Ενα νέο πολιτικό κίνημα της Κύπρου, η «Πνοή Λαού» πήρε... πνοή σήμερα και ξεκίνησε μια πορεία με ανεπιθύμητους τους πολιτικούς, αλλά και με… ημερομηνία λήξης!
Σήμερα το πρωί, λοιπόν, στην Δημοσιογραφική Εστία στην Λευκωσία, πραγματοποιήθηκε δημοσιογραφική διάσκεψη κατά την οποία εξαγγέλθηκε η ίδρυση νέου πολιτικού κινήματος με την επωνυμία «ΠΝΟΗ ΛΑΟΥ».
Κατά την δημοσιογραφική διάσκεψη έγινε παρουσίαση των μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής του κινήματος τα οποία είναι τα ακόλουθα:
Πρόεδρος - Δρ Γιώργος Καραγιώργης
Αντιπρόεδρος - Νάκης Παπαδόπουλος
Πολιτικός Γραμματέας - Άθως Κοιρανίδης
Οργανωτική Γραμματέας - Μαρία Λεωνίδου
Οικονομικός Γραμματέας - Γιάννης Κλεάνθους
Εκπρόσωπος Τύπου - Θα ανακοινωθεί σύντομα
Αναπλ. Εκπρόσωπος Τύπου - Χρίστος Σαμάρας
Στην εισαγωγική ομιλία του ο Πρόεδρος της ΠΝΟΗΣ ΛΑΟΥΔρ Καραγιώργης αναφέρθηκε στους λόγους που οδήγησαν στην δημιουργία του κινήματος, επισημαίνοντας ιδιαίτερα την διαφθορά, την αδιαφάνεια, το ρουσφέτι, την κακοδιοίκηση, τηναυθαιρεσία, τη κατάχρηση εξουσίας, την παρανομία, την κατασπατάληση και διασπάθιση του δημόσιου χρήματος και την κομματοκρατία που αποτελεί την γενεσιουργό αιτία όλων των πιο πάνω.
Ο Δρ Καραγιώργης είπε συγκεκριμένα: «H ΠΝΟΗ ΛΑΟΥ δεν είναι άλλο ένα κόμμα που έρχεται να προστεθεί στα παλαιά. Είναι ένα ΑΛΛΟ ΚΟΜΜΑ που δεν έχει προηγούμενο με ότι έχουμε συνηθίσει στην πολιτική. Είναι ένα μεταρρυθμιστικό κίνημα. Η ΠΝΟΗ ΛΑΟΥ ιδρύθηκεαπό Κύπριους πολίτες που αρνούνται να συμβιβαστούν με ό,τι χρόνια τώρα «έχουμε συνηθίσει» στην πολιτική.
Στη συνέχεια ο Δρ Καραγιώργης παρέθεσε τα στοιχεία της διαφορετικότητας του κινήματος από όλα τα άλλα κόμματα εστιάζοντας στα ακόλουθα σημεία:
1 Στον αποκλεισμό των παραδοσιακών πολιτικών προσώπων από τη συμμετοχή στο κίνημα.
2 Στην περιορισμένη διάρκεια της ζωής του, τα 7 χρόνια.
3 Στην απόλυτη διαφάνεια των οικονομικών του στοιχείων
4 Στην ανανέωση της ηγεσίας του σε ετήσια βάση
5 Στο ανακλητό των αιρετών στελεχών του κινήματος.
Προχώρησε λέγοντας ότι η ΠΝΟΗ ΛΑΟΥ «Γεννήθηκε από πολίτες που αντιτάσσονται σε ό,τι αναπαράγει συνεχώς το κομματικό κράτος υπονομεύοντας κάθε προοπτική για τη χώρα μας.Δημιουργήθηκε με σκοπό την κάθαρση του πολιτικού συστήματος, την πάταξη της διαφθοράς και της αδιαφάνειας, την αναγέννηση του δημοκρατικού πολιτεύματος. Είναι ένα ανατρεπτικόμεταρρυθμιστικό κίνημα που στόχο έχει να θέσει σε ισχύ τους υγιείς μηχανισμούς που θα υλοποιήσουν τις απαραίτητες αλλαγές για την επίτευξη του οράματος μας.»
Κλείνοντας , ο Δρ Καραγιώργης προσδιόρισε με καθαρότητα ότι στόχος της ΠΝΟΗΣ ΛΑΟΥ δεν είναι η απόκτηση ρυθμιστικούρόλου στην πολιτική σκηνή της χώρας αλλά ηδιεκδίκηση της διαχείρισης της ίδιας της εξουσίας.
Ακολούθως απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό ο Αντιπρόεδρος της ΠΝΟΗΣ ΛΑΟΥ κ Νάκης Παπαδόπουλος ο οποίος εξήγησε τη σημασία της δικής του συνεισφοράς στην ηγεσία του κινήματος όντας απόδημος, λέγοντας ότι αισθάνεται εκπρόσωπος όλων των αποδήμων Κυπρίων και η παρουσία του σηματοδοτεί την βεβαιότητα ότι το νέο στην πολιτική ζωή της Κύπρου είναι πλέον γεγονός.
Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο Πολιτικός Γραμματέας της ΠΝΟΗΣ ΛΑΟΥκ. Άθως Κοιρανίδης ο οποίος ανέπτυξε τις θέσεις πολιτικής του κινήματος. Ο κ. Κοιρανίδης ευχαρίστησε την Δεξαμενή Σκέψης Θουκυδίδης για την επιστημονική εργασία που διεξήγαγε η οποία αποτέλεσε βασική πηγή άντλησης θέσεων και ιδεών για το κίνημα.
Στη συνέχεια ανέφερε ότι η ιδεολογία του κινήματος είναι αμιγώς Κυπροκεντρική και προσδιορίζεται από το όραμα του που είναι «να καταστεί η Κύπρος κυρίαρχη και προηγμένη δημοκρατικά πολιτεία στην οποία όλοι οι νόμιμοι κάτοικοι να απολαύουν των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των βασικών ελευθεριών και του Ευρωπαϊκού κεκτημένου σε συνθήκες ασφάλειας, κοινωνικής και οικονομικής ευημερίας».
Προχωρώντας ο κ. Κοιρανίδης ανέλυσε τις πολιτικές θέσεις του κινήματος στους τομείς του Δημοκρατικού Πολιτεύματος, του Κυπριακού, της Ασφάλειας, της Οικονομίας, της Παιδείας, της Υγείας και της Ενέργειας. Ο κ Κοιρανίδης ανέφερε ότι ειδικές επιτροπές του κινήματος επεξεργάζονται θέσεις στους τομείς των Ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της Κοινωνικής προστασίας, του Περιβάλλοντος και της Οικολογίας, της Γεωργοκτηνοτροφίας, του Πολιτισμού, του Μεταναστευτικού και της Νέας Γενιάς.
Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσαν οι θέσεις της ΠΝΟΗΣ ΛΑΟΥ ως προς το ρηξικέλευθο τους.
Στο Δημοκρατικό Πολίτευμα, προτείνεται η απόλυτα οριζόντια ψηφοφορία, η μία θητεία των αιρετών πολιτειακών αξιωματούχων, το ανακλητό, , η υιοθέτηση του θεσμού των δημοψηφισμάτων για σημαντικά θέματα, η ηλεκτρονική δημοκρατία, η δημιουργία Ανεξάρτητου Συμβουλίου Στρατηγικής, η προαγωγή ανεξάρτητων δεξαμενών σκέψης, η δημιουργία Ανεξάρτητης Αρχής για πάταξη της διαφθοράς και η μεταρρύθμιση του συστήματος απονομής δικαιοσύνης.
Στο Κυπριακό,η ΠΝΟΗ ΛΑΟΥ προτείνει λύση βασισμένη στο ενιαίο κράτος και απορρίπτει την διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία η οποία δεν συνάδει με το Όραμά του, καταπατά τις βασικές ελευθερίες, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το Ευρωπαϊκό κεκτημένο, εκτρέφει τον εκατέρωθεν εθνικισμό και είναι οικονομικά ασύμφορη. Η Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί το μέγιστο όπλο του λαού μας και θα πρέπει να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού. Όλες οι ενέργειες που εδώ και χρόνια γίνονται από τις κυπριακές κυβερνήσεις και υποσκάπτουν άμεσα ή έμμεσα την Κυπριακή Δημοκρατία και αναβαθμίζουν το ψευδοκράτος πρέπει νε τερματιστούν άμεσα. Η οποιαδήποτε λύση πρέπει να προβλέπει την επικαιροποίηση του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας και όχι την κατάργησή του. Η μελέτη της μακράς ιστορίας του Τουρκικού κράτους, η εμπειρία των τελευταίων 6 δεκαετιών και οι διακηρυγμένες θέσειςτων Ερτογάν & Νταβούντογλου αποδεικνύουν αφενός ότι είναι η Τουρκία που αποφασίζει για την Κύπρο και όχι οι λιγοστοί Τουρκοκύπριοι και αφετέρου ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να υποχωρήσει στο Κυπριακό αν δεν υποστεί σημαντικό κόστος. Ως εκ τούτου, προτείνεται η καταγγελία της Τουρκίας σε όλα τα διεθνή βήματα για την κατοχή και τον εποικισμό της Κύπρου, τις νέο-οθωμανικές της βλέψεις και τις σχέσεις της με τον ισλαμικό φονταμενταλισμό και σκοταδισμό (τζιχαντισμό) και τον αποσταθεροποιητικό της ρόλο στη ΝΑ Μεσόγειο. Ταυτόχρονα, προτείνεται η ποιοτική βελτίωση και ποσοτική αύξηση των σχέσεων μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων με σκοπό τη συνοχή στους στόχους των 2 κοινοτήτων και καλλιέργεια αμοιβαίας εμπιστοσύνης η οποία έχει αποδομηθεί ως αποτέλεσμα της πάγιας πολιτικής της Τουρκίας.
Στην Ασφάλεια, απορρίπτεται το σύστημα εγγυήσεων των συμφωνιών Ζυρίχης – Λονδίνου και γίνεται αποδεκτή η προσωρινή αλλά όχι μόνιμη εγγύηση της εφαρμογής της ποθούμενης λύσης από διεθνείς θεσμούς (π.χ. Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ). Προτείνεται η σύναψη διμερών και πολυμερών συμφωνιών με γειτονικές χώρες για προάσπιση της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο και η δημιουργία ενός περιφερειακού συστήματος υπο-ασφάλειας για την εμπέδωση της ειρήνης και συνεργασίας στην περιοχή. Το ισχύον καθεστώς των Αγγλικών βάσεων δεν γίνεται αποδεκτό και ζητείται η επιστροφή του εδάφους τους στη κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας και η διάθεσή τους για το σκοπό κάλυψης των αναγκών του προαναφερθέντος περιφερειακού συστήματος ασφάλειας.
Στην Οικονομία, βασική θέση της ΠΝΟΗΣ ΛΑΟΥ είναι ότι η παρούσα οικονομική κρίση είναι αποτέλεσμα παράνομων, παράτυπων και λανθασμένων αποφάσεων του Eurogroup,της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας, του ΔΝΤ και της Κυπριακής κυβέρνησης και Βουλής των Αντιπροσώπων , οι οποίες συνεχίζουν να συγκαλύπτονται. Ως εκ τούτου, προτείνεται ο διορισμός ανεξάρτητης επιτροπής διεθνών εμπειρογνωμόνων για μελέτη της νομιμότητας και ορθολογισμού της παραχώρησης του ELA στην Λαϊκή Τράπεζα, του προσδιορισμού των χρηματοδοτικών αναγκών του τραπεζικού συστήματος , του κουρέματος των καταθέσεων, της συγχώνευσης της Τράπεζας Κύπρου με τη Λαϊκή Τράπεζα και της εκποίησης των εν Ελλάδι δραστηριοτήτων των Κυπριακών Τραπεζών. Ανάλογα με τα πορίσματα της διεθνούς επιτροπής θα εξεταστεί η διεκδίκηση αποζημιώσεων. Το κίνημα ζητά άμεση αλλαγή φιλοσοφίας με άξονα της ανάπτυξη και την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. Τάσσεται υπέρ της αποκρατικοποίησης των ημικρατικών οργανισμών αλλά με διατήρηση του μετοχικού ελέγχου στο κράτος και πώληση μειοψηφικού πακέτου μετοχών και ανάθεση της διοίκησης σε στρατηγικό επενδυτή. Στον τραπεζικό τομέα, τάσσεται κατά των μαζικών εκποιήσεων και της πακετοποιημένης πώλησης δανείων.
Στην Παιδεία, η ΠΝΟΗ ΛΑΟΥ προτείνει τη διοικητική αυτονόμηση των σχολικών μονάδων και τη διασύνδεση της ανταμοιβής των εκπαιδευτικών με την ατομική και συλλογική απόδοση και ζητά να δοθεί έμφαση στα αρχαία και νέα Ελληνικά, στην ιστορία, στην κρητική σκέψη, σε μαθήματα ηθικής και πολιτότητας και ένταξη κοινωνικής εργασίας.
Στην Υγεία προτείνεται η υιοθέτηση Σχεδίου Υγείας αυτοχρηματοδοτούμενου με σχέδιο εισφορών και καθολική κάλυψη στη βάση της κοινωνικής αλληλεγγύης, η ανάπτυξη συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών νοσοκομείων, η αυτονόμηση των δημόσιων νοσοκομείων, η κλινική διακυβέρνηση (ποιότητα, ασφάλεια ασθενών, ενδυνάμωση του ρόλου των ασθενών, ανάπτυξη ηλεκτρονικής υγείας) και η προαγωγή της Κύπρου σε διεθνή αγορά ιατρικής αριστείας για ανάπτυξη ιατρικού τουρισμού.
Στην Ενέργεια, προτείνεται η σύμπηξη γεωπολιτικών συμμαχιών (Προώθηση περιφερειακού συστήματος ασφάλειας μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ, Αιγύπτου και Λιβάνου, Οριοθέτηση ΑΟΖ με την Ελλάδα), η συνεργασία με Ισραήλ για δημιουργία σταθμού υγροποίησης στην Κύπρο,η δημιουργία αγωγού προς την Ευρώπη μέσω Ελλάδας, η ψήφιση θεσμικού πλαισίου για δημιουργία διαφανούς μηχανισμού διαχείρισης και εποπτείας επιλογής εταίρων και ανεξάρτητης επιτροπής οικονομικού ελέγχου, η δημιουργία κυρίαρχου ταμείου ευημερίας (sovereignwealthfund) με πρότυπο το Νορβηγικό μοντέλο και η περαιτέρω διείσδυση ΑΠΕ με ανάπτυξη δυνατοτήτων αποθήκευσης ενέργειας.
Κλείνοντας, ο κ. Κοιρανίδης τόνισε τα ακόλουθα: «Το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που προτείνουμε είναι φιλόδοξο αλλά καθόλα εφικτό. Η υλοποίησή του απαιτεί ρήξη με το παλιό κατεστημένο και την κρατούσα νοοτροπία. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την διαχείριση του κράτους από νέα πρόσωπα με νέες ιδέες και καθαρό παρελθόν. Είναι αδύνατο αυτή που οδήγησαν την πατρίδα μας σε αυτή την τραγική θέση σε όλους τους τομείς του δημόσιου βίου να μπορέσουν να ανατρέψουν το δημιούργημά τους».