Οι ρυθμιστικές αρχές της Ιαπωνίας που είναι αρμόδιες για την πυρηνική ενέργεια ήραν την απαγόρευση λειτουργίας που είχε επιβληθεί στον ηλεκτροπαραγωγικό πυρηνικό σταθμό της εταιρείας Tokyo Electric Power Κασιουαζάκι-Καρίουα πριν από δύο χρόνια, επιτρέποντάς της να προχωρήσει στις ενέργειες που χρειάζεται για να λάβει από τις τοπικές αρχές άδεια για την επαναλειτουργία του.
Η Tepco επιδιώκει να επαναφέρει σε λειτουργία τον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό στον κόσμο για να μειώσει τις λειτουργικές της δαπάνες, αλλά η επαναλειτουργία του χρειάζεται ακόμη τη συναίνεση των τοπικών αρχών του νομού Νιιγκάτα, της πόλης Κασιουαζάκι και του χωριού Καρίουα, όπου βρίσκεται.
Άγνωστο παραμένει πότε μπορεί να γίνει αυτό.
Ο σταθμός αυτός ισχύος 8.212 μεγαβάτ (MW) είναι εκτός λειτουργίας από το 2012, μετά την καταστροφή της Φουκουσίμα τον προηγούμενο χρόνο, η οποία οδήγησε τότε στο κλείσιμο όλων των ηλεκτροπαραγωγικών πυρηνικών σταθμών στην Ιαπωνία.
Στη συνέχεια το 2021, η ρυθμιστική αρχή πυρηνικής ενέργειας NRA της Ιαπωνίας απαγόρευσε στην Tepco την λειτουργία του σταθμού της Κασιουαζάκι-Καρίουα, του μόνου λειτουργικού της πυρηνικού σταθμού, λόγω παραβιάσεων της ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της αποτυχίας να προστατεύσει πυρηνικά υλικά και λάθη που σε μία περίπτωση επέτρεψαν σε μη εξουσιοδοτημένο μέλος του προσωπικού να έχει πρόσβαση σε ευαίσθητες περιοχές του σταθμού.
Επικαλούμενες βελτιώσεις στο σύστημα διαχείρισης της ασφάλειας, οι NRA ήραν σήμερα διαταγή διορθωτικής δράσης που εμπόδιζε την Tepco να μεταφέρει νέο πυρηνικό καύσιμο στον σταθμό ή την τοποθέτηση πυρηνικών ράβδων στους αντιδραστήρες της –αποκλείοντας ουσιαστικά μια επαναλειτουργία του.
Μετά την απόφαση αυτή, η Tepco ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για να ανακτήσει την εμπιστοσύνη της τοπικής κοινότητας και της κοινωνίας εν γένει, ενώ ο υπουργός προεδρίας ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στις ενέργειες που χρειάζονται από την πλευρά της για να βοηθήσει στη διαδικασία.
«Η κυβέρνηση θα επιδιώξει την κατανόηση και συνεργασία του νομού Νιιγκάτα και των τοπικών κοινωνιών, δίνοντας έμφαση στο “πρώτα η ασφάλεια”», δήλωσε ο επικεφαλής εκπρόσωπος της κυβέρνησης Γιοσιμάσα Χαγιάσι.
Η Ιαπωνία, χώρα που στερείται φυσικών πόρων, επιδιώκει να ξανατεθούν σε λειτουργία οι ηλεκτροπαραγωγικοί της πυρηνικοί σταθμοί για να μειωθεί η εξάρτησή της από εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα, όπως το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG).
Το Ινστιτούτο Ενεργειακών Οικονομικών της Ιαπωνίας (IEEJ) προέβλεψε την περασμένη εβδομάδα ότι οι εισαγωγές LNG της Ιαπωνίας θα μειωθούν σε 58,5 εκατομμύρια μετρικούς τόνους το οικονομικό έτος 2024/25 από τους 64 εκατομμύρια τόνους που εκτιμάται ότι εισήγαγε φέτος. Η μείωση αυτή θα οφείλεται στην αναμενόμενη επαναλειτουργία λίγων περισσότερων πυρηνικών αντιδραστήρων και σε αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Οι μετοχές της Tepco εκτινάχθηκαν μετά την ανακοίνωση των ρυθμιστικών αρχών νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι θα εξετάσουν την άρση της απαγόρευσης λειτουργίας του σταθμού αυτού, μετά την διεξαγωγή επιθεώρησης στις εγκαταστάσεις του και συνάντηση με τον πρόεδρο της εταιρείας.