Μισοξεραμένες, βρώμικες λίμνες, απότιστα δέντρα, ξερόχορτα παντού, σκουπίδια γύρω από κάθε κάδο. Το Πάρκο Τρίτση βρίσκεται πλέον σε τραγική κατάσταση, ως αποτέλεσμα της τραγικής υποχρηματοδότησής του.
Χαρακτηριστικό είναι ότι προ διημέρου «κόπηκε» και το ρεύμα, λόγω χρεών προς τη ΔΕΗ. Τα συναρμόδια υπουργεία Εσωτερικών και Περιβάλλοντος προετοιμάζουν την υπαγωγή του –για πολλοστή φορά– σε νέο φορέα, χωρίς ωστόσο να εξασφαλίζεται μια σταθερή πηγή χρηματοδότησής του.
Το Πάρκο Τρίτση, ανάμεσα στους Δήμους Ιλίου και Αγίων-Αναργύρων - Καματερού, είναι ένας πραγματικός πνεύμονας 1.200 στρεμμάτων για τη δυτική Αθήνα. Ωστόσο, παρά το δυναμικό του «ξεκίνημα», πριν από μία δεκαετία, η κατάστασή του είναι συνεχώς επιδεινούμενη.
Σήμερα, η κατάστασή του μοιάζει δύσκολα αναστρέψιμη: αν, λόγου χάρη, οι λίμνες του ξεραθούν, τότε τα ζώα που εξαρτώνται από αυτές θα ψοφήσουν ή θα φύγουν. Αν τα δέντρα ξεραθούν, θα χρειαστεί πολλά χρόνια για να αντικατασταθούν.
«Η κατάσταση είναι πρωτοφανής», λέει ο Γιώργος Σγούρος, διευθυντής της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας που δραστηριοποιείται στον χώρο επί πολλά χρόνια. «Η ολιγωρία τόσο του ΑΣΔΑ (Αναπτυξιακός Σύνδεσμος Δυτικής Αθήνας), που έχει τυπικά τη διοίκηση, όσο και του υπουργείου Περιβάλλοντος θέτει σε κίνδυνο το σύνολο της υποδομής του πάρκου, ακυρώνοντας και αναιρώντας στην πράξη τον περιβαλλοντικό του χαρακτήρα.
Χαρακτηριστικό είναι ότι πρώτη φορά στην ιστορία του έχουν σχεδόν ξεραθεί οι λίμνες του. Αν ο ΑΣΔΑ δεν μπορεί πλέον να διαχειριστεί τον χώρο, ελλείψει οικονομικής στήριξης από το ΥΠΕΝ, πρέπει κατά τη γνώμη μου να αποποιηθεί την αρμοδιότητα».
«Γνωρίζω την κατάσταση. Υπάρχει όμως εξήγηση», λέει ο κ. Θόδ. Αρβανίτης, γενικός γραμματέας του ΑΣΔΑ. «Εδώ και δύο χρόνια μας μεταβίβασαν διά νόμου την ευθύνη για το Πάρκο Τρίτση. Υπήρχε ωστόσο η προϋπόθεση, ότι θα χρηματοδοτούμασταν με 850.000 ευρώ ετησίως για τη συντήρηση, φύλαξη και φροντίδα του. Ομως δεν έχουμε λάβει ούτε ένα ευρώ από το υπουργείο Περιβάλλοντος. Δεν αρνούμαστε την αρμοδιότητα. Θέλουμε το Πάρκο Τρίτση, αλλά μαζί με τους αντίστοιχους πόρους. Την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσουμε αποψίλωση των ξερόχορτων για πυροπροστασία με ό,τι πόρους μπορέσαμε να μαζέψουμε από τους δήμους, αλλά αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Πριν από τρεις ημέρες η ΔΕΗ έκοψε το ρεύμα, λόγω χρεών».
Η Πολιτεία δεν έχει ακόμα δρομολογήσει τη λύση. Σε υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών προβλέπεται η μεταβίβαση της αρμοδιότητας σε έναν νέο φορέα με την ονομασία «Φορέας Ανάπλασης και Διαχείρισης Πάρκου Περιβαλλοντικών και Εκπαιδευτικών Δραστηριοτήτων “Αντώνη Τρίτση”», στον οποίο θα προΐσταται η Περιφέρεια Αττικής.
Οπως αναφέρεται, ο φορέας θα χρηματοδοτείται από το ΠΔΕ και το Πράσινο Ταμείο. Υπενθυμίζεται ότι το Πάρκο Τρίτση, ως νομικό πρόσωπο, ιδρύθηκε το 2002, κατόπιν καταργήθηκε και συγχωνεύθηκε με τον φορέα στον οποίο υπήχθησαν όλες οι... ημι-προστατευόμενες περιοχές της Αττικής (Ελαιώνας, Κηφισός) και το 2014 «μεταβιβάστηκε» στον ΑΣΔΑ.