Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθεια να φθάσουν στα Κανάρια Νησιά με ένα σκάφος στο οποίο επέβαιναν 40 μετανάστες, ενώ τέσσερις άλλοι διακομίστηκαν με ελικόπτερο στο νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση, όπως ανέφερε η ισπανική υπηρεσία διάσωσης στη θάλασσα.

Η πιρόγα, ένα είδος μονόξυλου κανό, εθεάθη χθες, Δευτέρα, γύρω στις 8.00 μ.μ. (10.00 μ.μ. ώρα Ελλάδας), από εμπορικό σκάφος το οποίο ειδοποίησε τις αρχές στο νησί της Μεγάλης Κανάρια, αναφέρει το ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Οι υπηρεσίες διάσωσης ανέπτυξαν δύο ελικόπτερα προκειμένου να απομακρύνουν τους τραυματίες και ένα πλοίο για να ρυμουλκήσει την πιρόγα στο λιμάνι Αργκινεγκίν της Μεγάλης Κανάρια, 76 ναυτικά μίλια (140 χιλιόμετρα) προς βορρά, όπου τους συνάντησε προσωπικό του Ερυθρού Σταυρού και της αστυνομίας.

Οι επιζώντες είναι 27 άνδρες και επτά γυναίκες από την υποσαχάρια Αφρική, δήλωσε εκπρόσωπος της υπηρεσίας διάσωσης στο Reuters, χωρίς να δίνει λεπτομέρειες σχετικά με τον τόπο αναχώρησης της βάρκας.

Η συνοριακή υπηρεσία της ΕΕ Frontex λέει πως η Ατλαντική διαδρομή προς τα Κανάρια Νησιά είναι η πιο πολυσύχναστη για την παράτυπη μετανάστευση από τη Δυτική Αφρική στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο αριθμός των μεταναστών που επιβιβάζονται σε σκάφη για να επιχειρήσουν τον διάπλου μέχρι τα Κανάρια Νησιά έχει περισσότερο από εξαπλασιαστεί μέχρι τώρα φέτος σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2023, σύμφωνα με στοιχεία του ισπανικού υπουργείου Εσωτερικών.

Συνολικά 11.932 παράτυποι μετανάστες έφθασαν στο αρχιπέλαγος του Ατλαντικού ωκεανού από την 1η Ιανουαρίου έως τις 29 Φεβρουαρίου, σε σύγκριση με 1.865 που είχαν φθάσει την ίδια περίοδο το 2023, ανέφερε το υπουργείο.

Η κατάσταση της θάλασσας γύρω από τα Κανάρια Νησιά ήταν δύσκολη για τη ναυσιπλοΐα την περασμένη εβδομάδα, με τη δημόσια μετεωρολογική υπηρεσία AEMET να εκδίδει αρκετές προειδοποιήσεις για θαλασσοταραχή.