Βαριά άγνοια στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας καταλογίζουν οι παιδίατροι αναφορικά με τα επιστημονικά δεδομένα για το εμβόλιο της μηνιγγίτιδας από μηνιγγιτιδόκοκκο τύπου Β, με αφορμή το περιστατικό με το 5χρονο παιδί που νοσηλεύεται στο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» και το οποίο εμφάνισε επιπλοκές μετά τη νόσησή του, που οδήγησαν σε μερικό ακρωτηριασμό του κάτω άκρου του.
Η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής, με επιστολή της προς το υπουργείο Υγείας στηλιτεύει το γεγονός πως ο υπουργός κ. Ανδρέας Ξανθός δεν έχει αποστείλει καμιά απάντηση στις πολλαπλές επιστολές της για το εν λόγω θέμα και υπογραμμίζει πως δεν πρόκειται να σταματήσει να στέλνει τις απόψεις και προτάσεις της, «προς όφελος των παιδιών της χώρας».
Το επιστημονικό όργανο των παιδιάτρων της Αττικής επικαλείται «το δικαίωμα που μας δίνει η καθημερινή μας ενασχόληση με γονείς και παιδιά, αλλά και ο θεσμικός μας ρόλο, γι αυτό και θα επιμένουμε να στηρίζουμε την ορθή άσκηση του ιατρικού λειτουργήματος και να σας στέλνουμε τις απόψεις και τις προτάσεις μας για αλλαγές, προς όφελος των παιδιών της χώρα μας», διαπιστώνει όμως ότι «εξακολουθείτε να αγνοείτε τα δεδομένα».
«Τα 60 κρούσματα τον χρόνο πού έχουμε στην χώρα μας κατά μέσο όρο τα τελευταία χρόνια (Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Μηνιγγίτιδας), οι θάνατοι των 5 κατά μέσο όρο παιδιών τον χρόνο από την νόσο αυτή (8%-10% θνητότητα) και τα 7-8 παιδιά που θα ζήσουν με βαριές αναπηρικές μόνιμες βλάβες στην ζωή τους (15-19% επιπλοκές), αποτελούν για εσάς «χαμηλή επιδημιολογική επίπτωση» σημειώνουν οι παιδίατροι, και προσθέτουν πως «η επιδημιολογία για το παιδί που παρακολουθούμε, το δικό μας δηλαδή παιδί, είναι στο 100%».
Η επιστημονική και η οικονομική οπτική για το εμβόλιο
Η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής υποστηρίζει την αναγκαιότητα της ένταξης του εμβολίου στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, έτσι ώστε να αποζημιώνεται τουλάχιστον για τις ομάδες αυξημένου κινδύνου.
«Πρέπει επιτέλους κάποια στιγμή να ξεχωρίσουμε την επιστημονική από την οικονομική άποψη» τονίζει η Ένωση.
Προτείνουν εάν το κόστος ένταξης του εμβολίου στο πρόγραμμα είναι μεγάλο, ας αναζητηθούν εναλλακτικοί τρόποι ένταξής του ή ένταξης με συμμετοχή όπως συμβαίνει για άλλο εμβόλιο.
«Πιστεύουμε σθεναρά ότι δεν έχετε εξαντλήσει όλους τους πιθανούς τρόπους χρηματοδότησης του εμβολίου αυτού. Π.χ. μερική χρηματοδότηση, περικοπή ολική ή μερική από άλλα φάρμακα ή εμβόλια, εισοδηματικά κριτήρια, κοινωνικά κριτήρια, αριθμός παιδιών κλπ, ώστε αυτό να μην αποτελέσει την αιτία σημαντικής επιβάρυνσης της φαρμακευτικής δαπάνης» αναφέρουν.
Ενημερώνουν δε την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, πως το εμβόλιο έχει μπει στο πρόγραμμα εμβολιασμών μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο καθώς και στο πρόγραμμα εμβολιασμών της Ιταλίας και της Ιρλανδίας, για την ηλικιακή ομάδα των βρεφών των κάτω δηλαδή του έτους.