Έντονη είναι η κινητικότητα αναφορικά με το ζήτημα των κόκκινων δανείων και την διευθέτηση τους με τους δανειολήπτες που έχουν εκκρεμότητες να λαμβάνουν τα σχετικά ειδοποιητήρια.
Πρόκειται αρχικά για τους πελάτες που έχουν να καταβάλουν την δόση τους πάνω από 90 ημέρες, ενώ αργότερα υπολογίζεται ότι τα “ραβασάκια” θα σταλούν και σε αυτούς με καθυστέρηση λιγότερων ημερών. Οι τράπεζες έστειλαν ήδη 1.000.000 ειδοποιητήρια προς τους δανειολήπτες που έχουν καθυστερήσει περισσότερο από τρεις μήνες (90 μέρες) να πληρώσουν τη δόση των δανείων τους. Τη συγκεκριμένη διαδικασία προβλέπει εξάλλου ο τροποποιημένος Κώδικας Δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδος, και αποτελεί το πρώτο βήμα για την οριστική αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων.
Σε κάθε περίπτωση και όπως έχουν τονίσει κορυφαίοι παράγοντες του τραπεζικού κλάδου και επικεφαλείς των ομίλων δεν είναι στα σχέδια τους η μαζική πώληση των κόκκινων δανείων ή οι ανεξέλεγκτοι πλειστηριασμοί, κάτι που δεν είναι και προς το όφελος των ιδρυμάτων, αλλά η συνεργασία με τους πελάτες και η διευθέτηση των εν λόγω δανείων.
Τα τέσσερα βήματα για να αποφευχθεί η διαδικασία πλειστηριασμού είναι:
1. Ο οφειλέτης να υποβάλει στην τράπεζα τα στοιχεία για την οικονομική κατάσταση του (εισοδήματα, ενοίκια, τόκοι, δαπάνες διαβίωσης κλπ) και την ακίνητη περιουσία του.
2. Αν δεν ανταποκριθεί μέσα στην προβλεπόμενη προθεσμία, η τράπεζα στέλνει δεύτερη προειδοποιητική επιστολή. Αν και πάλι ο δανειολήπτης δεν ανταποκριθεί, χαρακτηρίζεται «μη συνεργάσιμος» και τίθενται σε εφαρμογή οι διαδικασίες διεκδίκησης των οφειλών από την τράπεζα, ακόμη και μέσω πλειστηριασμού.
3. Αν ο δανειολήπτης ανταποκριθεί και αφού εξεταστεί το οικονομικό προφίλ του, η τράπεζα εντός έξι μηνών θα υποβάλλει τις προτάσεις της για την αντιμετώπιση της οφειλής. Ο δανειολήπτης μέσα 15 μέρες πρέπει να απαντήσει αν αποδέχεται τη ρύθμιση ή αν έχει να αντιπροτείνει δικό του σχέδιο.
4. Αν δεν υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στην τράπεζα και τον δανειολήπτη, τίθενται σε εφαρμογή οι διαδικασίες διεκδίκησης του δανείου από την τράπεζα ακόμη και μέσω πώλησής του, στην περίπτωση που το δάνειο είναι επιχειρηματικό ή στεγαστικό που δεν αφορά στην πρώτη κατοικία.