Πέμπτη 02 Ιανουαρίου 2025 -

"Τρικυμία" στην κυβέρνηση για τις τηλεοπτικές άδειες



Ήξεις αφήξεις από την κυβέρνηση για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών και το χρονοδιάγραμμα της αδειοδότησης.

Μπορεί το ΕΣΡ μετά κόπων και βασάνων να συγκροτήθηκε αλλά οι δύο καθ΄ύλην κυβερνητικοί παράγοντες ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς και ο γενικός γραμματέας Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος κινούνται σε διαφορετικό μήκος κύματος και με δηλώσεις τους αντί να ξεκαθαρίσουν επιδεινώνουν το ήδη θολό τοπίο. Ο μεν γενικός γραμματέας αποκλείει προσωρινές άδειες ενώ ο αρμόδιος υπουργός αφήνει ανοικτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο σε περίπτωση καθυστέρησης από το ΕΣΡ.

Κρέτσος:"Ο Παππάς δεν θα υπογράψει προσωρινές άδειες"

 Ο Λευτέρης Κρέτσος μιλώντας στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1  ανέφερε ότι "για το χρονοδιάγραμμα προκήρυξης των τηλεοπτικών αδειών είπε ότι υπάρχουν δύο νέα δεδομένα … η ορκωμοσία του νέου εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης και πως θα πρέπει να περιμένουμε το σκεπτικό της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Εκτίμησε ότι μέσα στον επόμενο χρόνο θα κινηθεί η διαδικασία για τις τηλεοπτικές άδειες.
Για τον ακριβή αριθμό των τηλεοπτικών αδειών που θα προκηρύξει το Εθνικό Συμβούλιο ραδιοτηλεόρασης είπε ότι ο τελικός αριθμός δεν θα απέχει πολύ από τους αρχικούς σχεδιασμούς..
Είπε ότι πρώτος παράγοντας είναι η χωρητικότητα του φάσματος  το οποίο όπως είπε δεν είναι απεριόριστο υποστηρίζοντας ότι στην Ελλάδα χωράνε μόνο 6 κανάλια.
Ανέφερε πάντως ότι ο αριθμός αυτός δεν θα αποκλείνει από τον αριθμό 4 υποστηρίζοντας πάντως ότι το φάσμα αντέχει περισσότερα κανάλια για standar definition.
Τόνισε ότι υπάρχει ένα προηγούμενο που απέδειξε –όπως είπε- ότι υπαρχουν σοβαροί επενδυτές που θέλουν να μπουν στο χώρο της τηλεόρασης.
Σημείωσε πως ο Νίκος Παππάς δεν θα υπογράψει μια προσωρινή αδειοδότηση τονίζοντας ότι το ΕΣΡ στο πλάισιο του νόμου Παππά θα αποφασίσει για τις τηλεοπτικές άδειες.
Είπε ότι δύο επιχειρηματικά σχήματα που πλήρωσαν δεν συμμετέχουν ενώ άλλοι που δεν έχουν πληρώσει εκπέμπουν σημειώνοντας πως αυτό από μόνο του είναι ένας παράγοντας που θα αναγκάσει το ΕΣΡ να σπεύσει να αποκαταστήσει τη νομιμότητα.
Ερωτηθείς εάν θα επιστραφούν τα χρήματα που έχουν δώσει οι 4 υπερθεματιστές απάντησε πως λογικό είναι τα χρήματα να επιστραφούν .

Παππάς:"Δεν θα συνεχίσω να παρανομώ, αν καθυστερήσει η αδειοδότηση από το ΕΣΡ"

Από την πλευρά του μιλώντας στον Realfm 97,8  ο Νίκος Παππάς, τόνισε ότι εάν το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης προχωρήσει άμεσα στην αδειοδότηση των καναλιών, η κυβέρνηση δεν θα χρειαστεί να φέρει μεταβατική διάταξη για την προσωρινή ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου.
Ερωτηθείς ποια είναι τα βήματα που ακολουθούν μετά την ορκωμοσία του ΕΣΡ, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, είπε πως «τις επόμενες μέρες θα συζητήσουμε από κοντά με τον πρόεδρο και τα μέλη του Συμβουλίου, κατ΄αρχήν τα φλέγοντα ζητήματα υποστήριξης και υποδομών τα οποία είναι ανεπίλυτα εδώ και πολλά χρόνια».

Και πρόσθεσε: «Ξεκινάμε από το ότι η πολιτεία εγγυάται πως το ΕΣΡ θα έχει όλες τις υποδομές σε ανθρώπινο δυναμικό, σε κτηριακές εγκαταστάσεις, σε τεχνολογικό εξοπλισμό που χρειάζεται».
«Όλη η τεχνογνωσία», τόνισε, «το ανθρώπινο δυναμικό και το λογισμό που συγκροτήθηκε κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού στις 30/8 για τις τηλεοπτικές άδειες είναι στη διάθεση του ΕΣΡ από την πρώτη μέρα».
Για το χρονοδιάγραμμα, ο υπουργός τόνισε ότι «και αυτό θα αποτελέσει ένα σημείο συζήτησης μαζί τους και με βάση το αποτέλεσμά αυτή της συζήτησης θα κινηθεί η κυβέρνηση, Δηλαδή αν καταστεί τεχνικά εφικτό η αδειοδότηση να προχωρήσει μέσα στο επόμενο λίγο χρονικό διάστημα, τότε δεν θα χρειαστεί η κυβέρνηση να προβεί σε μεταβατική νομοθετική ρύθμιση για να καλύψει το κενό, από τώρα μέχρι τη αδειοδότηση».
Και συνέχισε ο κ. Παππάς: «Αν αυτό δεν καθίσταται εφικτό για υποκειμενικούς και αντικειμενικούς λόγους, και ο ομιλών δεν μπορεί να συνεχίσει να παρανομεί, διότι αυτή τη στιγμή οι τηλεοπτικοί σταθμοί βρίσκονται εντελώς στον αέρα, δεν έχουν αποδοθεί νόμιμες άδειες και προφανώς δεν υπάρχει η κατάπτυστη και αντισυνταγματική άνευ όρων παράταση “νόμιμης” λειτουργίας που απέδιδαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, ακριβώς για να αποφεύγουν την υποχρέωσή τους να προχωρήσουν σε νόμιμη και τυπική αδειοδότηση».