Σάββατο 04 Ιανουαρίου 2025 -

Υπ. Ναυτιλίας: Ποιες αλλαγές φέρνει το νέο σχέδιο νόμου



Σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση έθεσε χθες το υπουργείο Ναυτιλίας σχέδιο νόμου το οποίο ρυθμίζει σειρά θεμάτων γύρω από τη ναυτιλία, το προσωπικό του υπουργείου και του Λιμενικού Σώματος, καθώς και την προστασία των εργαζομένων στη ναυτιλία.

Το σχέδιο με τίτλο «Ενδυνάμωση της διαφάνειας και της αξιοκρατίας σε θέματα αρμοδιότητας Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ενίσχυση της κοινωνικής συμμετοχής στην ακτοπλοΐα, θέματα πολιτικού προσωπικού, συμπλήρωση διατάξεων για τα λιμενικά έργα και άλλες διατάξεις» περιλαμβάνει, όπως υποστηρίζει το υπουργείο, διατάξεις με τις οποίες εκδημοκρατίζεται το ισχύον θεσμικό πλαίσιο για τις υπηρεσιακές μεταβολές των στελεχών ΛΣ-ΕΛΑΚΤ(Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή).

Συγκεκριμένα, τυποποιούνται τα κριτήρια τοποθετήσεων, μεταθέσεων, αποσπάσεων και μετατάξεων και διασφαλίζεται η αποτελεσματική προστασία των δικαιωμάτων των στελεχών ΛΣ-ΕΛΑΚΤ.

 

Προγραμματικές συμβάσεις

Επίσης, με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις επεκτείνεται και στον τομέα των θαλάσσιων συγκοινωνιών ο συμβατός με το ευρωπαϊκό δίκαιο θεσμός των προγραμματικών συμβάσεων, με τον οποίο επιτυγχάνεται η ενίσχυση του ρόλου των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) στη διαδικασία επιλογής αναδόχου για την εκτέλεση συμβάσεων ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας. Αλλάζει ο χρόνος υποβολής δηλώσεων δρομολόγησης των ταχυπλόων πλοίων. Εξομοιώνεται με τον χρόνο υποβολής των δηλώσεων για τα συμβατικά πλοία.

Τα δικαιώματα των πληρωμάτων

Με άλλο άρθρο του σχεδίου νόμου αναβαθμίζεται η προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων των πληρωμάτων των πλοίων της ακτοπλοΐας. Η προσήκουσα καταβολή μισθών και ασφαλιστικών εισφορών από τον εργοδότη αποτελεί πλέον προϋπόθεση για τη δρομολόγηση κάθε τύπου πλοίου, ενώ η παράβασή τους δύναται να επιφέρει ακόμα και την κύρωση της απαγόρευσης απόπλου.

Επίσης:

  • Ρυθμίζονται θέματα που αφορούν τον χρόνο εκκίνησης των δικαιωμάτων του επιβάτη, σε περιπτώσεις καθυστέρησης απόπλου.
  • Για πρώτη φορά καθιερώνεται η εισαγωγή στις Σχολές του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ με πανελλήνιες εξετάσεις από το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018. Πρόκειται για ουσιαστικό βήμα καθιέρωσης της αξιοκρατίας στο σύστημα εισαγωγής στο ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ.
  • Εκσυγχρονίζονται οι διαδικασίες του διαγωνισμού για την πρόσληψη πλοηγών, ενώ αυξάνονται οι οργανικές θέσεις στις πλοηγικές υπηρεσίες της χώρας.
  • Επιβάλλεται υπέρ του Δημοσίου «Τέλος παραμονής και πλόων πλοίων αναψυχής και μικρών σκαφών». Ρυθμίζονται ζητήματα νομιμοποίησης υφιστάμενων λιμενικών υποδομών, με απλούστερη διαδικασία και με έμφαση στην ανάπτυξη των λιμανιών και στην ενίσχυση της διαφάνειας.
  • Επιδιώκεται η παροχή σίτισης σε σπουδαστές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) κυρίως της περιφέρειας, για να υπάρχει κίνητρο φοίτησης στις σχολές αυτές και για να στηριχθούν οικονομικά οι σπουδαστές τους, κατ’ αναλογία των αντίστοιχων σπουδαστών ΤΕΙ.
  • Για πρώτη φορά συστήνεται Συμβούλιο Συνδυασμένων Μεταφορών, υπό την προεδρία του υφυπουργού Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, που μεριμνά για τον συντονισμό των ακτοπλοϊκών και αεροπορικών συνδέσεων των νησιών με την ηπειρωτική χώρα.

Η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου και ώρα 14:00.

Πηγή κειμένου: 

naftemporiki