Τετάρτη 10 Ιουλίου 2024 -

Ξανά ο ΣΥΡΙΖΑ στο «μάτι του κυκλώνα» - Σαρωτικός ο Κασσελάκης – Καταργεί όλη την οργανωτική δομή - Απέρριψε τις προτάσεις των «87»



Κατάργηση όλης της υφιστάμενης οργανωτικής δομής του ΣΥΡΙΖΑ και σαρωτικές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα με στόχο την ανασυγκρότηση του κόμματος, πρότεινε ο Στέφανος Κασσελάκης, μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή. 

Παράλληλα ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ απέρριψε την πρόταση των «87» για τη διεξαγωγή δύο δημοψηφισμάτων από το κόμμα. 

Ειδικότερα στην εισήγησή του στην Κεντρική Επιτροπή, η οποία είχε έντονο το στοιχείο της αυτοκριτικής, αλλά και αιχμές κατά της προηγούμενης ηγεσίας του κόμματος, ο κ.Κασσελάκης πρότεινε την αντικατάσταση της Κεντρικής Επιτροπής από το Εθνικό Συμβούλιων Μελών και την κατάργηση των Νομαρχιακών Επιτροπών. Οι ρηξικέλευθες προτάσεις Κασσελάκη είναι βέβαιο πως θα προκαλέσουν νέο γύρο έντονων συζητήσεων και αντιπαραθέσεων εντός του κόμματος,

Αναλυτικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε

1. Να ενεργοποιήσουμε τις Δημοτικές Επιτροπές Μελών, καταργώντας τις ΟΜ, οι οποίες θα είναι κατά κύριο λόγο Ψηφιακές Συνελεύσεις Μελών, επιφορτισμένες με:
✔ τη διαβούλευση θέσεων & προγράμματος.
✔ τα εσωτερικά δημοψηφίσματα και
✔ τις προκριματικές εκλογές.
2. Να καταργήσουμε τις Νομαρχιακές Επιτροπές, ενεργοποιώντας τις Περιφερειακές Επιτροπές Μελών.
3. Να αντικαταστήσουμε την Κεντρική Επιτροπή με το Εθνικό Συμβούλιο Μελών (ΕΣ.ΥΜ.), το οποίο θα αποτελείται από  201 μέλη, στα οποία θα μετέχουν ex officio 20 Συντονιστές & 20 Αναπληρωτές Συντονιστές των Περιφερειακών Επιτροπών Μελών. Το όργανο αυτό:
✔ Θα συνεδριάζει 2 φορές το χρόνο (Ιανουάριο και Ιούλιο) όπου και θα καταρτίζει και επισκοπεί το ετήσιο πλάνο δράσης του κόμματος. Ειδικότερα:
❖ Ιανουάριος: Ετήσιο Πλάνο Δράσης (Action Plan).
❖ Ιούλιος: Εκτίμηση του βαθμού υλοποίησης του πλάνου δράσης και ανάλογα με την πολιτική συγκυρία, θα λαμβάνει σχετικές αποφάσεις.
❖ Θα εκλέγει τον/την Γραμματέα, τον/την Συντονιστή/τρια Οργανωτικού και την Οργανωτική Επιτροπή του Κόμματος.
❖ Θα εκλέγει το Πολιτικό Συμβούλιο Μελών
❖ Θα εκλέγει τους Συντονιστές & Αναπληρωτές Συντονιστές των Τμημάτων 
4. Στη θέση της Πολιτικής Γραμματείας, προτείνω το Πολιτικό Συμβούλιο Μελών, το οποίο θα αποτελείται από 21 Μέλη:
✔ τον Πρόεδρο, τον Γραμματέα και τον Συντονιστή Οργανωτικού του Κόμματος, τον επικεφαλής της Κ.Ο (σε περίπτωση που ο Πρόεδρος δεν είναι βουλευτής), τον Γραμματέα και τον Διευθυντή της Κ.Ο. 
Θα συμπληρώνεται με την εκ περιτροπής ετήσια συμμετοχή κατά 50% των βουλευτών και κατά 50% των συντονιστών των Τμημάτων. 
1. Τέλος, προτείνω την Εθνική Συνέλευση Μελών (Τακτικό Συνέδριο), που θα συγκαλείται κάθε 3 χρόνια και στην οποία θα μετέχουν ως σύνεδροι σε ποσοστό 10% και μέλη του κόμματος κατόπιν κλήρωσης.
Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Αυτά πρέπει να συζητήσουμε, αυτά θέλουν ανάλυση. Σε αυτά πρέπει να συμφωνήσουμε ή να διαφωνήσουμε από τώρα μέχρι το Καταστατικό μας Συνέδριο, το οποίο προτείνω να γίνει το πρώτο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου.
Ωστόσο, μόνο μέσα από Καταστατικό Συνέδριο μπορούν να εγκριθούν αλλαγές στο ισχύον καταστατικό, και όχι μέσω δημοψηφισμάτων, βάσει του άρθρου 53. Αλλιώς, θα ήμουν ο πρώτος που θα είχα αξιοποιήσει τέτοια δυνατότητα. Αλλά όλες και όποιες αλλαγές είναι να γίνουν, πρέπει να γίνουν συλλογικά και με συντροφικότητα.

Νωρίτερα

Στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, που θα ξεκινήσει σε λίγες ώρες και, συγκεκριμένα, στις 10 το πρωί, αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά του ο Στέφανος Κασσελάκης για τον «δικό του» ΣΥΡΙΖΑ, τις αλλαγές που θέλει να κάνει στο κόμμα, αλλά και το πλαίσιο των συνεργασιών στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς.

Και όλα αυτά, στον απόηχο των έντονων εσωκομματικών αναταράξεων που προκάλεσαν οι δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ περί «μαύρου χρήματος» στα κόμματα, η απόφαση για το κλείσιμο της «Αυγής» και, κυρίως, τα όσα είπε τις προηγούμενες ημέρες για τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά και των διαφωνιών που εκφράστηκαν δημόσια από στελέχη του κόμματος.

Υπενθυμίζεται ότι οι εξελίξεις αυτές έχουν ως ορίζοντας τις αλλαγές που θα προωθηθούν στο συνέδριο του φθινοπώρου, που έχει ανακοινώσει ο Στέφανος Κασσελάκης, και ενώ έχει συγκροτηθεί ήδη επιτροπή που θα συζητήσει και θα επεξεργαστεί τις καταστατικές αλλαγές.

Το «όχι» των επτά και το κείμενο των 87

Εν τω μεταξύ, το πολεμικό κλίμα που επικράτησε στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, δύο ημέρες νωρίτερα, έγινε κάτι περισσότερο από εμφανές μετά το «όχι» 7 μελών (της παλιάς φρουράς επί Τσίπρα) του οργάνου στην εισήγηση Κασσελάκη.

Πρόκειται για τους Όλγα Γεροβασίλη, Κώστα Ζαχαριάδη, Θανάση Θεοχαρόπουλο, Ζωή Καρκούλια, Κατερίνα Νοτοπούλου, Γιάννη Ραγκούση και Ελένη Συμεωνίδου.

Μάλιστα, τα μέλη αυτά της Πολιτικής Γραμματείας είχαν υπογράψει και το κείμενο διαμαρτυρίας των 87 βουλευτών και στελεχών, που εστάλη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ την περασμένη εβδομάδα, απέναντι στο «μανιφέστο» του Στέφανου Κασσελάκη, όπως αυτό διατυπώθηκε από την άλλη άκρη του Ατλαντικού.

Στο επίκεντρο των αιχμών των 87 στελεχών και βουλευτών είναι το κλείσιμο της Αυγής, όπως και η κριτική για αδράνεια των οργάνων, ενώ στο κείμενό τους μιλούσαν για διαιρετικές τακτικές, απολύσεις και στοχοποιήσεις στελεχών, επειδή διατυπώνουν την άποψή τους, που είναι μακριά από την κουλτούρα διαλόγου ενός δημοκρατικού κόμματος.

Οι παραιτήσεις από τα κομματικά όργανα

Στις 26 Ιουνίου, επίσης, είχε πέσει η «βόμβα» της παραίτησης από τα κομματικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ – όχι όμως και από το κόμμα – των Διονύση Τεμπονέρα, Αντώνη Κοτσακά και Χάρη Τσιόκα, με αιχμές κατά του Στέφανου Κασσελάκη.

Με αυτό το τεταμένο κλίμα διεξάγεται η κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, στο επίκεντρο της οποίας θα βρεθούν τόσο τα δύσκολα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και η αναστολή της ημερήσιας έκδοσης της Αυγής, για την οποία θα δοθούν αναλυτικά οικονομικά στοιχεία όπως δήλωσε ο ίδιος ο κ. Κασσελάκης.

Το βέβαιο, επίσης, είναι ότι ο σημερινός πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσει να αμβλύνει τις πολύ αρνητικές εντυπώσεις που προκάλεσαν και συνεχίζουν να προκαλούν οι θέσεις του για την διαχείριση του κόμματος από τον προκάτοχό του, Αλέξη Τσίπρα, ενώ παράλληλα αναμένεται να επιδιώξει να συσπειρώσει τα στελέχη και να κατευνάσει τα πνεύματα.

«Θα πάμε ενωτικά», είχε υπογραμμίσει ο Στέφανος Κασσελάκης κλείνοντας τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, κάτι που αποτελεί στόχο του και για τη σημερινή κρίσιμη Κεντρική Επιτροπή. Το ερώτημα είναι αν θα το πετύχει.