Περισσότερες από πέντε ώρες διήρκεσε η φετινή μεγάλη καρναβαλική παρέλαση στην Πάτρα, με τους 30.000 καρναβαλιστές να στέλνουν μηνύματα ελπίδας, χαράς και αισιοδοξίας για την ζωή.
Η βροχή δεν στάθηκε ικανή να πτοήσει τους καρναβαλιστές, οι οποίοι με το χορό, το τραγούδι και το εκρηκτικό τους κέφι, παρέσυραν στους καρναβαλικούς ρυθμούς, τους χιλιάδες θεατές της παρέλασης.
Η παρέλαση της Κυριακής ξεκίνησε λίγο μετά τις 14:00, με επικεφαλής τους προέδρους και αντιπροσώπους των συλλόγων των σοκολατοριχτών, μέλη του Δ.Σ. της κοινωφελούς επιχείρησης του δήμου Πατρέων «Καρναβάλι Πάτρας» και της γνωμοδοτικής επιτροπής. Ακολούθησε δημοτική μουσική, που παιάνιζε αποκριάτικους σκοπούς και καρναβαλικά τραγούδια, καθώς και τα άρματα του καρναβαλικού εργαστηρίου του δήμου Πατρέων.
Η είσοδος του βασιλιά καρνάβαλου στην πλατεία Γεωργίου, που φέτος είχε τον τίτλο «παγκοσμιοποιημένος καπιταλισμός», αναγγέλθηκε για πρώτη φορά με ηχητικό μήνυμα που μεταδόθηκε μέσω μεγαλοπρεπούς επιβλητικής μουσικής και επιβραδύνοντας το ρυθμό της παρέλασης. Ακολούθησε το άρμα της βασίλισσας του καρναβαλιού 'Αντριας Παναγιωτοπούλου, που αναπαριστούσε κυψέλη με μέλισσες, το άρμα «Ο Πόλεμος των Ναρκωτικών», εμπνευσμένο από το φετινό θέμα του πατρινού καρναβαλιού «καρναβαλιζόμαστε ελεύθεροι από ουσίες και εξαρτήσεις» και το άρμα του κέντρου ενημέρωσης δοτών μυελού των οστών και της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, «Χάρισε ζωή».
Στην συνέχεια παρήλασαν τα άρματα του καρναβαλιού των μικρών «Ποσειδώνας», «Προπομπός Κιθαρίστας», «Ξαφνικά ένα Παπαγάλος», «Το Τραινάκι», «Πειρατικό Καράβι», «Ο Γάτος με ξίφος», «Γίγαντας και Κοκκινοσκουφίτσα», τα οποία μαγνήτισαν τα βλέμματα των θεατών.
Αμέσως μετά την σκυτάλη πήραν οι 30.000 καρναβαλιστές. Ευρηματικότητα, φαντασία, ατελείωτος χορός κι ένα ποτάμι χρωμάτων, χαρούμενων διαθέσεων και εκπλήξεων «πλημμύρισε» την οδό Κορίνθου, την πλατεία Γεωργίου, αλλά και τους γύρω δρόμους.
Οι καλαίσθητες στολές, τα υπέροχα καπέλα, οι ευρηματικές κατασκευές, η σάτιρα, καθώς ο χείμαρρος της φαντασίας, του κεφιού και της ζωντάνιας, άφησαν το στίγμα τους και στην φετινή καρναβαλική παρέλαση.
Η παρέλαση ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 19:00, με το αναλλοίωτο στο πέρασμα του χρόνου έθιμο του σοκολατοπόλεμου. Οι πέντε σύλλογοι των σοκολατοριχτών μοίρασαν μεγάλες ποσότητες σοκολάτες στους θεατές, που βρίσκονταν στα πεζοδρόμια της οδού Κορίνθου.
Η τελευταία πράξη του πατρινού καρναβαλιού του 2017, προβλέπει την τελετή λήξης και την καύση του βασιλιά καρνάβαλου το βράδυ της Κυριακής. Ταυτόχρονα, αυτό είναι το σήμα για να ανανεωθεί το ραντεβού για το καρναβάλι του 2018.
Μεγάλη παρέλαση καρναβαλιστών διοργάνωσε σήμερα ο δήμος Αθηναίων στο ιστορικό κέντρο της πόλης με τη συνοδεία οργάνων, χορών και τραγουδιών από τις Μορφές Έκφρασης.
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν από το σταθμό του Μετρό στην Ακρόπολη και ακολουθώντας τη διαδρομή Mετρό Ακροπόλεως, Σέλλεϋ, Βύρωνος, πλατεία αγίας Αικατερίνης, πλατεία Φιλομούσου Εταιρείας, Κυδαθηναίων, Αδριανουπόλεως, Τριπόδων, Φλέσσα, Λυσίου, Μάρκου Αυρηλίου, Αδριανού, οι καρναβαλιστες, με χορό και τραγούδι, κατέληξαν στην πλατεία Μοναστηρακίου.
Επίσης στο πλαίσιο εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ξεναγού, ξεκίνησε από την περιοχή της Ακρόπολης και γύρω από την Πλάκα, το 7ο Κυνήγι Θησαυρού, σε συνεργασία με το Σωματείο Ελλήνων Ξεναγών.
Οι φετινές εκδηλώσεις θα κορυφωθούν την Καθαρά Δευτέρα στο Λόφο του Φιλοπάππου, με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα και το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής του Δήμου Αθηναίων.
Μέσα σε ένα εντυπωσιακό σόου πυροτεχνημάτων και με το παραδοσιακό έθιμο του κάψιμου του Τζάρου στις όχθες του ποταμού Κόσυνθου, ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα της Κυριακής η μεγάλη καρναβαλική παρέλαση της Ξάνθης που την παρακολούθησαν χιλιάδες Έλληνες και ξένοι επισκέπτες προερχόμενοι από την Τουρκία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.
«Το κάψιμο του Τζάρου» είναι ένα παλιό έθιμο που έχει τις ρίζες του στην Ανατολική Θράκη και επρόκειτο για ένα κατασκευασμένο ανθρώπινο ομοίωμα, τοποθετημένο πάνω σε έναν σωρό από πουρνάρια.
Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς καιγόταν στο κέντρο αλάνας, πλατείας ή σε υψώματα, για να μην έχουν το καλοκαίρι ψύλλους. Το έθιμο αυτό το έφεραν οι πρόσφυγες από το Σαμακώβ της Ανατολικής Θράκης και αναβιώνει κάθε χρόνο από τους κατοίκους του ομώνυμου συνοικισμού, ο οποίος βρίσκεται κοντά στη γέφυρα του ποταμού Κόσυνθου.
Η μεγάλη καρναβαλική παρέλαση που αποτέλεσε και την κορύφωση των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών άνοιξε με την Βασίλισσα του Ξανθιώτικου Καρναβαλιού τη νεαρή Βάγια Χρύσα Ζερβού με καταγωγή από την Ελευθερούπολη Καβάλας που πάνω από το εντυπωσιακό άρμα της χαιρετούσε τους πολυάριθμους επισκέπτες της μεγάλης αυτής γιορτής.
Από νωρίς το πρωί εκατοντάδες αυτοκίνητα και δεκάδες τουριστικά λεωφορεία είχαν κατακλίσει το μεγάλο πάρκινγκ στάθμευσης αυτοκίνητων στην ανατολική είσοδο της πόλης όπου στη συνέχεια με λεωφορεία που είχαν διαθέσει οι διοργανωτές μεταφέρονταν στο κέντρο της πόλης για να παρακολουθήσουν και να συμμετέχουν σε αυτή την μεγάλη αποκριάτικη γιορτή.
Χιλιάδες καρναβαλιστές που συμμετείχαν σε περισσότερα από τριάντα πληρώματα διέσχισαν τους κεντρικούς δρόμους της Ξάνθης για περίπου τέσσερεις ώρες σκορπίζοντας πολύ κέφι. Ευφάνταστα άρματα, μικροί και μεγάλοι καρναβαλιστές ξεχύθηκαν στους δρόμους της Ξάνθης σε ξέφρενους ρυθμούς, σε μία πανδαισία χρωμάτων, ήχων και γλεντιού.
Το κέφι, ο χορός και η διάθεση κυριάρχησαν και φέτος στις καρναβαλικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν παρά τον άστατο καιρό στα Χανιά.
Στις Καλύβες ο δήμος Αποκορώνου σε συνεργασία με τοπικούς φορείς και σωματεία οργάνωσαν το 63ο καρναβάλι που ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα στον κεντρικό δρόμο του χωριού. 'Αρματα και ομάδες αλλά και μεμονωμένοι καρναβαλιστές έδωσαν τον τόνο της γιορτής.
Στην Κίσσαμο και στην κεντρική οδό Σκαλίδη οργανώθηκε από το δήμο και την πολιτιστική επιχείρηση του δήμου το 11ο Κισσαμίτικο καρναβάλι που ολοκληρώθηκε με την μεγάλη παρέλαση 10 αρμάτων και 20 ομάδων καρναβαλιστών.
Τόσο στο καρναβάλι των Καλυβών όσο και σε αυτό της Κισσάμου κυριάρχησαν τα άρματα και οι μεταμφιέσεις με θέματα της επικαιρότητας, ενώ ιδιαίτερα έντονο ήταν το τοπικό παραδοσιακό στοιχείο.
Στην πόλη των Χανίων οργανώθηκε με επιτυχία το κυνήγι του χαμένου θησαυρού στο οποίο συμμετείχαν 80 ομάδες πολιτών.
Μεγάλη καρναβαλική παρέλαση και στο Ρέθυμνο υπό τους ήχους χορευτικής μουσικής και βροχής από κομφετί και σερπαντίνες.
Χιλιάδες καρναβαλιστές όλοι τους «Συγκάτοικοι στο Όνειρο» σύμφωνα και με το κυρίαρχο σύνθημα του φετινού καρναβαλιού, μοιράζουν μηνύματα αισιοδοξίας, κεφιού, αγάπης στους χιλιάδες επισκέπτες που καθ΄ όλη τη διαδρομή της παρέλασης παρακολουθούν αλλά και συμμετέχουν ταυτόχρονα στη μεγάλη γιορτή του ευφάνταστου, των χρωμάτων και όλων όσων σταμάτησαν σήμερα την κλεψύδρα του χρόνου γυρίζοντας όπως και οι ίδιοι επισημαίνουν στα χρόνια τα παιδικά της ανεμελιάς, του χαμόγελου.
Mε την μεγάλη Αποκριάτικη παρέλαση στους κεντρικούς δρόμους της πόλης κορυφώνονται οι εκδηλώσεις της αποκριάς στην Κοζάνη. Οι καρναβαλιστές παρέλασαν κατά ομάδες με τις μεταμφιέσεις τους να εμπνέονται από θέματα της καθημερινότητας ενώ τα ευρηματικά άρματά τους να σαρκάζουν τα τοπικά κοινωνικά δρώμενα.
Κατά κύριο λόγο κυριάρχησε η σάτιρα σε θέματα της πολιτικής επικαιρότητας και στα πρόσωπα που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο γύρω από την εφαρμογή των επιταγών του μνημονίου. Ο «κατηραμένος όφις» είχε την φιγούρα του Γερμανού υπουργού Οικονομικών ενώ από τις καυστικές προσεγγίσεις δεν γλύτωσαν η Κριστίν Λαγκάρντ και οι άλλοι εκπρόσωποι των θεσμών. Οι υποσχέσεις για την σιδηροδρομική σύνδεση Κοζάνης Καλαμπάκας αποτυπώθηκαν στο άρμα «Ντόναλτ Τραμ(Π) Καλαμπάκας», ενώ η «υπνοπαιδεία» με το σύστημα των Πανελληνίων εξετάσεων απασχόλησε τους νέους καρναβαλιστές.
Δεν έλειψαν σαρκαστικές αναφορές στο πρόσωπο του αναπληρωτή υπουργού Υείας Παύλου Π. Πολάκη, ενώ δεν γλύτωσαν από την αποκαθηλωτική σάτιρα των καρναβαλιστών ούτε ο πρωθυπουργός με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας ως φιγούρες Αστερίξ και Οβελίξ.
Οι καρναβαλιστές περιποιήθηκαν αναλόγως τον δήμαρχο Κοζάνης τόσο για το πολυήμερο ταξίδι του στην Κίνα ενώ δεν έλειψαν και οι καυστικές αναφορές για την δημοτική αρχή και το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων της πόλης που σε κάποιες περιπτώσεις έχει λάβει πανελλήνια διάσταση. Σε πολλές περιπτώσεις οι καρναβαλιστές στέκονταν μπροστά από τους επίσημους και «κασμέρευαν» όπως λένε στην Κοζάνη, δηλαδή σχολίαζαν με σαρκαστική διάθεση τα επώνυμα πολιτικά πρόσωπα της πόλης.
Σε όλη την παρέλαση που διήρκησε περίπου 2,5 ώρες, ξεχωριστό χρώμα έδωσαν οι μπάντες με τα πνευστά και τα χάλκινα που συνόδευαν τις ομάδες των μεταμφιεσμένων παίζοντας παραδοσιακούς σκοπούς της Μακεδονίας. Στο τέλος της παρέλασης ο δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης όπως επιτάσσει το έθιμο άναψε τον φανό που έχει στηθεί στην κεντρική πλατεία δίνοντας το έναυσμα για να ανάψουν και οι δεκατέσσερις φανοί στις γειτονιές της πόλης.