
Την πεποίθησή του ότι η αναδιοργάνωση των υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας θα οδηγήσει σε καλύτερη αστυνόμευση, εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ενώ τόνισε πως θα υπάρξει ειδική μέριμνα για τις περιοχές εκείνες όπου υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση προσφύγων. Παράλληλα, ο κ.Τόσκας επισήμανε ότι αστυνομικοί που έχουν διατεθεί στη φύλαξη επισήμων θα επιστρέψουν στο δρόμο για την ασφάλεια του απλού πολίτη.
Όσον αφορά στο προσφυγικό, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας ανέφερε ότι θα αποσυμπιεστεί η κατάσταση που επικρατεί σε νησιά, με τη μεταφορά προσφύγων σε άλλες περιοχές, ενώ σχετικά με το ειδικό μισθολόγιο των ενστόλων, υπογράμμισε ότι θα ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες της εργασίας τους.
«Το σχέδιο της αναδιοργάνωσης της Ελληνικής Αστυνομίας είναι κάτι που θα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πάρα πολλά χρόνια, γιατί υπάρχουν γύρω στις 1.200 αυτοτελείς περιφερειακές υπηρεσίες της Αστυνομίας, διάσπαρτες σε όλη την Ελλάδα, λόγω των αναγκών, αλλά και κάποιων αποφάσεων οι οποίες εξυπηρετούσαν άλλα συμφέροντα και όχι την αστυνόμευση. Υπάρχουν, λοιπόν, πάρα πολλά αστυνομικά τμήματα, πάρα πολλές υπηρεσίες, οι οποίες δημιουργούν πρόβλημα γιατί δεν υπάρχει το κατάλληλο προσωπικό. Για παράδειγμα, ένα αστυνομικό τμήμα θέλει πάνω από 15 - 20 άτομα, για να μπορέσει να εκτελέσει τις βασικές του λειτουργίες. Τα περισσότερα αστυνομικά τμήματα έχουν κάτω από 10 άτομα και αυτό δημιουργεί πρόβλημα. Πρέπει επομένως να συγχωνευτούν κάποια αστυνομικά τμήματα, προκειμένου να υπάρχει καλύτερη αστυνόμευση», ανέφερε ο κ. Τόσκας, διευκρινίζοντας: «Αυτό μπορεί να δυσαρεστεί κάποιους που είχαν συνηθίσει να έχουν αστυνομικό τμήμα στη γειτονιά τους, όμως, το θέμα δεν είναι να έχουμε ένα κτίριο μη αποτελεσματικό στις λειτουργίες του και το οποίο απλά θα δείχνει την παρουσία του. Το θέμα είναι να υπάρχει αστυνόμευση».
Οπως είπε, από το σχέδιο αυτό έχουν εξαιρεθεί οι απομονωμένες περιοχές, οι νησιωτικές, οι περιοχές όπου υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση προσφύγων, στα νησιά κυρίως.
Αύξηση στην παραβατικότητα και στο μικρό έγκλημα
Σύμφωνα με τον κ. Τόσκα, τα τελευταία στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι το μεγάλο έγκλημα, όπως είναι για παράδειγμα οι μεγάλες ληστείες, έχει μειωθεί σημαντικά. Πλην, όμως, υπάρχει αύξηση στην παραβατικότητα και στο μικρό έγκλημα. Στους πορτοφολάδες και στους κλέφτες μικρών και πολύ μικρών ποσών σε μερικές περιπτώσεις. Επομένως, αυτά τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι πρέπει να αυξηθεί η αστυνόμευση στο πεζοδρόμιο, για την προστασία του πολίτη που κυκλοφορεί. Γι' αυτό, όπως είπε, «παίρνουμε προσωπικό που φυλάει εδώ και πάρα πολλά χρόνια επίσημους, εντός ή εκτός εισαγωγικών, δημοσιογράφους, επιχειρηματίες, πολιτικούς νυν και πρώην και θα δείτε τις ανακοινώσεις τις επόμενες ημέρες».
Προσφυγικό και τζιχαντιστές
Ερωτηθείς αν η Ελληνική Αστυνομία είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο μεγάλης αύξησης προσφυγικών ροών από την Τουρκία, ο κ. Τόσκας απαντά: «Αυτή τη στιγμή υπάρχει το πρόβλημα της μεγάλης συγκέντρωσης προσφύγων στα νησιά. Τις επόμενες ημέρες θα αρχίσουμε να αποσυμπιέζουμε την κατάσταση μεταφέροντας κάποιους πρόσφυγες στον ηπειρωτικό χώρο. Πιέζουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση για να αποδεχθεί περισσότερο κόσμο και προχθές που είχε έρθει ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών συζητήσαμε αυτά τα θέματα. Πιέζει και αυτός ο Διεθνής Οργανισμός, πιέζουν διάφοροι, προκειμένου να αποσυμπιεστεί η κατάσταση. Πιστεύουμε ότι η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας θα διατηρηθεί. Η Τουρκία θα συνεχίσει να σέβεται τη συμφωνία. Υπάρχουν κάποιες αυξήσεις σε μερικές περιπτώσεις. Γενικά είμαστε ευχαριστημένοι από την τήρηση της συμφωνίας».
Σε ερώτηση αν γίνονται οι κατάλληλοι έλεγχοι, ώστε να εντοπιστούν τυχόν τζιχαντιστές μεταξύ των προσφύγων και μεταναστών, ο κ. Τόσκας απαντά: «Υπάρχουν συνεχείς έλεγχοι και από προσωπικό της αστυνομίας, της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, αλλά και ξένων, οι οποίοι συνδράμουν το έργο της αστυνομίας στα νησιά, αλλά και στον ηπειρωτικό χώρο. Μπορώ να πω ότι έχουμε ξεκινήσει μια πολύ σοβαρή προσπάθεια συγκέντρωσης πληροφοριών, προκειμένου να αποφύγουμε δραστηριότητες τέτοιας μορφής. Έως τώρα δεν έχουμε κάτι που να μας ανησυχεί, αλλά εντείνουμε τις προσπάθειές μας, γιατί δουλεύουμε προληπτικά και δεν πρέπει να αφήσουμε τους εαυτούς μας να καθησυχάσουν γιατί μετά θα είναι αργά. Δουλεύουμε, λοιπόν, προληπτικά, δουλεύουμε οργανωμένα, συστηματικά, συγκεντρώνοντας πληροφορίες και συνεργαζόμαστε και με υπηρεσίες άλλων χωρών».
Για το νέο ειδικό μισθολόγιο των ενστόλων
«Είναι σε εξέλιξη οι συζητήσεις για το ειδικό μισθολόγιο. Δεν θα ήθελα να προτρέξω αυτή τη στιγμή, γιατί συνεργαζόμαστε με το υπουργείο Οικονομικών, υπάρχει συνεργασία και συζήτηση και με τα άλλα υπουργεία, που ενδιαφέρονται για τα ειδικά μισθολόγια, όπως τα υπουργεία Άμυνας, Υγείας, Δικαιοσύνης. Αλλά κύρια το υπουργείο Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη έχουν πολύ μεγάλο αριθμό προσωπικού - όπως και το υπουργείο Υγείας - που θα πρέπει να δούμε τι θα γίνει με τα ειδικά μισθολόγια. Οι αστυνομικοί, οι πυροσβέστες και το προσωπικό της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, ασχολούνται κάτω από δυσμενείς συνθήκες. Ασχολούνται νυχτερινές ώρες, αργίες και επομένως υπάρχει μια ιδιαιτερότητα. Το ίδιο υπάρχει και για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων. Το ίδιο και οι γιατροί. Δεν θέλω να επεκταθώ, όμως, σε άλλα υπουργεία. Έχουν ειδικό περιβάλλον εργασίας. Αυτά θα πρέπει να ληφθούν υπόψη, για να μπορέσουν να κάνουν και αυτοί οι άνθρωποι καλύτερα τη δουλειά τους, αλλά και να εξυπηρετηθεί το κοινωνικό σύνολο. Η εξυπηρέτηση του κοινωνικού συνόλου μπορεί να επιτευχθεί όταν οι άνθρωποι που προσφέρουν αυτό το έργο στο κοινωνικό σύνολο είναι σε θέση να κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους. Νομίζω αυτό έχει γίνει αντιληπτό από όλες τις κατευθύνσεις».
Σοβαρότατο πρόβλημα με τα πυροσβεστικά οχήματα και αεροσκάφη
Αναφερόμενος στο θέμα της πυροπροστασίας, ο κ. Τόσκας αποδέχεται ότι ένα μεγάλο μέρος των πυροσβεστικών αεροσκαφών είναι κατασκευής του 1974 ή της δεκαετίας του '70 και, επομένως, έχουν παλιώσει.
«Υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα με τις συνεχείς βλάβες. Είδατε ότι πέρσι χάσαμε ένα αεροσκάφος, φέτος χάσαμε άλλο ένα, ευτυχώς χωρίς να πάθουν τίποτα οι πιλότοι. Όμως, κάτι πρέπει να κάνουμε. Ήδη έχουν αρχίσει εδώ τα επιτελεία και σχεδιάζουν, για να δούμε τι λύσεις μπορούν να υπάρξουν, αφού λάβουμε, βέβαια, υπόψη το οικονομικό κόστος, γιατί καταλαβαίνετε δεν είμαστε σε εποχή προηγούμενων δεκαετιών, όπου θα έπρεπε να έχουν λυθεί αυτά τα προβλήματα τότε που υπήρχε η δυνατότητα», λέει χαρακτηριστικά.
«Δυστυχώς τότε τα έβαλαν κάτω από το χαλί και τώρα προσπαθούμε εμείς, με τα πενιχρά μέσα, να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση. Το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος δουλεύει με αυτοθυσία. Υπάρχουν και επιπτώσεις και τραυματισμοί και απώλειες. Προχθές ο συντονιστής της Δυτικής Ελλάδας έπαθε κάποιο πρόβλημα υγείας πάνω στην ένταση της δουλειάς του και ελπίζουμε να το ξεπεράσει ο άνθρωπος και να είναι πάλι στην αποστολή του. Αυτό το προσωπικό κάνει ό,τι μπορεί. Είδατε ότι μέσα σε 24 ώρες σβήστηκε με πάρα πολύ δυνατούς ανέμους η φωτιά στη Βόρεια Χίο, το ίδιο και στον Ασπρόπυργο. Έχουν αλλάξει και τα κλιματολογικά δεδομένα, δηλαδή έχουμε επιβάρυνση των κλιματολογικών δεδομένων. Έχουμε το πρόβλημα του παλιού υλικού. Προσπαθούμε να τα αντιμετωπίσουμε όλα αυτά με καλύτερο συντονισμό και οργάνωση, αλλά πρέπει κάτι να κάνουμε και με τα μέσα. Και δεν εννοώ οπωσδήποτε καινούργια μέσα, εννοώ καλύτερο σχεδιασμό και χρήση όλων των άλλων μέσων που έχουμε στη διάθεσή μας, δηλαδή σε άλλες χώρες τι κάνουν; Χρησιμοποιούν ό,τι πετάει, να το πω έτσι απλά, προκειμένου να σβήσει τη φωτιά. Θα πρέπει και εμείς να δούμε τι μπορούμε να διαθέσουμε από ιπτάμενα μέσα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην αεροπυρόσβεση, για να αντιμετωπίσουμε με το φθηνότερο δυνατό τρόπο καταστάσεις που οξύνονται. Οξύνονται, λόγω των κλιματολογικών συνθηκών, που έχουν διαφοροποιηθεί», καταλήγει.