Παρασκευή 26 Απριλίου 2024 -

Τσαβούσογλου: Να αξιοποιήσουμε μαζί τις ευκαιρίες στην περιοχή



Αθήνα και Άγκυρα «θα πρέπει να ξεπεράσουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν και να αξιοποιήσουν μαζί τις ευκαιρίες στην περιοχή» ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στη διάρκεια των κοινών δηλώσεών του με τον Έλληνα ομόλογό του Γιώργο Κατρούγκαλο, μετά από τη συνάντησή στους στην Αττάλεια.

Από την πλευρά του ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε πως Ελλάδα και Τουρκία «μπορούν να δώσουν ένα παράδειγμα ειρηνικής συνύπαρξης με σεβασμό των κανόνων του διεθνούς δικαίου».

 
 

«Θελήσαμε να προχώρησουμε τη θετική ατζέντα» επισήμανε ο κ. Κατρούγκαλος.

Όπως ανέφεραν νωρίτερα διπλωματικές πηγές στο επίκεντρο των συνομιλιών των δύο υπουργών επρόκειτο να βρεθούν το Κυπριακό, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και οι σχέσεις Ε.Ε. - Τουρκίας.

Οι ίδιες πηγές εξέφρασαν στην εκτίμηση πως οι σημερινές συνομιλίες θα συμβάλλουν στην αποτύπωση ενός οδικού χάρτη με στόχο την εκτόνωση της έντασης στο Αιγαίο.

Σε ό,τι αφορά στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε. οι διπλωματικές πηγές υπενθύμισαν την πάγια θέση της Ελλάδας υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας, υπό την προϋπόθεση, ασφαλώς, ότι η Άγκυρα θα σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας, θεωρώντας ότι είναι προς το συμφέρον όλων να μείνει ανοιχτός ο ευρωπαϊκός της δρόμος.