Τα αγάλματα του Ναυάρχου Νέλσον στην πλατεία Τραφάλγκαρ και του Έρωτα στο Πικαντίλι Σέρκους, όπως και του ποδοσφαιριστή Τιερί Ανρί έξω από το στάδιο της Άρσεναλ, είχαν σήμερα το πρωί μια μάσκα στη μύτη, στο πλαίσιο μιας πρωτοβουλίας προειδοποίησης για την επικίνδυνα υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση στη Βρετανία.
Δέκα επτά μνημεία στο Λονδίνο αποτέλεσαν στόχο ακτιβιστών της Greenpeace, οι οποίοι δεν παρέλειψαν να συμπεριλάβουν το άγαλμα της βασίλισσας Βικτωρίας έξω από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ ή αυτό του Ουίνστον Τσώρτσιλ, στο οποίο φόρεσαν μια ψεύτικη αντιασφυξιογόνα μάσκα, δίπλα στο κοινοβούλιο του Γουέστμινστερ.
Η πιο θεαματική ενέργεια έγινε όταν δύο ακτιβιστές σκαρφάλωσαν γύρω στις 4.00 τα ξημερώματα στην ύψους 52 μέτρων στήλη του Ναυάρχου Νέλσον, του ήρωα της μάχης του Τραφάλγκαρ, στο κέντρο της βρετανικής πρωτεύουσας. Στη συνέχεια οι ακτιβιστές κατέβηκαν αφού τους το ζήτησαν αστυνομικοί, οι οποίοι και τους συνέλαβαν μόλις πάτησαν το πόδι τους στο έδαφος.
Συνολικά οκτώ άνθρωποι συνελήφθησαν σε διάφορα σημεία, σύμφωνα με την Σκότλαντ Γιαρντ.
Η μη κυβερνητική οργάνωση για την προστασία του περιβάλλοντος θέλησε με τον τρόπο αυτό να υπογραμμίσει ότι «η ατμοσφαιρική ρύπανση σκοτώνει πρόωρα 40.000 ανθρώπους ετησίως στη Βρετανία, από τους οποίους οι 10.000 στο Λονδίνο», δήλωσε η Αρίμπα Χαμίντ, ακτιβίστρια της Greenpeace. «Αν τα αγάλματα αυτά ήταν άνθρωποι που ζούσαν, πολλοί μεταξύ αυτών θα ανέπνεαν έναν αέρα επικίνδυνο. Για τον λόγο αυτό φορέσαμε στα αγάλματα μάσκα. Προφανώς εκατομμύρια Λονδρέζοι, ανάμεσά τους πολλά παιδιά, αναπνέουν τον ίδιο αέρα».
Η Greenpeace θέλει να ασκήσει πίεση στον επόμενο δήμαρχο του Λονδίνου, ο οποίος προβλέπεται να εκλεγεί στις 5 Μαΐου. «Όποιος και να είναι ο νικητής, θα πρέπει να σταματήσει τα λόγια και να αρχίσει τη δράση», επισήμανε η Χαμίντ.
Σύμφωνα με μελέτη του King's College το 2015, η ατμοσφαιρική ρύπανση διαδραματίζει κάποιον ρόλο στον θάνατο σχεδόν 9.500 Λονδρέζων και συνολικά 40.000 Βρετανών ετησίως. Το Λονδίνο έχει τα υψηλότερα επίπεδα διοξειδίου του αζώτου (NO2) σε σχέση με όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Το 2014 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κίνησε νομικές διαδικασίες κατά της Βρετανίας για αθέτηση της υποχρέωσής της να μειώσει τα υπερβολικά υψηλά επίπεδα του διοξειδίου του αζώτου (NO2).