Η είδηση συγκίνησε ολόκληρο τον κόσμο, αλλά αποδείχθηκε εσφαλμένη: Η Μαρία "Τσίτσα" Μαριάνι, μια από τις γυναίκες που είχαν ιδρύσει το κίνημα των "Γιαγιάδων της Πλατείας Μαΐου", δεν είναι τελικά βάσει επίσημων εξετάσεων DNA που έγιναν, συγγενής με τη γυναίκα που παρουσιάστηκε ως η εγγονή της.
Ο εκπρόσωπος της 92χρονης σήμερα Μαριάνι παραδέχθηκε χθες "ένα επικοινωνιακό σφάλμα" και διαβεβαίωσε ότι η αναζήτηση της εγγονής της, την οποία είχαν αρπάξει πριν από 39 χρόνια κατά τη διάρκεια της δικτατορίας στην Αργεντινή (1976-1983), συνεχίζεται "βάσει της αλήθειας και της δικαιοσύνης".
Την παραμονή των Χριστουγέννων, την Πέμπτη, το Ίδρυμα Ανάι, το οποίο ιδρύθηκε το 1989 από την Μαριάνι, ανακοίνωσε ότι η εγγονή της, η Κλάρα Ανάι, βρέθηκε και ότι ο γενετικός δεσμός μεταξύ αυτής και της γιαγιάς της καθορίστηκε "κατά 99,9%" από εξετάσεις DNA που έγιναν.
Η Κλάρα, που είχε εξαφανιστεί στις 24 Νοεμβρίου 1976, παρουσιάστηκε στη συνέχεια ως το 120ο από τα "κλεμμένα παιδιά" της δικτατορίας που αναγνωρίστηκε.
Η μικρή Κλάρα είχε απαχθεί σε ηλικία τριών μηνών από πράκτορες της δικτατορίας που είχαν πάει να συλλάβουν τη μητέρα της, μια αντιφρονούσα, η οποία είχε παντρευτεί τον γιο της Μαριάνι.
Οι γονείς της Κλάρα Ανάι, ο Ντάνιελ Μαριάνι και η Ντιάνα Τερούτζι, δολοφονήθηκαν κατά τη διάρκεια της δικτατορίας.
Η υπόθεση ήταν γνωστή σε όλον τον κόσμο χάρη στις ανοιχτές επιστολές που έστελνε η Μαρία Μαριάνι στην εγγονή της. Μια φωτογραφία της Κλάρας όταν ήταν μωρό είχε αναρτηθεί και σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.
Μόλις ανακοινώθηκε ότι βρέθηκε, τα μηνύματα χαράς κατέκλυσαν τον λογαριασμό της Μαριάνι στο Twitter, όπου την συνεχάρη έως και ο πρόεδρος Μαουρίσιο Μάκρι.
Ωστόσο την ημέρα των Χριστουγέννων, την Παρασκευή, οι αρχές της Αργεντινής ανακοίνωσαν ότι δύο άλλες εξετάσεις DNA που έγιναν, επίσημες, έδειξαν ότι δεν υπάρχει γενετικός δεσμός μεταξύ της Μαριάνι και της 39χρονης γυναίκας που παρουσιάστηκε ως η εγγονή της, το όνομα της οποίας δεν δόθηκε στη δημοσιότητα.
"Ήταν ένα επικοινωνιακό λάθος από ανθρώπους που είχαν καλή πρόθεση, οι οποίοι αγαπούν πολύ την 'Τσίτσα' Μαριάνι", εξήγησε ο εκπρόσωπος της 92χρονης, Χουάν Μάρτιν Παντίγια, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
Ο άνθρωπος που ανακοίνωσε την είδηση αυτή "παρασύρθηκε από το συναίσθημα του ανθρώπου που του έφερε τις εξετάσεις με τα θετικά αποτελέσματα" από ιδιωτικό εργαστήριο, πρόσθεσε.
Η Μαρία Μαριάνι "είναι πολύ λυπημένη και υποφέρει", κατέληξε ο εκπρόσωπός της.
Οι "Γιαγιάδες" εδώ και δεκαετίες αναζητούν τα χαμένα εγγόνια τους. Υπολογίζεται ότι περίπου 500 παιδιά αντιφρονούντων, που γεννήθηκαν όταν οι μητέρες τους ήταν στη φυλακή, υιοθετήθηκαν κατόπιν από στελέχη του στρατιωτικού καθεστώτος ή από φίλα προσκείμενους στο καθεστώς.
Τον Αύγουστο του 2014 η ιστορική ηγέτιδα των "Γιαγιάδων", η Εστέλα Καρλότο, ξαναβρήκε τον εγγονό της έπειτα από 36 χρόνια.