Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

"Αμερικανός Μουσολίνι ο Τραμπ, αν εκλεγεί", σύμφωνα με Αμερικανό συγγραφέα



Ο αμερικανός μυθιστοριογράφος Ντάγκλας Κένεντι εκτιμά σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο AFP, πως το φαινόμενο Ντόναλντ Τραμπ είναι ενδεικτικό "της ανόδου της ακροδεξιάς παντού στον κόσμο" και πως εάν ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών εκλεγεί στις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου θα γινόταν "ο Αμερικανός Μουσολίνι".

"Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι μισογύνης, μισάνθρωπος. Έχει ένα εγώ στο μέγεθος του Καναδά", εκτιμά ο συγγραφέας και προειδοποιεί "εάν εκλεγεί, ο Ντόναλντ Τραμπ θα γίνει ο Αμερικανός Μουσολίνι". Ο συγγραφέας δημοφιλών βιβλίων, όπως "Η γυναίκα του πέμπτου" κι "Απ’ την πρώτη στιγμή", δηλώνει δε απερίφραστα πως θα ψηφίσει την Χίλαρι Κλίντον.

"Ο Τραμπ δεν έχει καμμία πιθανότητα" να κερδίσει τις εκλογές, τονίζει ο Κένεντι από το Παρίσι, όμως η παρουσία του στην κούρσα για τον Λευκό Οίκο αποδεικνύει πως "παντού, η ακροδεξιά προελαύνει".

"Έχω την εντύπωση πως ουδείς θυμάται τα χρόνια του ‘30", όταν γιγαντώνονταν τα ολοκληρωτικά καθεστώτα στην Ευρώπη, διαπιστώνει με κατήφεια ο ίδιος.

Μολονότι δεν πιστεύει ότι ο Τραμπ θα καθίσει στην καρέκλα του Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο, ο Κένεντι ωστόσο φοβάται πως η Γερουσία θα ελέγχεται και πάλι από τους "όλο και πιο πολύ μανιχαϊστές" Ρεπουμπλικανούς. "Αυτό θα ήταν τρομερό", εκτιμά, διότι σ’ αυτήν την περίπτωση θα παρεμποδιζόταν συστηματικά η εκλογή προοδευτικών μελών στο Ανώτατο Δικαστήριο.

"Η Χίλαρι Κλίντον είναι μία υπέρ-ικανή γυναίκα" για να αναλάβει την προεδρία, επιμένει ο Κένεντι. "Θα είναι μία μεγάλη πρόεδρος", πιστεύει ο ίδιος, στηλιτεύοντας τον "μισογυνισμό" του οποίου έχει πέσει θύμα η δημοκρατική υποψήφια.

"Στην ουσία είναι πιο έξυπνη από τους άλλους κι αυτό είναι κάτι πολύ δύσκολο στις ΗΠΑ. Ειλικρινά, μόλις το 20% του αμερικανικού πληθυσμού έχει ανώτατη μόρφωση".

"Ουδέποτε άλλοτε υπήρξε ένα τέτοιο χάσμα ανάμεσα σε μία Αμερική που είναι στραμμένη προς τον έξω κόσμο και προοδευτική—κι αυτή ενσαρκώνεται από τον Μπαράκ Ομπάμα και τη Χίλαρι Κλίντον—και το υπερθρησκευτικό όραμα, τις αντιλήψεις κατά των αμβλώσεων και υπέρ των οικογενειακών αξιών που πρεσβεύουν οι Ρεπουμπλικάνοι. Υπάρχει μία τέτοια έλλειψη συνάφειας μεταξύ τους", μεμψιμοιρεί ο διάσημος συγγραφέας.