Τρίτη 21 Μαΐου 2024 -

Ξενοδοχειακή «αναγέννηση»... πέντε αστέρων στην πρωτεύουσα



Το σίριαλ για την πώληση του Αστήρ Παλλάς Βουλιαγμένης βρίσκεται πλέον πολύ κοντά στο τέλος του με το αραβο-τουρκικών συμφερόντων Jermyn Street Real Estate Fund IV να είναι έτοιμο να αποκτήσει ένα από τα καλύτερα τουριστικά «φιλέτα» της χώρας και να το μετατρέψει σε ένα θέρετρο υψηλών προδιαγραφών και πολλών αστέρων σε μία περίοδο όπου το ενδιαφέρον για επενδύσεις σε ξενοδοχεία στην Αθήνα δείχνει να είναι κάτι παραπάνω από αυξημένο.

 

Η δημοσίευση την περασμένη εβδομάδα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως του Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο εγκρίνεται το -αναθεωρημένο- ΕΣΧΑΔΑ (Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου) του Αστέρα Βουλιαγμένης ήταν πρακτικά το τελευταίο «εμπόδιο» για την ολοκλήρωση της μεταβίβασης, σε μία διαδικασία που διήρκεσε 4 χρόνια! Οι τελικές υπογραφές είναι πολύ πιθανό να «πέσουν» εντός της ερχόμενης εβδομάδας με το συνολικό τίμημα που θα εισπράξουν η Εθνική Τράπεζα και το ΤΑΙΠΕΔ να ανέρχεται, ως γνωστόν, στα 400 εκατ. ευρώ.

Ξενοδοχειακή «αναγέννηση»... πέντε αστέρων στην πρωτεύουσα

Οι νέοι ιδιοκτήτες σκοπεύουν να προχωρήσουν σε μία σημαντική αναβάθμιση του συγκροτήματος, η τελική μορφή του οποίου θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, δύο ξενοδοχεία 6 αστέρων καθώς και ένα συγκρότημα 13 πολυτελών κατοικιών σε μία από τις ομορφότερες περιοχές της Ελλάδας. Οι εργασίες αναμένεται να διαρκέσουν 2 χρόνια αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει πλήρως διευκρινιστεί αν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου το συγκρότημα θα κλείσει εντελώς ή κάποιο τμήμα του θα παραμείνει ανοικτό.

Το νέο Αστήρ Παλλάς, όταν ολοκληρωθεί, θα έρθει να προστεθεί σε μία σειρά από κινήσεις που έχουν ήδη ξεκινήσει στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, η οποία δείχνει πλέον να αναβαθμίζεται σημαντικά σε επίπεδο ξενοδοχειακών υποδομών καθώς το επενδυτικό ενδιαφέρον -εγχώριο και ξένο- παρουσιάζεται ιδιαίτερα ισχυρό. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι στο Jermyn Street Real Estate Fund IV, την κοινοπραξία που αποκτά το Αστήρ Παλλάς, εκτός από αραβικά επενδυτικά σχήματα όπως το Kuwait Investment Fund και το Abu Dhabi Investment Fund, συμμετοχή, έστω και μειοψηφικό, έχει και ο τουρκικός επιχειρηματικός όμιλος Dogus, από τους μεγαλύτερους της γείτονας χώρας, ο οποίος μαζί με τον όμιλο Κωνσταντακόπουλου απέκτησαν πρόσφατα το Hilton Athens.

Σημειωτέον πως και για το Hilton Athens υπάρχουν πλάνα αναβάθμισης, όπως είναι άξιο επισήμανσης ότι ο όμιλος Κωνσταντακόπουλου, ο οποίος, ως γνωστόν, έχει το Costa Navarino στη Μεσσηνία, ενδιαφέρεται μαζί με τον όμιλο Βασιλάκη (Aegean Airlines) για τη δημιουργία γηπέδων γκολφ στην Αττική. Και στο πλαίσιο αυτό είναι αξιοπρόσεκτη η πρόσφατη προτροπή του Ευτύχη Βασιλάκη, αντιπροέδρου της Aegean Airlines, για ταχεία αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου της Αθήνας και ιδίως της περιοχής του Φαλήρου που αναβαθμίζεται με την λειτουργία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Μετά τον Αστέρα, τα... Αστέρια
Το παραλιακό μέτωπο της Αθήνας είναι βέβαιο ότι βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος επενδυτών που κινούνται στο χώρο του τουρισμού. Το Αστήρ Παλλάς Βουλιαγμένης είναι ένα δείγμα αυτού του ενδιαφέροντος αλλά δεν είναι το μόνο. Σύμφωνα με πληροφορίες από την αγορά, η περιοχή «Αστέρια Γλυφάδας» πρόκειται να περάσει στην Grivalia Hospitality, θυγατρική της Grivalia Properties που έχει ξεκινήσει να δραστηριοποιείται στο χώρο των τουριστικών ακινήτων. Το πλάνο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, είναι για τη δημιουργία στα Αστέρια Γλυφάδας, ενός συγκροτήματος που θα περιλαμβάνει ξενοδοχείο 5 αστέρων και υψηλού επιπέδου εγκαταστάσεις όπως και πολυτελείς κατοικίες, δημιουργώντας έναν δεύτερο πόλο μετά το Αστήρ Παλλάς Βουλιαγμένης.

Παράλληλα, δεν πρέπει να ξεχνάμε και το Ελληνικό, όπου η Lamda Development σκοπεύει να προχωρήσει στην κατασκευή πολυτελών ξενοδοχείων, δημιουργώντας έναν ακόμη πόλο στα νότια προάστια της Αθήνας, τα οποία μπορούν να εξελιχθούν σε κορυφαίο τουριστικό προορισμό.

Ξενοδοχεία στο κέντρο
Αντίστοιχα υψηλό ενδιαφέρον υπάρχει και για το κέντρο της Αθήνας. Κάτι λογικό αν αναλογιστεί κανείς ότι τα τελευταία τρία χρόνια η αύξηση των αφίξεων τουριστών στην Αθήνα έφθασε στο 60% και το 2015 ήταν στα επίπεδα ? ρεκόρ των 4,1 εκατ. επισκεπτών με το 2016 να είναι πολύ πιθανό να κλείσει ακόμη πιο ψηλά.

Δεν είναι τυχαίο ότι μέσα στη φετινή χρονιά έχουν ανοίξει ή πρόκειται να λειτουργήσουν τρία νέα, μεγάλα ξενοδοχεία στις τρεις μεγάλες πλατείες του κέντρου της Αθήνας. Στην Ομόνοια βρίσκεται το Athens Tiare με δυναμικότητα 111 δωματίων, στο Σύνταγμα ξεκίνησε πρόσφατα τη λειτουργία του το Electra Metropolis Athens, δυναμικότητας 216 δωματίων, ενώ στην πλατεία Καραϊσκάκη ξεκινά την 1η Δεκεμβρίου το Wyndham Grand Hotel, δυναμικότητας 276 δωματίων.

Αστέρας: Μία πώληση που διήρκησε 4 χρόνια!

Γνωστή και ως «Μικρό Καβούρι», η περιοχή που βρίσκεται το Αστήρ Παλλάς Βουλιαγμένης θεωρείται ένα από τα κορυφαία τουριστικά «φιλέτα» της Ελλάδας. Η εμφάνιση του Αστέρα έγινε στις αρχές του δεκαετίας του '60 όταν το 1961 κατασκευάστηκαν οι πρώτες «καμπάνες», ενώ το 1967 ήρθε η ώρα για τη λειτουργία του πρώτου ξενοδοχείου (Arion) για να ακολουθήσουν το 1979 το Nafsika και το 1984 το Afrodite. Από το συγκρότημα αλλά και την περίφημη παραλία του έχουν περάσει πολλά διάσημα ονόματα του διεθνούς τζετ σετ, όπως και πολιτικοί ηγέτες από ολόκληρο τον κόσμο. Η διαδικασία για την πώληση του ξεκίνησε επίσημα τον Σεπτέμβριο του 2012 όταν το ΤΑΙΠΕΔ δημοσίευσε την πρόσκληση ενδιαφέροντος για την αποτίμηση του συγκροτήματος. Τον Ιανουάριο του 2013 δημοσιεύεται η πρόσκληση προς τους ενδιαφερόμενους να αποκτήσουν το Αστήρ Παλλάς και τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς το Jermyn Street Real Estate Fund IV αναδεικνύεται προτιμητέος επενδυτής. Όμως, η διαδικασία μεταβίβασης «παγώνει» στη συνέχεια καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας απορρίπτει τον Μάρτιο του 2015 το ΕΣΧΑΔΑ που είχε κατατεθεί. Ο λόγος ήταν ότι προέβλεπε τη δημιουργία 100 πολυτελών κατοικιών, αριθμός που χαρακτηρίζεται ως μεγάλος από το ΣτΕ.

Το ΤΑΙΠΕΔ, με νέα διοίκηση πλέον, συνεχίζει τις επαφές με το κοινοπρακτικό σχήμα και στις 31 Δεκεμβρίου 2015 υπογράφεται καινούρια συμφωνία, με το ίδιο τίμημα και σημαντική διαφορά ότι στο νέο ΕΣΧΑΔΑ ο αριθμός των πολυτελών κατοικιών θα μειωθεί στις 13. Το αναθεωρημένο ΕΣΧΑΔΑ παίρνει το «πράσινο φως» από το ΣτΕ και στη συνέχεια από όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, παρά τα εμπόδια που υπήρξαν, για να φθάσουμε πλέον ένα βήμα πριν τις υπογραφές για την μεταβίβαση του συγκροτήματος.