Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Δραματικό διάγγελμα Μέι: «Η ΕΕ θέλει να διαλύσει το Ηνωμένο Βασίλειο - Είναι υπεύθυνη για το αδιέξοδο»



Εξηγήσεις από την ΕΕ για τους λόγους απόρριψης της πρότασής της για τα ιρλανδικά σύνορα και για τη μελλοντική εμπορική σχέση, αλλά και την ευρωπαϊκή αντιπρόταση στο λεγόμενο σχέδιο Τσέκερς για το Brexit, απαίτησε η Τερέζα Μέι με διάγγελμά της από την Ντάουνινγκ Στριτ.

Σε έντονο ύφος η κα Μέι είπε ότι μετά από την άτυπη σύνοδο κορυφής του Σάλτσμπουργκ παραμένουν πολύ σημαντικές διάφορες μεταξύ των δύο πλευρών.

Υπερασπίστηκε για ακόμα μια φορά το σχέδιό της, προσθέτοντας ότι χθες ο Ντόναλντ Τουσκ το απέρριψε χωρίς λεπτομερή εξήγηση για το πώς υπονομεύει την ενιαία αγορά, όπως ισχυρίστηκε και χωρίς αντιπρόταση. «Επομένως είμαστε σε αδιέξοδο», παραδέχθηκε η Βρετανίδα πρωθυπουργός.

Επανέλαβε ότι οι μέχρι τώρα προτάσεις η ΕΕ οδηγούν στη διάσπαση του Ηνωμένου Βασιλείου διαχωρίζοντας τη Βόρεια Ιρλανδία, κάτι που δεν θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό από κανέναν Βρετανό πρωθυπουργό.

«Καμία πλευρά δεν μπορεί να απαιτεί κάτι που είναι απαράδεκτο για την άλλη», είπε η κα Μέι. «Από την αρχή σε αυτές τις διαπραγματεύσεις αντιμετώπιζα την ΕΕ με τίποτα άλλο παρά σεβασμό και το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένει την ίδια αντιμετώπιση. Μια καλή σχέση στο τέλος της διαδικασίας εξαρτάται από αυτό», πρόσθεσε.

Όπως τόνισε στη συνέχεια, μέχρι να πει να η ΕΕ ποια είναι τα προβλήματα και η αντιπρότασή της «δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος» στις διαπραγματεύσεις.

Παρόλα αυτά, ανέφερε επίσης ότι το Λονδίνο θα παρουσιάσει εναλλακτική πρόταση για την αποφυγή συνόρων στην Ιρλανδία, αναφερόμενη σε «κανονιστικά» σύνορα εφόσον συναινούσε σε αυτούς η τοπική συνέλευση-κοινοβούλιο.

Η κα Μέι προειδοποίησε ότι αν η ΕΕ θεωρεί πως η ίδια θα αποδεχόταν κάτι που δεν θα σεβόταν την αρχή πως η Βόρεια Ιρλανδία είναι αναπόσπαστο τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου, τότε κάνει «θεμελιώδες λάθος».

Σημείωσε ότι στο μεταξύ συνεχίζονται οι προετοιμασίες για το ενδεχόμενο μη συμφωνίας.

Απευθυνόμενη στο πλαίσιο αυτό στους Ευρωπαίους κατοίκους της χώρας, τους διαβεβαίωσε ότι ακόμα και χωρίς συμφωνία τα δικαιώματά τους θα είναι προστατευμένα. «Θέλουμε να μείνετε», είπε η κα Μέι.

Προς τους πολίτες της Βόρειας Ιρλανδίας είπε ότι ακόμα και χωρίς συμφωνία η κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα για να μην επιστρέψουν τα σκληρά σύνορα.

Κατέληξε τονίζοντας ότι θα σεβαστεί το δημοψήφισμα για το Brexit, δεν θα ανατρέψει το αποτέλεσμα, ούτε θα διασπάσει τη χώρα της. «Χρειαζόμαστε σοβαρή συζήτηση για να επιλύσουμε τα προβλήματα και εμείς είμαστε έτοιμοι», είπε κλείνοντας τη δήλωσή της η Τερέζα Μέι.