Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2024 -

Αλλάζουν τακτική οι Βρετανοί τραπεζίτες



Εντονότερες πιέσεις τους Ευρωπαίους αξιωματούχους θα ασκήσουν οι τράπεζεςμε μεγάλη δραστηριότητα στο Λονδίνο, ώστε να τους πείσουν για το πόσο ζωτικής σημασίας είναι η πρόσβασή τους στην ενιαία αγορά μετά το Brexit – άλλωστε αποδείχθηκαν άκαρπα τα διαβήματα προς τη βρετανική κυβέρνηση.

Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνει το Reuters, μέχρι σήμερα τα υψηλόβαθμα στελέχη των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων με μακρά παρουσία στη βρετανική πρωτεύουσα είχαν εστιάσει τις προσπάθειές τους, μέσα από έρευνες και διαπροσωπικές επαφές, στο να πείσουν τους κυβερνώντες να ζητήσουν από τους εκπροσώπους της Ε.Ε. όσο το δυνατόν περισσότερη πρόσβαση. Τώρα οι ίδιοι άνθρωποι, οι οποίοι πιθανώς θα αρχίσουν να μεταφέρουν θέσεις εργασίας και δραστηριότητες εκτός Λονδίνου τους επόμενους μήνες, αν δεν ξεκαθαρίσει το τοπίο, διαπιστώνουν πως τα επιχειρήματα και τα εργαλεία που είχαν στη διάθεσή τους εξαντλήθηκαν.

Η Βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι διευκρίνισε πως δεν την ενδιαφέρει η χώρα της να κρατήσει έστω κάποια «ψήγματα» της συμμετοχής της στην Ε.Ε., και αυτό ερμηνεύτηκε από ορισμένους ότι προτιμά να ασκεί έλεγχο στις μεταναστευτικές ροές προς την πατρίδα της, αντί να διατηρήσει ανοικτή την πρόσβαση στην ενιαία αγορά. Γι’ αυτό και οι ομάδες λόμπινγκ των τραπεζών στρέφονται στις Βρυξέλλες, σε Γάλλους πολιτικούς και σε άλλους σημαντικούς παράγοντες. «Η μάχη στη Βρετανία έληξε, η μάχη στη Γαλλία θα αρχίσει σύντομα», δηλώνει ένα από τα στελέχη αυτών των ομάδων. Κάποιος άλλος αναφέρει ότι θα δαπανήσει περισσότερο χρόνο στις Βρυξέλλες φέτος για να προσεγγίσει τον αρμόδιο διαπραγματευτή για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ και την ομάδα του, καθώς και τον Ντιτιέρ Σέους, ένα Βέλγο διπλωμάτη, ο οποίος βοηθάει στον συντονισμό των συνομιλιών μεταξύ Λονδίνου-Βρυξελλών.

Εν τω μεταξύ, σημαντικό θέμα είναι ο ρόλος της Βρετανίας και του Λονδίνου συγκεκριμένα ως χρηματοπιστωτικού κέντρου της Ευρώπης. Βέβαια, ορισμένοι Ευρωπαίοι πολιτικοί, όπως ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, εκλαμβάνουν αυτήν την κατάσταση ως ευκαιρία να πάρουν τα ηνία από τη Βρετανία, η οποία επί δεκαετίες επέβαλε το αγγλοσαξονικό καπιταλιστικό μοντέλο. Ο κ. Ολάντ έχει προτείνει να μεταφερθούν οι δραστηριότητες εκκαθάρισης συναλλαγών σε ευρώ σε κάποια χώρα της Ευρωζώνης. Τέλος, υπενθυμίζεται πως ο χρηματοπιστωτικός κλάδος αποτελεί τη σημαντικότερη βιομηχανία της Βρετανίας, προσφέρει τα υψηλότερα φορολογικά έσοδα και αντιπροσωπεύει το 1/10 της παραγωγής της.