Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Βροχή τα πρόστιμα για ΚΤΕΟ και ανασφάλιστα



Διασταύρωση στοιχείων έρχονται από τις βάσεις δεδομένων που έχει η ΑΑΔΕ και το υπουργείο Μεταφορών ώστε να διαπιστωθεί, πόσοι ιδιοκτήτες οχημάτων δεν έχουν περάσει από ΚΤΕΟ. Στη συνέχεια θα ξεκινήσει η δεύτερη διασταύρωση για τον εντοπισμό των ιδιοκτητών οχημάτων που τα κινούν ανασφάλιστα. Ωστόσο, να σημειωθεί πως περίπου 2 εκατ. οχήματα δεν έχουν περάσει από ΚΤΕΟ ενώ περίπου 500.000 ιδιοκτήτες κινούνται χωρίς να έχουν ασφαλίσει τα οχήματά τους. Το κράτος μόνο από τα πρόστιμα των 150 ευρώ για ΚΤΕΟ αναμένεται να εισπράξει 300 εκατ. ευρώ ενώ από τα πρόστιμα για τα ανασφάλιστα περίπου 100 εκατ. ευρώ. Θα πρέπει να προσθέσει κανείς τα επιπλέον παράβολα σε ΚΤΕΟ λόγω καθυστέρησης αλλά και τα παράβολα ελέγχου ενώ στα ανασφάλιστα το κόστος ασφάλισης και το συνολικό ποσό ανεβαίνει πολύ πάνω από τα 500 εκατ. ευρώ.  Βέβαια και άλλες φορές τα κυβερνητικά στελέχη έχουν κάνει διαρροές για την επιβολή των προστίμων τόσο για ΚΤΕΟ όσο και για τα ανασφάλιστα οχήματα αλλά την τελευταία στιγμή μεταθέτουν την επιβολή των προστίμων για το επόμενο εξάμηνο. Τώρα αν γίνουν εκλογές τους επόμενους μήνες στελέχη της αγοράς εκτιμούν πως δύσκολα θα πιστωθούν τα πρόστιμα ύψους 400 εκατ. ευρώ στους παραβάτες ιδιοκτήτες οχημάτων.

Πρόστιμα 150 ευρώ ΚΤΕΟ
Πρόστιμα στη τιμή των 150 ευρώ για όσους δεν θα έχουν περάσει τα οχήματα του ΚΤΕΟ την ώρα που το κράτος φαίνεται να ξεκινήσει τώρα τις διασταυρώσεις για να εντοπίσει τους παραβάτες ιδιοκτήτες οχημάτων. Οι παραβάτες θα ενημερώνονται ηλεκτρονικά μέσω (μέσω e-mail) για την επιβολή των προστίμων 150 ευρώ. Ωστόσο πέραν του προστίμου των 150 ευρώ οι παραβάτες ιδιοκτήτες πέραν του κόστους ελέγχου θα πληρώσουν και επιπλέον χαράτσι από 16 έως 65 ευρώ ανάλογα με το χρόνο καθυστέρησης. Ειδικότερα για τον πρώτο μήνα καθυστέρησης το επιπλέον πρόστιμο είναι 16 ευρώ, για μέχρι 6 μήνες 33 ευρώ και για πάνω από 6 μήνες 65 ευρώ.

Πρόστιμα από 100 έως 250 ευρώ στα ανασφάλιστα
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διασταύρωσης για τα οχήματα που δεν έχουν περάσει από ΚΤΕΟ, θα ακολουθήσει η δεύτερη διασταύρωση για τον εντοπισμό των ανασφάλιστων οχημάτων. Και λέμε η δεύτερη καθώς η πρώτη διασταύρωση απέτυχε παταγωδώς και ουσιαστικά η δεύτερη ήταν εκείνη που όρισε ποια οχήματα πραγματικά κινούνται ανασφάλιστα και σύμφωνα με την ΑΑΔΕ ο αριθμός του ανήλθε σε πάνω από 430.000 οχήματα. Τα πρόστιμα που θα πιστωθούν στο Taxisnet για τους ιδιοκτήτες οχημάτων που τα κινούν ανασφάλιστα ανέρχονται από 100 έως 250 ευρώ ανάλογα με τον τύπο και τον κυβισμό του οχήματος.

Αναλυτικά τα πρόστιμα ανέρχονται σε:
100 ευρώ για δίκυκλα οχήματα έως 250 cc.
150 ευρώ για δίκυκλα οχήματα από 251 cc και άνω.
200 ευρώ για αυτοκίνητα έως 1.000 cc.
250 ευρώ για αυτοκίνητα από 1.001 cc και άνω.