Πέμπτη 02 Ιανουαρίου 2025 -

Βουτιά σε κρατήσεις - τζίρο ακόμη και σε Μύκονο, Σαντορίνη, Πάρο



Ούτε τα επονομαζόμενα "κοσμοπολίτικα” νησιά του Αιγαίου δεν καταφέρνουν φέτος να ξεφύγουν από την πτώση που καταγράφεται στον Τουρισμό, με τους επιχειρηματίες να κάνουν λόγο όχι μόνο για σημαντική μείωση στις κρατήσεις, αλλά -το κυριότερο- για μεγάλες απώλειες σε έσοδα και σοβαρό πλήγμα στην πραγματική οικονομία. 

Μύκονος, Σαντορίνη και Πάρος, προορισμοί που τα προηγούμενα χρόνια αποτελούσαν πρώτες επιλογές για τους ξένους τουρίστες, αυτό το καλοκαίρι εμφανίζουν σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Capital.gr πρωτόγνωρη υστέρηση σε ζήτηση και εισπράξεις, ακολουθώντας τη μείωση που σημειώνουν τη φετινή σεζόν πολλοί προορισμοί της χώρας. 

Η πτώση στις κρατήσεις στο νησί της Σαντορίνης φτάνει, όπως αναφέρει ο πρόεδρος τουριστικών επιχειρήσεων του νησιού Δημήτρης Λιγνός, το 25% σε σύγκριση με το περσινό καλοκαίρι. Όπως εξηγεί, η αύξηση του ΦΠΑ και η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών έχουν καταστήσει το νησί πολύ πιο ακριβό για τους ξένους τουρίστες, που επιλέγουν να μειώσουν τις ημέρες παραμονής τους. "Δεν έχουμε τον τουρισμό που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια. Οι επισκέπτες μένουν λίγες ημέρες, πραγματοποιούν από δύο μέχρι πέντε διανυκτερεύσεις κατά κανόνα αντί για δέκα” σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Λιγνός και προβλέπει πως ακόμη και οι επόμενοι δύο μήνες, που παραδοσιακά η κίνηση ανεβαίνει, θα είναι εξαιρετικά δύσκολοι για τους επιχειρηματίες του νησιού.

Στα σοκάκια του πλέον κοσμοπολίτικου νησιού του Αιγαίου δεν κυκλοφορεί πια η "αφρόκρεμα” των τουριστών, αλλά επισκέπτες χαμηλότερου εισοδηματικού επιπέδου τονίζει την ίδια ώρα ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων της Μυκόνου Μιχάλης Αποστόλου. 

Οι Ιταλοί και οι Αμερικάνοι που άφηναν πολλά λεφτά στις τοπικές επιχειρήσεις έχουν μειωθεί αισθητά, αναφέρει χαρακτηριστικά, και έχουν αντικατασταθεί από τουρίστες από την Ινδία, την Κίνα και χώρες της Λατινικής Αμερικής. Η πτώση στις κρατήσεις στο νησί των Ανέμων εκτιμάται πως άγγιξε το 30% τους μήνες Απρίλιο και Μάιο, ενώ όπως λέει ο κ. Αποστόλου ούτε ο Ιούνιος αναμένεται να κλείσει με αύξηση. "Η άνοδος του ΦΠΑ, η μείωση των επισκεπτών από τη γειτονική Τουρκία και το προσφυγικό έχουν επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τις κρατήσεις και έστρεψαν τον κόσμο σε άλλους προορισμούς” δηλώνει στο Capital.gr, συμπληρώνοντας πως ενώ πέρσι οι κρατήσεις που γίνονταν ήταν με μη επιστρέψιμες τιμές, φέτος τα πακέτα είναι ευέλικτα.

Μεγάλη η ζημιά του προσφυγικού

Το προσφυγικό "δείχνει” ως το βασικότερο λόγο της μείωσης της ζήτησης στην Πάρο και ο πρόεδρος των ξενοδόχων του νησιού Γιώργος Μπαφίτης. Η πτώση σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στο Capital ξεπερνά το 25% τις κρατήσεις και το 20% στα έσοδα, με τις επιπτώσεις να είναι πιο εκτεταμένες κατά την παρούσα low cost περίοδο. Όσον αφορά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, η ζήτηση θα κινηθεί στα ίδια επίπεδα με τα περσινά όπως δείχνουν οι προκρατήσεις. 

Οι απώλειες είναι περισσότερο έντονες στους νέους πελάτες, που φαίνεται να προτίμησαν την Ισπανία και την Πορτογαλία φοβούμενοι τις επιπτώσεις του μεταναστευτικού στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου. Ακόμη και μετά το Πάσχα, δεν παρατηρήθηκε αύξηση στις last minute κρατήσεις, οπότε όλα δείχνουν πως η χρονιά και για την Πάρο θα είναι αρνητική. "Εξαιτίας του υψηλού ανταγωνισμού με άλλες χώρες δεν μπορούμε να κάνουμε αυξήσεις στις τιμές. Ειδικά με τις αλλαγές στο ΦΠΑ, οι επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να απορροφήσουν όλες τις ζημιές” καταλήγει ο κ. Μπαφίτης.

Όλα δείχνουν πως οι "αντοχές” του ελληνικού τουριστικού προϊόντος έχουν αρχίσει να σβήνουν, αφού ο κλάδος φαίνεται πως δύσκολα θα αντέξει την αύξηση της φορολόγησης, την ζημιά του μεταναστευτικού στην εικόνα της χώρας και τον αυξανόμενο ανταγωνισμό από τις υπόλοιπες χώρες της Μεσογείου (με κυρίαρχη την Ισπανία), που τα προηγούμενα χρόνια επένδυσαν στη βελτίωση των παρεχόμενων τουριστικών υπηρεσιών και στην αναβάθμιση του ξενοδοχειακού τους δυναμικού.

Είναι εξάλλου ενδεικτικό πως αυτή τη χρονιά παρατηρείται τεράστια υστέρηση δημοσίων εσόδων από τα τουριστικά νησιά του Αιγαίου και ποσοστά φορολογικής παραβατικότητας της τάξης του 80%, όταν πέρσι κυμαίνονταν από 40%-50%. Τα  στοιχεία από την απόδοση του ΦΠΑ είναι κάτι παραπάνω από απογοητευτικά, αποδείξεις δεν εκδίδονται και θεωρείται πλέον πολύ πιθανό η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ να μην φθάσει τελικά στα κρατικά ταμεία.

Όπως σημειώνουν στελέχη του Τουρισμού, τα νησιά που αυτή τη σεζόν αναμένουν αύξηση είναι η Κρήτη και τα νησιά του Ιονίου. Ωστόσο μετά το δημοψήφισμα στη Μεγάλη Βρετανία και την πτώση της στερλίνας, τίποτε δεν μπορεί να θεωρείται βέβαιο, καθώς ο κύριος όγκος των επισκεπτών στους παραπάνω προορισμούς προέρχεται από την αγγλική αγορά.

Ήδη τα τελευταία στοιχεία από την ΤτΕ κάθε άλλο παρά θετικά είναι. Την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν μείωση κατά 3,4% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2015 και διαμορφώθηκαν στα 959 εκατ. ευρώ. Οι εισπράξεις από τη Γερμανία μειώθηκαν κατά 28,2% και από τη Γαλλία 11,7%. Αντίστοιχα στο τετράμηνο, η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση μειώθηκε 5,3% και διαμορφώθηκε στις 2.523 χιλ. ταξιδιώτες, έναντι 2.663 χιλ. ταξιδιωτών την αντίστοιχη περίοδο πέρσι.