«Θεωρώ ότι το πρόβλημα της φροντίδας των προσφύγων είναι διαχειρίσιμο και θέλουμε να πούμε στους πολίτες, ότι δεν υπάρχουν μείζονες παράγοντες κινδύνου για τη δημόσια υγεία», με τα λόγια αυτά ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, επιχείρησε να καθησυχάσει για τις όποιες ανησυχίες έχουν διατυπωθεί το τελευταίο διάστημα αναφορικά με τη δημόσια υγεία από τη παρουσία των δεκάδων χιλιάδων προσφύγων στα hot-spot.
Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση, ο υπουργός σημείωσε πως με την εμπειρία που υπάρχει στη χώρα και με τη διαρκή επιτήρηση δεν υπάρχει σοβαρός κίνδυνος. Ωστόσο αναγνώρισε πως σε περιπτώσεις τόσο εκτεταμένων ροών ακόμα και οι πιο ανεπτυγμένες χώρες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Έτσι, εξήρε τις προσπάθειες που έχουν γίνει τόσο από τους γιατρούς και τις Ένοπλες Δυνάμεις όσο και από τις ΜΚΟ και το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Ακόμα, τόνισε ότι οι πρόσφυγες είναι υγιείς πληθυσμοί και ότι τα μεγαλύτερα προβλήματα-κυρίως όπως είπε στην Ειδομένη- προκύπτουν από τις κακές συνθήκες διαβίωσης, στέγης, διατροφής και ατομικής υγιεινής, που «σε ορισμένες περιοχές είναι προβληματικές».
Από την πλευρά του ο κ. Κατσαφάδος που κατέθεσε την ερώτηση, περιέγραψε με τα πιο μελανά χρώματα τη κατάσταση που επικρατεί στο λιμάνι του Πειραιά και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου λόγω της απουσίας όπως είπε των κρατικών δομών στην περιοχή. «Η κατάσταση στο Πειραιά είναι άθλιο, σας εφιστώ τη προσοχή, η παρουσία του κράτους στο Λιμάνι εξαντλείται σε δύο γιατρούς», δήλωσε χαρακτηριστικά ο βουλευτής της ΝΔ.