Πέμπτη 09 Ιανουαρίου 2025 -

Διεθνείς οργανώσεις καλούν τη Νορβηγία να σταματήσει τις γεωτρήσεις πετρελαίου στην Αρκτική



Διεθνείς περιβαλλοντικές οργανώσεις καλούν τη Νορβηγία να σταματήσει τις δραστηριότητες εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Αρκτική, λόγω των αρνητικών συνεπειών για το κλίμα.

Οι ΜΚΟ, συμπεριλαμβανομένων των Greenpeace και Sierra Club, συνυπέγραψαν επιστολή προς τον Υπουργό Πετρελαίου της σκανδιναβικής χώρας, Τορντ Λίεν, ζητώντας του να ανακαλέσει τις άδειες γεωτρήσεων.

 

Σύμφωνα με τους ακτιβιστές, η πρόσφατη προκήρυξη για τον 24ο σχετικό γύρο αδειοδότησης, βρίσκεται σε αντίθεση με τις δεσμεύσεις της χώρας στα πλαίσια της παγκόσμιας συμφωνίας του Παρισίου για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

«Η συντριπτική πλειοψηφία των αποθεμάτων ορυκτών καυσίμων δεν μπορεί να καεί, αν θέλουμε να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη στους στόχους που συμφωνήθηκαν στο Παρίσι», αναφέρει η επιστολή.

Οι περιβαλλοντικές ομάδες επισημαίνουν ότι υπάρχει μία αντίφαση μεταξύ των φιλόδοξων περικοπών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που έχουν συμφωνηθεί διεθνώς, και της συνέχισης εκμετάλλευσης των ορυκτών καυσίμων.

Τα ορυχεία άνθρακα και τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου που χρησιμοποιούνται ήδη περιέχουν αρκετό άνθρακα για να ξεπεραστούν τα όρια της υπερθέρμανσης του πλανήτη που τέθηκαν στο Παρίσι. Η καύση των αποθεμάτων αυτών θα παράγει εκπομπές που θα οδηγήσουν στην υπέρβαση του ορίου υπερθέρμανσης των δύο βαθμών Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, προειδοποιούν οι ΜΚΟ.

Οι  μεγάλες εταιρείες πετρελαίου έχουν αναβάλει αρκετά έργα εξόρυξης στην Αρκτική εν μέσω χαμηλών τιμών του πετρελαίου και κοινωνικών και περιβαλλοντικών πιέσεων. Ωστόσο, η νορβηγική Statoil, που σε μεγάλο βαθμό είναι κρατικής ιδιοκτησίας, υποστηρίζει ότι μπορεί να εξάγει πετρέλαιο στην βόρεια Θάλασσα του Μπάρεντς σε ανταγωνιστικό κόστος.

«Το ερώτημα δεν πρέπει να είναι ποιος θα εξάγει το τελευταίο βαρέλι πετρελαίου, αλλά ποιος θα δείξει την ηγεσία που χρειάζεται για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα αποτύχουμε στη δέσμευσή μας να προστατεύσουμε την τωρινή και τις μελλοντικές γενιές από τη διαταραχή του κλίματος», καταλήγει η επιστολή των ΜΚΟ.