Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2024 -

Ξεκίνησε η δίκη Διώτη για τη λίστα Λαγκάρντ - Οι διάλογοι Βενιζέλου με τον πρόεδρο του Δικαστηρίου



«Δεν μπορώ να αντιληφθώ και να αποδεχθώ ότι ο Ιωάννης Διώτης με βάση τη διαδρομή του πως είχε δόλο να βοηθήσει τους καταγεγραμμένους στη λίστα Λαγκάρντ». «Έχω την άποψη ότι δέχθηκα πολιτική επίθεση από την αντιπολίτευση, γιατί ειπώθηκαν ψευδείς ισχυρισμοί από τον κ. Διώτη. Πολιτικά και εγώ θέλω να μάθω γιατί με ενέπλεξε». «Η λίστα Λαγκάρντ δεν ήταν η σημαντικότερη υπόθεση φοροδιαφυγής που απασχολούσε το διάστημα εκείνο το ΣΔΟΕ».

Αυτά ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σαμαρά (2013 – 2015) και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελος Βενιζέλος καταθέτοντας σήμερα ως μάρτυρας στη δίκη για τους χειρισμούς που έγιναν στην περιβόητη υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ με κατηγορούμενο τον πρώην εισαγγελέα και πρώην ειδικό γραμματέα του Σώματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) Ιωάννη Διώτη. 

Η δίκη για την πολύκροτη αυτή υπόθεση ξεκίνησε ουσιαστικά σήμερα στο Τριμελές εφετείο Κακουργημάτων και αφού είχαν προηγηθεί διακοπές της λόγω προβλημάτων υγείας που ο κ. Διώτης αντιμετώπιζε. Στη δίκη παρίσταται ως πολιτική αγωγή το το ελληνικό Δημόσιο διεκδικώντας αποζημίωση ύψους 150.000 ευρώ, όση φέρεται να είναι η ζημία κατά το παραπεμπτικό βούλευμα. 

Η κατηγορία που έχει αποδοθεί στον πρώην γενικό γραμματέα του ΣΔΟΕ είναι σε βαθμό κακουργήματος και αφορά στο αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία. Την παραπομπή του πρώην εισαγγελικού λειτουργού σε δίκη αποφάσισε με βούλευμά του (44/2015) το συμβούλιο Εφετών της Αθήνας, υιοθετώντας την σχετική πρόταση που είχε καταθέσει ο εισαγγελέας Εφετών Μανώλης Δράκος.

Σύμφωνα με το βούλευμα ο Ι. Διώτης δεν αξιοποίησε τη λίστα Λαγκάρντ, στην οποία περιλαμβάνονταν άνω των 2000 ονομάτων Ελλήνων καταθετών στο υποκατάστημα της τράπεζας HSBC στη Γενεύη, προκειμένου να αντλήσει στοιχεία και να προχωρήσει σε φορολογικούς ελέγχους. Με το βούλευμά τους τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου απέρριψαν δε τον ισχυρισμό του Ι. Διώτη ότι η επίμαχη λίστα αποτελούσε παράνομο υλικό και δεν μπορούσε να αξιοποιηθεί.

Τώρα, κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία πρώτος μάρτυρας κατέθεσε στο δικαστήριο ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος υποστήριξε καταρχάς πως η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ μεγαλοποιήθηκε γιατί υπήρχαν πολιτικές και επικοινωνιακές σκοπιμότητες που στόχο είχαν να πλήξουν την τότε κυβέρνηση. Μιλώντας για τον κ. Διώτη, ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για «έγκριτο εισαγγελικό λειτουργό» και ανέφερε πως δεν υπήρξε κανένας δόλος από την πλευρά του.

Στην κατάθεσή του ο κ. Βενιζέλος μίλησε για «ανακρίβεια» από τον πρώην εισαγγελέα σχετικά με τα όσα φέρεται να είχε αποκρύψει αρχικά για τον αριθμό των αντιγράφων της λίστας Λαγκάρντ. Μάλιστα, ο πρώην υπουργός Οικονομικών και πολιτικός προϊστάμενος του κ. Διώτη κατέθεσε πως ο ίδιος έλαβε «ένα αντίγραφο του αντιγράφου» της επίμαχης λίστας.

Μέλη του δικαστηρίου έθεσαν στον κ. Βενιζέλο σειρά ερωτήσεων για τα αίτια της απόκρυψης του περιβόητου στικ, που οδήγησε τον Ιωάννη Διώτη σε δίκη για το κακούργημα της απιστίας στην υπηρεσία. Απαντώντας ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε σε δυο λόγους, για τους οποίους, κατά την γνώμη του, η επίμαχη λίστα δεν αξιοποιήθηκε.

Είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος: «Μπορώ να εκτιμήσω ότι (ο Ι. Διώτης) δεν είχε σκοπό να βλάψει το δημόσιο συμφέρον. Σημασία για μένα έχει το ότι ο κ. Διώτης αποχώρησε από τη θέση του, δεν ενημέρωσε το διάδοχό του, ενώ ισχυρίστηκε ότι δεν κράτησε κανέναν αντίγραφο. Αυτό εκτιμώ οφείλεται σε δύο λόγους: Δεν ήθελε να έχει εμπλοκή γιατί έκρινε πως η επεξεργασία των στοιχείων είναι παράνομη, αφού και το υλικό ήταν παρανόμως αποκτηθέν, και δεύτερον ήθελε να διαμαρτυρηθεί για τη λήξη της θητείας του και την μη ανανέωσή του».

Πρόεδρος: Και μετά μου λέτε ότι δεν είχε δόλο;

Ε. Βενιζέλος: Λέω ότι δεν μπορώ να αντιληφθώ και να αποδεχθώ με βάση τη διαδρομή του ότι είχε δόλο να βοηθήσει τους καταγεγραμμένους στη λίστα.

Εισαγγελέας: Αφού το θεωρούσε παράνομο αποδεικτικό υλικό, τότε γιατί το κράτησε;

Ε. Βενιζέλος: Συμβαίνει αυτό. Αυτό γίνεται από κρατική σκοπιμότητα, όχι κρατική νομιμότητα όμως.

Εισαγγελέας: Σας εξήγησε γιατί το κράτησε, έστω εκ των υστέρων;

Έ. Βενιζέλος: Όχι. Παράνομο υλικό φτάνει κατά κόρον στο ΣΔΟΕ. Έχω την άποψη ότι δέχθηκα πολιτική επίθεση από την αντιπολίτευση, γιατί ειπώθηκαν ψευδείς ισχυρισμοί από τον κ. Διώτη. Πολιτικά και εγώ θέλω να μάθω γιατί με ενέπλεξε.. Ευθύνες απεδόθησαν στον Γ. Παπακωνσταντίνου και αυτό έγινε από το Ειδικό Δικαστήριο. Θέλω να καταλάβω τις πολιτικές ευθύνες...

Εισαγγελέας: Δεν το καταλαβαίνω, τί σημαίνει πολιτικές ευθύνες;

Πρόεδρος: Ούτε κι εγώ το αντιλαμβάνομαι...

Ε. Βενιζέλος: 'Όταν η κυβέρνηση Σαμαρά δεν ανανέωσε τη θητεία του κ. Διώτη υπήρξαν πολιτικές διαμαρτυρίες...

Πρόεδρος: Εδώ δικάζουμε ποινικές ευθύνες. Ο κ. Διώτης ήταν πολιτικός. Για εμένα ένα και ένα κάνουν δύο, για εσάς μπορεί να κάνουν 2,5...

Ε. Βενιζέλος: Δεν μιλάτε σε έναν πολιτικό απλώς, άλλα σε έναν καθηγητή. Καταλαβαίνω τις έννοιες του ποινικού δικαίου. Δεν έχει νομική λογική το να θέλει να μετακυλίσεις την ευθύνη σε υπουργό. Σύμφωνα με το Σύνταγμα, ο κ. Διώτης δεν μπορούσε να προστατευθεί ποινικώς γιατί διαχωρίζεται η υπόθεση ως προς τα μη πολιτικά πρόσωπα, λόγω του νόμου
περί ευθύνης υπουργού.

Η λίστα και ο Παπακωσταντίνου

Κατά την κατάθεσή του στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ακόμη η λίστα Λαγκάρντ δεν ήταν η σημαντικότερη υπόθεση φοροδιαφυγής τέτοιου τύπου που απασχολούσε το διάστημα εκείνο το ΣΔΟΕ. Και αυτό διότι, κατά τον μάρτυρα τότε υπήρχαν «πιο βαρβάτες» υποθέσεις, οι οποίες ήταν και «νόμιμα αποκτηθείσες» και δεν θα έβαζαν φρένο στη συμφωνία Ελλάδας - Ελβετίας για τη λήψη στοιχείων Ελλήνων καταθετών. Ως σχετικό παράδειγμα ο κ. Βενιζέλος επικαλέστηκε τη λίστα Λίχνενστάιν.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών τόνισε επίσης ότι ο ίδιος μπορούσε να έχει μόνο γενικές πληροφορίες για την εξέλιξη των ερευνών σε υποθέσεις φοροδιαφυγής διότι διαφορετικά – όπως ανέφερε - θα θεωρείτο ότι παρενέβαινε. Επιπλέον υποστήριξε πως ο ίδιος βοήθησε στις έρευνες αφού ήταν ο μόνος που διέθετε το στικάκι όταν ξέσπασε η υπόθεση και έτσι εντοπίστηκε η διαφορά των ονομάτων από 2059 σε 2062.

Ο κ. Βενιζέλος όμως άφησε σαφείς αιχμές και για τον διάδοχο του στο υπουργείο Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Όπως είπε, ο Γ. Παπακωνσταντίνου δεν είχε ενημερώσει τον Ι. Διώτη πως η λίστα Λαγκάρντ είχε ληφθεί επίσημα από τις γαλλικές αρχές με αποτέλεσμα ο κατηγορούμενος σήμερα πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ να μην μπορεί κατά την κρίση του να αξιοποιήσει το στικ.

Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο του 2015 ο Γ. Παπακωσταντίνου διάδοχος του κ. Βενιζέλου στο υπουργείο Οικονομικών είχε καταδικαστεί από το Ειδικό Δικαστήριο σε ποινή φυλάκισης ενός έτους με τριετή αναστολή για την αλλοίωση της περιβόητης λίστας Λαγκάρντ.