Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2024 -

Έλον Μασκ: Στο στόχαστρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για την εξαγορά του Twitter



Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να επιβάλει κυρώσεις κατά του Έλον Μασκ.

Ο δισεκατομμυριούχος δεν παρουσιάστηκε για κατάθεση μετά από εντολή του δικαστηρίου, σχετικά με την έρευνα της ρυθμιστικής αρχής για την εξαγορά του Twitter έναντι 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Μασκ, ο οποίος εκτός του Χ (πρώην Twitter) είναι ο ιδιοκτήτης της εταιρείας κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla και της εταιρείας πυραύλων SpaceX. Την ημέρα που επρόκειτο να παρουσιαστεί για κατάθεση, προτίμησε να μεταβεί στο Ακρωτήρι Κανάβεραλ της Φλόριντα για να επιβλέψει την εκτόξευση της αποστολής Polaris Dawn του SpaceX.

Η Επιτροπή έκρινε πως ο Μασκ γνώριζε ήδη την προγραμματισμένη εκτόξευση επειδή η εταιρεία το είχε συζητήσει δύο ημέρες νωρίτερα, ενώ πρόσθεσε ότι οι ενέργειες του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο, παραβίασαν δικαστική απόφαση της 31ης Μαΐου, η οποία κατέστησε υποχρεωτική την κατάθεσή του.

Αν και θα μπορούσε να μεταφέρει την ημερομηνία της εκτόξευσης, ο Μασκ υπερασπίστηκε τον εαυτό του λέγοντας πως η απουσία του από το Ακρωτήρι θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις ζωές των αστροναυτών. Ισχυρίστηκε δε πως είχαν επαναπρογραμματίσει την κατάθεσή του για εκείνη την ημέρα.

Ο Μασκ ελέγχεται από την SEC για το αν έχει παραβιάσει τους νόμους περί τίτλων στις αρχές του 2022 όταν άρχισε να αγοράζει μετοχές του Twitter.

Κατά την διαδικασία αγοράς της πλατφόρμας, είχε καθυστερήσει τουλάχιστον 10 ημέρες να ανακοινώσει ότι αγοράζει τις μετοχές του twitter, κάτι που εξόργισε τους μετόχους του.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι επενδυτές πρέπει να αποκαλύπτουν πότε φτάνουν το 5% της ιδιοκτησίας των εισηγμένων εταιρειών. Ο Μασκ αποκάλυψε τελικά ένα μερίδιο 9,2% στο Twitter και λίγο μετά αγόρασε ολόκληρη την εταιρεία.

Τον περασμένο Ιούλιο είχε κάνει λόγο για «παρανόηση» από τον ίδιο, δείχνοντας ότι αναγνωρίζει το λάθος του. Η SEC τον μήνυσε τον περασμένο Οκτώβριο, ενώ από το 2018 οι δύο πλευρές είναι σε αντιδικία με αφορμή και την Tesla, σε υπόθεση όπου ο Μασκ πλήρωσε πρόστιμο 20 εκατ. δολάρια.