Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024 -

Υπουργικό μπλόκο στη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων



Φραγμό στη νομιμοποίηση αυθαιρέτων, μέσω της μείωσης του συντελεστή δόμησης, σε περιοχές που είναι πολεοδομικά επιβαρυμένες βάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Όπως αναφέρει ο "Ελεύθερος Τύπος", σύμφωνα με πληροφορίες, στο νομοσχέδιο για την τροποποίηση του νόμου 4178/13 για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης που ετοιμάζει ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος,Γιάννης Τσιρώνης, και αναμένεται να παρουσιάσει μέσα στο καλοκαίρι, προβλέπεται σύνδεση του αριθμού των αυθαιρέτων που μπορούν να νομιμοποιηθούν με το συντελεστή δόμησης που προβλέπεται για κάθε περιοχή. Έτσι, σε πυκνοκατοικημένες περιοχές που θεωρείται ότι οι κοινόχρηστοι χώροι που διαθέτουν δεν είναι αρκετοί για την κάλυψη των αναγκών των κατοίκων, αλλά και δεν υπάρχει ικανοποιητικό περιβαλλοντικό αντιστάθμισμα, θα μειώνεται ο συντελεστής δόμησης, ο οποίος θα συνδέεται άμεσα με τον αριθμό των νομιμοποιούμενων αυθαιρέτων.

Με αυτό τον τρόπο, δεν θα μπορούν να νομιμοποιηθούν ακίνητα με μεγάλη κάλυψη (υψηλό συντελεστή δόμησης) στις επιβαρυμένες περιοχές, αλλά και αυθαιρεσίες σε ακίνητα που αυξάνουν το συντελεστή δόμησης.

Βασική αρχή της νέας ρύθμισης για την αυθαίρετη δόμηση, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες θα είναι η προστασία του πολεοδομικού σχεδιασμού και η βελτίωση του περιβαλλοντικού αντισταθμίσματος, ειδικά στις επιβαρυμένες πολεοδομικά περιοχές.

Νέες ανεγέρσεις

Εν τω μεταξύ, για πάντα αυθαίρετα και κατεδαφιστέα θα μείνουν όσα αυθαίρετα κτίσματα έχουν ανεγερθεί μετά την 28η Ιουλίου 2011 που ξεκίνησε η διαδικασία τακτοποίησης, όπως προβλέπεται -σύμφωνα πάντα με πληροφορίες- στο εν λόγω νομοσχέδιο. Τα αυθαίρετα αυτά δεν θα έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στις διαδικασίες τακτοποίησης.

Κι αυτό, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, γιατί από ελέγχους που διενήργησε το Σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος έχουν διαπιστωθεί νέες ανεγέρσεις αυθαιρέτων, σε αρκετές περιοχές της χώρας, και ιδίως σε τουριστικές περιοχές.

Υπενθυμίζεται ότι ο "νόμος Παπακωνσταντίνου" που έχει κηρυχθεί αντισυνταγματικός (4014/2011) είχε θέσει ως "κόκκινη γραμμή" την 28η Ιουλίου 2011 για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων, πέραν της οποίας κανένα αυθαίρετο δεν μπορεί να ενταχθεί στις διαδικασίες τακτοποίησης. Την "κόκκινη αυτή γραμμή" υιοθέτησε και ο "νόμος Καλαφάτη" (4178/2013), με αποτέλεσμα να μη γίνεται δεκτή καμία αίτηση νομιμοποίησης αυθαιρέτου που η ανέγερσή του ξεκίνησε μετά την 28η Ιουλίου 2011, εκτός και αν προσκομιστούν παραστατικά που πιστοποιούν το αντίθετο.

Τακτικοί έλεγχοι

Για το λόγο αυτό, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο σχετικό νομοσχέδιο που ετοιμάζει, προβλέπει τακτικούς ελέγχους (ανά εξάμηνο) από κλιμάκια μηχανικών, οι οποίοι σε συνδυασμό με τους ηλεκτρονικούς ελέγχους και διασταυρώσεις που γίνονται, αλλά και με την παρακολούθηση της ηλεκτρονικής ταυτότητας των κτιρίων, θα διαπιστώνουν αυθαιρεσίες που έγιναν μετά την εν λόγω "κόκκινη γραμμή". Οι πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι, στη ρύθμιση που ετοιμάζει το ΥΠΕΝ, θα προβλέπεται η δημιουργία παρατηρητηρίων δομημένου περιβάλλοντος σε κάθε μία από τις περιφέρειες της χώρας, που θα παρακολουθούν "από κοντά" κάθε νεοαναγειρόμενη οικοδομή.

Παράλληλα, θα διενεργούνται έλεγχοι σε όλες τις μεταβιβάσεις ακινήτων, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν αυθαιρεσίες που δεν έχουν τακτοποιηθεί και ποιας χρονολογίας είναι.

Προβλέπεται η επιβολή αυστηρών προστίμων για όσους διαθέτουν αυθαίρετα ή ακίνητα με αυθαιρεσίες και δεν τα έχουν τακτοποιήσει. Μάλιστα, τα πρόστιμα αυτά θα είναι μέχρι και δεκαπλάσια σε σχέση με τα πρόστιμα που προβλέπονται για την υπαγωγή στη διαδικασία τακτοποίησης.

Αντίθετα, το νέο νομοσχέδιο καθιερώνει κοινωνικά κριτήρια για τον προσδιορισμό του προστίμου στα νομιμοποιούμενα αυθαίρετα, όπως η οικονομική κατάσταση του ιδιοκτήτη, η ακίνητη περιουσία που διαθέτει, εάν το αυθαίρετο είναι πρώτη ή δευτερεύουσα κατοικία κ.λπ.

Παράλληλα, όπως έχει ήδη δηλώσει ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΝ, θα προχωρήσει η εφαρμογή της ταυτότητας κτιρίου, ώστε να τερματιστεί οριστικά η αυθαίρετη δόμηση και η αξιοποίηση εγκαταλελειμμένων οικισμών και διατηρητέων κτιρίων, σε συνδυασμό με την ανάρτηση και κύρωση δασικών χαρτών.

Έχει διαβεβαιώσει πάντως ότι, για όσους έχουν ενταχθεί στο νόμο για τα αυθαίρετα και έχουν καταθέσει τους φακέλους των απαιτούμενων δικαιολογητικών, δεν τίθεται θέμα αλλαγής στο καθεστώς υπαγωγής και δεν πρόκειται να θιγούν.