Μετά την ανακοίνωση του ονόματος του νέου πρωθυπουργού στη Γαλλία οι εκτιμήσεις των αναλυτών συγκλίνουν στο ότι ο πρόεδρος Μακρόν θα προχωρήσει στη σύνθεση μιας υπερκομματικής κυβέρνησης.
«Αυτό που προτείνει ο Μακρόν δεν έχει ποτέ ξαναγίνει. Άτομα προερχόμενα από τη δεξιά, την αριστερά και την κοινωνία των πολιτών μαζί, για τη δημιουργία μιας πλειοψηφίας, δεν έχει ποτέ άλλοτε δοκιμαστεί», δήλωσε ο νέος κεντροδεξιός πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ, κατά την πρώτη τηλεοπτική του συνέντευξη.
Διευκρίνισε δε ότι «δεν πρόκειται για πολιτικό άνοιγμα, αλλά για μια λογική ανασύνθεσης και αναδόμησης του πολιτικού τοπίου». Ενός τοπίου απ’ όπου ακούγονται ήδη τριγμοί και αλαλαγμοί από τα κόμματα που κυριάρχησαν τα τελευταία 30 χρόνια.
Η συνήθεια της πόλωσης ανάμεσα σε δεξιά και αριστερά, που είχε ιδιαίτερα ενισχυθεί από το σύστημα της 5ης Δημοκρατίας, προκαλεί ανάμεικτα συναισθήματα στους πολίτες. Η ελπίδα όμως να ξεφύγει η χώρα από τον μαρασμό των τελευταίων χρόνων κάνει τουλάχιστον έναν στους τρεις Γάλλους να συμφωνεί με την επιλογή του Εντουάρ Φιλίπ.
Ο 46χρονος δήμαρχος της Χάβρης ξεκίνησε την πολιτική από την Αριστερά με τον Μισέλ Ροκάρ, πέρασε στη συνέχεια στη δεξιά με τον Αλέν Ζιπέ, συμβάλλοντας στην ίδρυση του κόμματος UMP (Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα) το 2002. Το UMP ήταν ο πρόδρομος των σημερινών Ρεπουμπλικάνων.
Όπως είπε, για την κυβέρνησή του κριτήριο είναι πάνω απ’ όλα «η ικανότητα των ατόμων».
Ήδη με ανακοίνωσή τους 28 στελέχη των Ρεπουμπλικάνων καλούν το κόμμα να αποδεχθεί «την προτεινόμενη χείρα συνεργασίας του Μακρόν, βάζοντας το συμφέρον της χώρας πάνω από αυτό του κόμματος».