Παρασκευή 10 Μαΐου 2024 -

Τσιόδρας (ΚΕΕΛΠΝΟ): Απρόβλεπτος και δύσκολος να ελεγχθεί ο ιός του Δυτικού Νείλου



Απρόβλεπτος και δύσκολος να ελεγχθεί είναι ο ιός του Δυτικού Νείλου που φέτος έχει κοστίσει τη ζωή σε 11 άτομα, δήλωσε στο Sputnik ο λοιμωξιολόγος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Σωτήρης Τσιόδρας. Ποιες είναι οι οδηγίες του προς τους πολίτες για να προστατευτούν, ποια είναι τα συμπτώματα και τι γίνεται στο εξωτερικό.

Σε συναγερμό είναι οι υγειονομικές υπηρεσίες στη χώρα μας για τον ιό του Δυτικού Νείλου που εξαπλώνεται μέσω μολυσμένων κουνουπιών και φέτος έχει κοστίσει τη ζωή σε 11 ανθρώπους.

«Είναι ένα αναμενόμενο ποσοστό όταν κυκλοφορεί ο ιός σε μια χώρα. Αντίστοιχα κρούσματα έχουν και οι γείτονές μας Ιταλοί και Σέρβοι φέτος», εξήγησε μιλώντας στο Sputnik ο Σωτήρης Τσιόδρας καθηγητής λοιμωξιολογίας και επιστημονικός συνεργάτης του ΚΕΕΛΠΝΟ (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων). Όπως τόνισε, η έξαρση του ιού, οφείλεται στις βροχοπτώσεις του φετινού καλοκαιριού, που οδήγησαν σε μεγάλο πολλαπλασιασμό των κουνουπιών στη χώρα μας.

 
Ο ιός του δυτικού Νείλου είναι απρόβλεπτος στην εξέλιξή του και δύσκολο να ελεγχθεί, σύμφωνα με τον κ. Τσίοδρα. Όπως είπε, οι τέσσερις στους πέντε δεν θα εμφανίζουν κανένα σύμπτωμα και λιγότεροι από ένας στους 100 ασθενείς, θα εμφανίσουν τη σοβαρή μορφή της νόσου, για την οποία απαιτείται ιατρική βοήθεια.

Πώς να προστατευτούμε

Χρήση εντομοαπωθητικών, σίτες σε πόρτες και παράθυρα, συχνά λουτρά για τον ιδρώτα που προσελκύει τα κουνούπια είναι μερικές από τις βασικές οδηγίες για να προστατευτούμε, εξήγησε στο Sputnik ο κ. Τσιόδρας. Επίσης, ο καθηγητής εφιστά την προσοχή των πολιτών να μην αφήνουν νερά να λιμνάζουν σε κήπους και μπαλκόνια, να μην ποτίζουν το σούρουπο ή την αυγή, κινήσεις που όπως είπε, συμβάλλουν στον πολλαπλασιασμό των κουνουπιών.

«Δεν θα κλειστούμε και σε γυάλινο κλουβί»

«Είναι ένας ιός για τον οποίο πρέπει να κάνουμε και εμείς το χρέος μας, δεν μπορούμε να προφυλαχθούμε 100% αλλά δεν μπορούμε να κλειστούμε και σε ένα γυάλινο κλουβί», ανέφερε ο επιστημονικός συνεργάτης του ΚΕΕΛΠΝΟ, Σωτήρης Τσιόδρας.

Ποια είναι τα συμπτώματα του ιού

«Τα συμπτώματα θα είναι έντονος πονοκέφαλος, πυρετός, λήθαργος, αποπροσανατολισμός ή σύγχυση, συμπτώματα που έχουν να κάνουν με την εγκεφαλική λειτουργία και αυτά είναι κυρίως η εγκεφαλίτιδα», τόνισε ο κ. Τσιόδρας.

Διευκρίνισε ότι εάν απαιτηθεί ιατρική βοήθεια για τον ιό του Δυτικού Νείλου, αυτή θα είναι υποστηρικτική, καθώς «δεν υπάρχει θεραπεία» και οι άρρωστοι υποστηρίζονται «μέχρι να το ξεπεράσουν».

«20 χρόνια στην Αμερική δεν είχε ελεγχθεί ο ιός»

«Χρειάζεται μια προσπάθεια να αποφύγουμε τους ενοχλητικούς αυτούς επισκέπτες οι οποίοι μεταφέρουν τον ιό στην πατρίδα μας σε μεγάλους αριθμούς από το 2010», τονίζει ο κ. Τσιόδρας.

Μας μετέφερε την εμπειρία του από την Αμερική το 1999, οπότε και σημειώθηκαν τα πρώτα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου.

«Λέγαν τότε ότι ήρθαν με αεροπλάνο μέσα σε λάστιχα που ήταν σαν φωλιές τα κουνούπια. Από το ‘99 δεν είχε ελεγχθεί 20 χρόνια τώρα στην Αμερική. Είναι ιός πολύ δύσκολος, γιατί τα κουνούπια είναι πάρα- πάρα πολύ δύσκολο να ελεγχθούν».

Ήδη στο εξωτερικό σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, εφαρμόζονται μέθοδοι γενετικού ανασυνδυασμού για να εξαφανιστούν πληθυσμοί που μεταφέρουν τέτοιες αρρώστιες όπως ο δυτικός Νείλος, ο Ζίκα από τη Βραζιλία και άλλοι παρόμοιοι.