«Χρόνος για πανηγυρισμούς για εμάς θα υπάρξει μόνο όταν θα μειώσουμε την ανεργία, θα μπούμε στο τροχιά ανάπτυξης, μόνο όταν μέσα στην επόμενη διετία θα καταφέρουμε να φύγουμε οριστικά από τα μνημόνια και την επιτροπεία», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο.
«Αναμένουμε αμέσως μετά και τη τυπική ολοκλήρωση της αξιολόγησης, τις επόμενες μέρες, την εκ νέου αποδοχή των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ (τη γνωστή ως waiver). Και επίσης σύντομα αναμένουμε την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο σύστημα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ», ανέφερε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο.
Σύμφωνα με τον Αλέξης Τσίπρα, κεντρική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι «ο πλούτος που παράγεται να διανέμεται με δίκαιο τρόπο και προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας. Με προστασία της εργασίας και των μισθών και όχι δια της συντριβής τους στο βωμό του αχαλίνωτου κέρδους».
Κάλεσε την κυβέρνηση να λειτουργεί βάσει τριών κεντρικών προτεραιοτήτων που "καθοδηγούν το έργο μας" και συγκεκριμένα:
-Την κοινωνική προστασία.
-Την αναπτυξιακή στροφή της οικονομίας.
-Την δίκαιη κατανομή όχι μόνο των βαρών αλλά και των ωφελημάτων.
Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού:
-«Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε γιατί ο κόφτης χρέους είναι μια πολύ θετική εξέλιξη και προϋπόθεση να περάσουμε σε νέα εποχή. Η δέσμευση ότι Ελλάδα θα έχει ανώτατο όριο 15% του ΑΕΠ δημιουργεί τον κατάλληλο δημοσιονομικό χώρο για τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας. Από το 2009-2013 έδινε το 23% για την οικονομία.
Λένε πολλοί ότι αυτός ο κόφτης θα έχει πραγματική δράση μετά το 2018. Διαπραγματευόμαστε και φέρνουμε κατακτήσεις για τις πολλές επόμενες δεκαετίες. Ο κόφτης χρέους θα αποφέρει πολύ σημαντικό δημοσιονομικό περιθώριο και αυτό είναι πολύ θετικό. Αυτή η εξέλιξη τελειώνει την υπόθεση Grexit...»
-«Δεν πήγαμε πίσω τις κόκκινες γραμμές που είχαμε από το Σεπτέμβριο, δεν κόψαμε ούτε ένα ευρώ από τις κύριες συντάξεις, κρατήσαμε προστατευμένη την πρώτη κατοικία... Οι κανόνες που συμφωνήσαμε για τα κόκκινα δάνεια είναι από τους αυστηρότερους στην Ευρώπη.
Προχωρήσαμε στην αυστηροποιήση κα τον έλεγχο του πολιτικού χρήματος. Γίναμε μάρτυρες μιας προσπάθειας ενοχοποίησης της κυβέρνησης. Αλλά όλα αυτά έχουν ένα όριο την πραγματικότητα. Για μια ακόμα φορά οι πομπώδεις εξαγγελίες εξάντλησαν τη χρησιμότητά τους όταν φτάσαμε στο δια ταύτα και τώρα άλλοι είναι αυτοί που τρέχουν»
-«Η ελληνική κοινωνία είναι κουρασμένη και ταλαιπωρημένη. Με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης ανοίγεται η δυνατότητα να προχωρήσουμε σε ένα ξέφωτο όπου υπάρχει διέξοδος»
-«Ανοίγεται μια προοπτική για μια νέα εποχή, την εποχή της δίκαιης ανάπτυξης. Σε μία χώρα που έχει χάσει το 1/4 του θετικού της πλούτου η ανάπτυξη πρέπει να έχει κοινωνικό πρόσημο. Κεντρική επιδίωξη πρέπει να είναι ο πλούτος που παράγεται να διανέμεται ίσα. Για να αποδειχθούν βάσιμες οι προσδοκίες μας οφείλουμε να έχουμε διαρκώς στραμμένη την προσοχή μας στην καθημερινότητα των πολιτών».