Πέμπτη 02 Μαΐου 2024 -

Τι θα λέγατε για γύρο από μανιτάρια και όχι κρέας;



Όλα ξεκίνησαν πριν από τρία χρόνια στην κουζίνα του σπιτιού του στο Καρπενήσι, και αφορμή αποτέλεσε η ανάγκη να ικανοποιήσει τη «λιγούρα» της δεκαπεντάχρονης κόρης του για τον γνωστό σε όλους χοιρινό γύρο. Καθώς τα ντουλάπια του ήταν γεμάτα με μανιτάρια, ενώ το κρέας έλειπε από το σπίτι, ο Παναγιώτης Καβερνός, καθηγητής αγγλικών στο επάγγελμα, έκανε τη δική του δοκιμή και ύστερα από αρκετές αποτυχίες, αλλά και πολλές συζητήσεις με γνωστούς σεφ της χώρας, «γεννήθηκε» τελικά ο μανιταρόγυρος, που έκανε το ντεμπούτο του στη φετινή έκθεση τροφίμων και ποτών Detrop της ΔΕΘ-Helexpo.

«Δόξα τω Θεώ, από μανιτάρια το σπίτι μας είναι πάντα γεμάτο, αφού τα καλλιεργούμε κιόλας» υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ο Π. Καβερνός, προσθέτοντας «ήταν η εύκολη λύση για εμένα να της φτιάξω κάτι κοντά σε γύρο, αλλά με μανιτάρια».

Βέβαια, όπως ο ίδιος παραδέχεται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, το επίμαχο βράδυ η κόρη του δεν κατέστη εφικτό να απολαύσει γύρο από μανιτάρια, ωστόσο «μετά από πολλούς μήνες πειραματισμών και άπειρες συζητήσεις με γνωστούς σεφ, γεννήθηκε ο μανιταρόγυρος, που πραγματικά η γεύση του δεν υστερεί σε τίποτα από αυτήν του χοιρινού γύρου».

Με σύνθημα «Τρως γύρο χωρίς ενοχές», ο μανιταρόγυρος της ΚΟΙΝΣΕΠ «Αέναος Ροή» είναι ένα προϊόν «χαμηλό σε λιπαρά, δεν περιέχει ένα είδος μανιταριού αλλά τέσσερα, με το καθένα από αυτά να έχει πολλές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Τα είδη μανιταριών που απαρτίζουν τον μανιταρόγυρο είναι: πλευρώτους, αγαρικό, πορτσίνι, και ένα μανιτάρι με ξεχωριστό άρωμα που θυμίζει χοιρινό κρέας, κυρίως μπέικον, το Sarcodon imbricatus. Αυτό το τελευταίο είδος είναι που δίνει το έντονο άρωμα κρέατος στον μανιταρόγυρο και επιτρέπει στον καταναλωτή να μην μπορεί να καταλάβει τη διαφορά μεταξύ μανιταριού και κρέατος».


(Φωτ.: girlontherange.com)

Σήμερα ο μανιταρόγυρος της ΚΟΙΝΣΕΠ «Αέναος Ροή», που παρασκευάζεται στο εργαστήριό της, τον «Μανιταρόκοσμο», σερβίρεται σε πέντε «παραδοσιακά σουβλατζίδικα, ήτοι ναούς του κρέατος στην Αθήνα», και όπως επισήμανε ο Π. Καβερνός, οι ιδιοκτήτες τους τον χρησιμοποιούν σαν vegan ή και vegeterian προϊόν.

Λέγοντας ότι «ο μανιταρόγυρος σε αυτήν την πρώτη του πειραματική δοκιμή πέρασε το τεστ με άριστα, αφού τυγχάνει μεγάλης αποδοχής από τον κόσμο της Αθήνας», ο Π. Καβερνός επισημαίνει ότι σήμερα αποστέλλονται εβδομαδιαίως 100 κιλά και υπάρχει δυνατότητα αυτά να αυξηθούν άμεσα σε 1.000 κιλά εβδομαδιαίως.

Αναφερόμενος στα σχέδια των έξι μελών της ΚΟΙΝΣΕΠ, ο Π. Καβερνός επισημαίνει ότι εντός του καλοκαιριού φέτος, πρόκειται να κυκλοφορήσει το μανιταρομπέργκερ που ήδη «έχουμε τελειοποιήσει», ενώ «μέσα στο 2019 θα λειτουργήσουμε ένα εστιατόριο στην Αθήνα, και με τις μανιταροσυνταγές μας ελπίζουμε να ικανοποιήσουμε και τον πιο απαιτητικό μανιταρόφιλο».


(Φωτ.: facebook / aenaosroi)

Υπογραμμίζεται ότι η «Αέναος Ροή», που ιδρύθηκε το 2016 με έδρα το Βουτύρο Καρπενησίου και διαθέτει σήμερα έξι μέλη, ηλικίας 38 έως 60 ετών, διακινεί 60 κωδικούς προϊόντων, μεταξύ των οποίων: μπρουσκέτες ζυμωμένες με άγριο μανιτάρι, πολλά ζυμαρικά με άγριο μανιτάρι, μανιτάρια σε λάδι και κρασί τα οποία είναι μεζεδάκι και παραπέμπουν στη γεύση σε χταποδάκι, και σοκολατάκια ζυμωμένα με μανιτάρι.

Μεταξύ άλλων, ο Π. Καβερνός υπογραμμίζει ότι από την ΚΟΙΝΣΕΠ εξάγονται 100 κιλά αποξηραμένα μανιτάρια σε Γερμανία και βόρεια Ιταλία, όπου διατίθενται μέσω καταστημάτων ελληνικών συμφερόντων, ενώ γίνονται συζητήσεις για περαιτέρω ενίσχυση της εξαγωγικής τους δραστηριότητας, κυρίως σε ευρωπαϊκά κράτη.

Σχετικά με το οικονομικό κομμάτι της δραστηριότητας της «Αέναος Ροή», λέει: «ό,τι έχουμε πετύχει, το πετύχαμε με προσωπική δουλειά και με ίδια κεφάλαια. Εγώ και η γυναίκα μου ακόμη δουλεύουμε, και ό,τι βγάζουμε το ρίχνουμε στην ΚΟΙΝΣΕΠ. Εγώ διδάσκω αγγλικά και η γυναίκα μου, Ειρήνη Πλουμίδου, γαλλικά. Πάμε με πυξίδα το πάθος και είμαστε βέβαιοι ότι θα πάμε μπροστά».

Υπενθυμίζεται ότι τα είδη μανιταριών στην Ελλάδα υπερβαίνουν τα 2.600 και φυτρώνουν σε δάση, ρέματα, λιβάδια, όπως και στις αυλές των σπιτιών, ενώ από αυτά τα 100 είναι τα μεγάλα και νόστιμα που συλλέγονται, και 15 είδη είναι τα πιο συνηθισμένα που καταναλώνονται.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ