνονται τακτικά για τις εξελίξεις, να αποφεύγουν περιττές μετακινήσεις και να τηρούν τα μέγιστα δυνατά μέτρα ασφαλείας».
Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα δεν διαθέτει διπλωματική αρχή στο Σουδάν και αρμόδια είναι η Πρεσβεία μας στο Κάιρο. (τηλέφωνα επικοινωνίας (00202) 27955915, (00202) 27959443, (00202)27951074 και τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης 00201 220940119).
Γιατί είναι έκρυθμη η κατάσταση στο Σουδάν
Στο Σουδάν, η κατάσταση βγήκε εκτός ελέγχου λόγω της αντιπαλότητας μεταξύ των δύο στρατηγών που κρατούν τα ηνία μετά το πραξικόπημα του 2021.
Στο Χαρτούμ, όπου κανείς δεν βγαίνει έξω από το σπίτι του, εν μέσω των αδιάκοπων πυρών και εκρήξεων από το πρωί, γιατροί υπέρ της δημοκρατίας αυξάνουν τις εκκλήσεις μέσω Διαδικτύου για εθελοντές, κάνοντας λόγο για “μεγάλο αριθμό τραυματιών, ορισμένοι εκ των οποίων είναι σοβαρά”. Οι εκκλήσεις για “άμεση” κατάπαυση του πυρός — από τον ΟΗΕ, την Ουάσινγκτον, τη Μόσχα, την Αφρικανική Ένωση, τον Αραβικό Σύνδεσμο, την Ευρωπαϊκή Ένωση, ακόμη και τον πρώην πρωθυπουργό Αμπντάλα Χάμντοκ — κεντρικό πρόσωπο της διαδικασίας πολιτικής μετάβασης στη χώρα, ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργός την περίοδο 2019-2021 — δεν έχουν αποφέρει καρπούς.
Το Τσαντ ανακοίνωσε σήμερα ότι κλείνει τα σύνορά του με το Σουδάν. Η Γαλλία εξέφρασε την “έντονη ανησυχία” της για την κατάσταση στη χώρα αυτή, καλώντας τις δύο πλευρές να “κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να σταματήσουν” τη βία. “Μόνο η επιστροφή σε μια πολιτική διαδικασία χωρίς αποκλεισμούς, που θα οδηγήσει στον διορισμό μεταβατικής κυβέρνησης και σε γενικές εκλογές, μπορεί να επιλύσει οριστικά αυτή την κρίση”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.
Οι παραστρατιωτικοί “δεν θα σταματήσουν μέχρι να πάρουν τον έλεγχο όλων των στρατιωτικών βάσεων”, απείλησε, μιλώντας γρήγορα και δυνατά στο τηλέφωνο στο δίκτυο αλ-Τζαζίρα, ο διοικητής τους, ο στρατηγός Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο ή “Χεμέντι”.
Οι Δυνάμεις του Ταχείας Υποστήριξης (RSF) — χιλιάδες πρώην πολιτοφύλακες του πολέμου του Νταρφούρ που έγιναν εφεδρική δύναμη του στρατού — δήλωσαν ότι κατέλαβαν το διεθνές αεροδρόμιο και το προεδρικό μέγαρο.
Viewing warning ! Street fighting in Khartoum, the capital of Sudan, including tanks, artillery, planes and helicopters, after an attempted military coup, apparently inspired by Iran, against the Sudanese ruler, General Abdelfattah Alburhan. The military coup was promoted by the pic.twitter.com/vhhPWLK5w2
— kees van der Raad (@cwraad) April 15, 2023
Ο αρχηγός του στρατού, ο στρατηγός ‘Αμπντελ Φάταχ αλ-Μπουρχάν, δηλώνει ότι “αιφνιδιάστηκε στις εννέα το πρωί” από μια επίθεση στο αρχηγείο του από τις RSF, τον πρώην καλύτερο σύμμαχό του, τον οποίο ο στρατός αποκαλεί στο εξής “πολιτοφυλακή υποστηριζόμενη από το εξωτερικό” για να κάνει την “προδοσία” της.
Και στις δύο πλευρές, τελείωσαν οι διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα διπλωματών και άλλες πολιτισμένες συζητήσεις, ο στρατός κινητοποίησε τα αεροσκάφη του για να χτυπήσει — και να “καταστρέψει”, όπως αναφέρει — τις βάσεις των RSF στο Χαρτούμ. Ο Χεμέντι δήλωσε στο Al-Jazeera για τον αντίπαλό του ότι είναι ένας “εγκληματίας” που “κατέστρεψε τη χώρα”.
Οι RSF καλούν τον πληθυσμό και τους στρατιωτικούς να “ενωθούν μαζί τους” και να στραφούν εναντίον του στρατού.
Τα 45 εκατομμύρια των Σουδανών ξύπνησαν απότομα το πρωί εν μέσω της νηστείας του Ραμαζανιού και κάτω από έναν λαμπερό ήλιο, από τα πυρά βαρέων όπλων και τις εκρήξεις στο Χαρτούμ και σε αρκετές άλλες πόλεις.
Σύμφωνα με έναν τελευταίο απολογισμό του επίσημου σωματείου των γιατρών, τρεις άμαχοι σκοτώθηκαν — δύο στο Χαρτούμ και ένας στο Ελ-Ομπέιντ, στον νότο.
Τα δύο στρατόπεδα συγκρούονται από τώρα και στο εξής για τον έλεγχο της έδρας των κρατικών μέσων ενημέρωσης, σύμφωνα με μαρτυρίες, καθώς το τηλεοπτικό σήμα παραμένει αδύναμο.
Κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος, ο Χεμέντι και ο Μπουρχάν είχαν σχηματίσει κοινό μέτωπο για να εκδιώξουν τους πολίτες από την εξουσία. Ωστόσο με την πάροδο του χρόνου, ο Χεμέντι δεν σταμάτησε να καταγγέλλει το πραξικόπημα.
Πιο πρόσφατα, τάχθηκε στο πλευρό των πολιτών — συνεπώς κατά του στρατού στις πολιτικές διαπραγματεύσεις — παρεμποδίζοντας τις συζητήσεις και επομένως οποιαδήποτε λύση στην έξοδο από την κρίση στο Σουδάν.
Εδώ και μέρες, στον δρόμο έδιναν και έπαιρναν οι φήμες για επικείμενο ανταρτοπόλεμο μεταξύ των δύο στρατοπέδων.
Μέσα σε λίγες ώρες, οι RSF ανακοίνωσαν ότι κατέλαβαν το διεθνές αεροδρόμιο του Χαρτούμ, στην καρδιά της πρωτεύουσας, στη συνέχεια το προεδρικό μέγαρο όπου έχει την έδρα του συνήθως ο στρατηγός Μπουρχάν, όπως και το παλάτι που προορίζεται για τη φιλοξενία των επίσημων επισκεπτών, ένα αεροδρόμιο στο βόρειο τμήμα της χώρας και “άλλες βάσεις σε διάφορες επαρχίες”.
Ο στρατός διαψεύδει την κατάληψη του αεροδρομίου αλλά βεβαιώνει ότι οι RSF “διείσδυσαν σε αυτό και πυρπόλησαν αεροπλάνα της πολιτικής αεροπορίας, συμπεριλαμβανομένου ενός της Saudi Airlines”. Η εταιρία στο Ριάντ διευκρίνισε ότι ένα από τα αεροσκάφη της υπέστη ζημιές από πυρά στο αεροδρόμιο του Χαρτούμ.
Η διαφωνία μεταξύ των δύο ισχυρών ανδρών σχετίζεται με το μέλλον των παραστρατιωτικών: ο στρατός δεν αρνείται την ένταξή τους στα τακτικά στρατεύματα αλλά θέλει να επιβάλει τους όρους του στην είσοδό τους του και να περιορίσει τον χρόνο της ένταξής τους. Ο στρατηγός Ντάγκλο θέλει ευρεία ένταξη και κυρίως τη θέση του στο γενικό επιτελείο.
Πηγή: ΑΠΕ -ΜΠΕ, ERTNEWS.GR
κεντρική φωτογραφία: Omer Erdem/Anadolu Agency via Getty Images