Τετάρτη 14 Αυγούστου 2024 -

ΔΔΑΔ: Το Περού να μην παραγράψει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν πριν από το 2002



Το Διαμερικανικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΔΔΑΔ) κάλεσε χθες Πέμπτη την κυβέρνηση του Περού να αποσύρει «αμέσως» σχέδιο νόμου που προβλέπει την παραγραφή εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν πριν από το 2002.

Το διεθνές δικαστήριο, με έδρα το Σαν Χοσέ, στην Κόστα Ρίκα, απαίτησε με απόφασή του την αναστολή της νομοθετικής διαδικασίας όσον αφορά κείμενο που αναφέρει ότι γεγονότα που εκτυλίχθηκαν προτού τεθεί σε ισχύ το Καταστατικό της Ρώμης στη χώρα, την 1η Ιουλίου 2002, δεν μπορούν να χαρακτηριστούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Το Καταστατικό της Ρώμης ορίζει ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο έχει δικαιοδοσία για «τα σοβαρότερα εγκλήματα που ενδιαφέρουν τη διεθνή κοινότητα στο σύνολό της», πιο συγκεκριμένα «το έγκλημα της γενοκτονίας», τα «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», τα «εγκλήματα πολέμου» και «το έγκλημα της επίθεσης», που είναι απαράγραπτα και για τα οποία μπορεί να ασκηθεί δίωξη από οποιοδήποτε δικαστήριο στον κόσμο.

Το σχέδιο νόμου βρίσκεται εν αναμονή της δεύτερης και τελευταίας συζήτησης, αφού εγκρίθηκε καταρχήν την 6η Ιουνίου.

Το Διαμερικανικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων όμως απαίτησε να υπάρξει παύση της διαδικασίας ωσότου να έχει «στη διάθεσή του όλα τα στοιχεία που είναι απαραίτητα» για να κρίνει αν έχει αντίκτυπο στην υπόθεση «Μπάριος Άλτος και Λα Καντούτα» εναντίον του περουβιανού κράτους.

Το σχέδιο νόμου ωφελεί πρωτίστως, αν εγκριθεί, τον πρώην πρόεδρο Αλμπέρτο Φουχιμόρι (1990-2000), που καταδικάστηκε το 2009 να εκτίσει 25 χρόνια κάθειρξης διότι ήταν ο ηθικός αυτουργός δυο σφαγών που διαπράχθηκαν από τάγματα θανάτου στη συνοικία Μπάριος Άλτος (δεκαπέντε νεκροί, ανάμεσά τους παιδί) και στο πανεπιστήμιο Λα Καντούτα (δέκα νεκροί), εν μέσω του πολέμου εναντίον των μαοϊστών ανταρτών του Φωτεινού Μονοπατιού τα χρόνια του 1990.

Αφού εξέτισε 16 χρόνια της ποινής, ο κ. Φουχιμόρι, 85 ετών, αποφυλακίστηκε την 7η Δεκεμβρίου 2023 για λόγους υγείας, παρά την εναντίωση του ΔΔΑΔ.